Детските болници – чудовището под леглото на властта

| от MamaMia |


Не, това, което виждате в галерията по-горе, не са кадри от предстоящ психо трилър, който се развива в изоставена психиатрия от далечното минало. И не са за хора с чувствителни нерви и отворени умове и сърца. Грешка, може би са точно за тях, на другиго надали ще му пука достатъчно.

За съжаление, това са условията, при които хиляди български деца преживяват дни, седмици и месеци наред, ако имат лошия късмет да им се наложи да бъдат хоспитализирани в родно здравно заведение.

Детски болници в България 2021 – чудовището под леглото на властта.*

Така ги определя Фондация „За Доброто“, която започва своя проект #Светулка с изложбата „Детски болници България, 2021″. Нейното откриване ще се състои на 02 декември от 17:30 часа в Градската градина пред Народен театър „Иван Вазов“.

С тази кампания екипът на „За Доброто“ има за цел да привлече вниманието върху нечовешките условия в детските болнични отделения.  Снимките на изложбата и свидетелските разкази на родители и кошмарите на децата им, са огледалото, в което политиците трябва да се погледнат.

Оттам нататък исканията на фондацията са каузи, в които трудно някой от нас би могъл да не се припознае:

„Искаме повече хора да видят какво е състоянието на детските болнични отделения в държава от ЕС през XXI век. Искаме всички, които управляват през последните 30 години, много да се засрамят. Искаме да мобилизираме обществото за натиск върху държавата, докато децата ни получат модерно здравеопазване в лечебна среда с адекватни грижи. Искаме среда, в която педиатрите мислят само за здравето на детето.“

Кампанията започва в месеца на изборите, защото детското здравеопазване на практика отсъства в предизборните програми и платформи на повечето партии. Първият ѝ етап ще приключи с публично събитие след конституирането на новото Народно събрание.

От „За Доброто“ разказват още:

„Болните деца лежат в стаи с мухъл, ръжда, паяжини, мръсотия и хлебарки, паднала мазилка, разкъртени плочки, мазни мозаечни подове, разбити легла, натъпкани като в казарма, смърдящи общи тоалетни, липсващи чешми и душове, изтърбушено спално бельо, в което кипи живот, липсваща апаратура, неработещо оборудване. Родителите спят на столове или изобщо не спят с дни, за да не се нарани болното им бебе от необезопасеното леглото, което отдавна е за боклука. Бързат да забравят кошмара веднага щом изпишат детето им.

След няколко ремонта на детски болнични отделения с доброволци и с дарения знаем как се прави и колко струва. Въпреки че това не е наша работа, а е задължение на болничните шефове, на общините и на държавата. Ако те не знаят, ще им кажем, ще ги подкрепим. Оправданието „пак ще го счупят, пак ще го откраднат“ не е аргумент за продължаване на безобразието.“

Споделяйте, за да научат повече хора, призовава екипът на „За Доброто“. Можете да им изпратите и своите собствени снимки и разкази за престоя на децата ви в мизерните детски болнични стаи.

А ние от MamaMia добавяме просто: Не оставайте безразлични!

*Текстът е адаптиран от официалния сайт на Фондация „За Доброто“.

Вижте още: 

Защо на България й е необходима истинска, нова национална детска болница


Повече информация Виж всички