Да кърмя или да не кърмя на модния подиум?

| от |


Вчера новината, която обходи всички новинарски и светски сайтове беше, че моделката Мара Мартин е кърмила детето си, докато се е разхождала по модния подиум. По време на седмицата на плажната мода в Маями, победителката в открития кастинг на Sports Illustrated излезе на сцената гушнала 5-месечното си бебе – екипирано със слушалки и памперс.

Мненията на кърмещите майки за първи път бяха поляризирани, за разлика от моето лично такова. Нали всички твърдяха, че кърменето е най-интимният акт или всичко се променя в зависимост от това на кой как му е угодно? Искам да поясня, тъй като има една секта от майки, които веднага ще ме разнищят – нямам нищо против кърменето. Разбира се, до известно време, а не докато детето тръгне в първи клас. Не смятам, че кърмещите жени трябва да си стоят постоянно вкъщи, за да извършват това действие шест пъти в денонощието – един шал или пелена могат да свършат чудесна работа.

MIAMI, FL - JULY 15: A model breastfeeds while walking the runway for the 2018 Sports Illustrated Swimsuit show at PARAISO during Miami Swim Week at The W Hotel South Beach on July 15, 2018 in Miami, Florida. (Photo by Frazer Harrison/Getty Images for Sports Illustrated)

Тъй като смятам, и надявам се не само аз, кърменето за интимен акт, тази поява на Мара Мартин я приех като демострация. Всъщност никога не съм си представяла, че думите „демонстрация“ и „кърмене“ биха попаднали в едно и също изречение. Някак си това очебийно, публично показване на акта „кърмене“ не ми стана приятен и явно не само на мен. Свикнала съм модните ревюта да са строго разграничени от храненето на бебета – наречете ме „консерва“, но това за мен е прекалено и ненужно. Не мисля, че по този начин можеш да покажеш на обществето, че кърменето е съвсем нормално нещо и да накраш бъдещите майки да си кърмят децата.

Винаги съм смятала секса и кърменето за действия, които не е нужно да стават публично достояние (пак казвам – шалът прави чудеса). Представете си сега вместо кърмеща жена – двойка, която иска да си направи бебе, да се разходи по модния подиум в супер модерни аутфити, докато леко се поклащат в такт с музиката. Не е готино, нали?! Защо, те нали правят нещо хуманно – искат да се сдобият с дете и да подтикнат и други двойки да направят същото.

Аз имах подобен случай, когато бях поканена в телевизионно студио да защитавам позицията, че всяка майка трябва да прецени сама за себе си дали да извърши този акт или не, че не трябва роднините й, мъжът й и акушерките да я застявят да го направи. До мен седеше полуразголена дама, която през цялото време кърмеше новороденото си бебе. Камерата от време на време я даваше в близък план. Три години след това родих за втори път, а това че видях как жена кърми детето си в национален ефир не повлия по най-положителния начин на моето решение. По-скоро се чувствах неудобно заради нея и бебето, а не защото в продължение на половин час ми се наложи да наблюдавам гръдта на майката.

Точно затова смятам, че модният подиум и националният ефир не са място за кърмене или секс. Публичното „разголване“, в буквален и преносен смисъл, може да подейства в обратна посока.