10 реплики, които не искаме да чуваме на гинекологичния стол

| от Евелина Бонева |


Не зная кой кабинет мразя повече: този на стоматолога или този на гинеколога. И двата стола ми изглеждат не по-симпатично от електрическия стол, на който пържеха Едуард Делакроа в „Зеленият път“, а околните инструменти, които винаги подозирам в несъвършена дезинфекция, очевидно са архивни спомени от арсенала на испанската инквизиция.

Все пак давам преднина на гинекологичния кабинет. При зъболекарите има упойки, а и човек изглежда по-достолепно с отворена уста, отколкото с отворени крака.

Класифицирам десетте реплики, които ми докарват пилоерекция, косопад и инфаркт на миокарда, когато ги чуя, докато съм на магарето:

  1. „Хмммм“

Това може да значи всичко. Но със сигурност не значи: „Всичко е супер, ставай и отиваш да пиеш бира“. „Хмммм“ създава асоциации за срамни въшки, които се катерят по остатъците от една разядена от рак маточна шийка. Гинеколозите, които казват „Хмммм“ не са тактични и трябва да бъдат публично порицавани.

2. „Хайде сега да се отпуснеш. И сега…хайде отпусни се“

Очевидно невинаги вагините ни са готови да разкрият своите тайни пред гинеколозите. „Хайде отпусни се“ обаче не помага, а ни кара да се чувстваме като нелепи девственици, които се гърчат от срам, а не като достойни жени, които с гордост и мисъл за собственото здраве преглеждат половите си органи. И в крайна сметка, отпускането се превръща в кауза пердута, а спекулумът трябва да бъде заместен от канго.

3. „Години…колко?“

След този въпрос гинекологът обикновено започва да прицъква тихо с език и да гледа изпод вежди като Саруман, който току що е разбрал, че Гандалф е възкръснал и е станал Гандалф Белия. Независимо дали си на 21, на 31 или на 41, лекарят решава, че е необходимо да забременееш веднага и те заплашва, че ако не го направиш, гърдите ти ще се спаружат като изсмукани гроздови зърна, а от носа ти ще започнат да растат отровни храсти.

4. „Ще трябва и партньорът да се лекува“

Супер. Не стига, че очевидно имаш в наличност някакъв проблем, който ще изисква интегриране на вагинални глобули до Нова година, ами и трябва да уведомиш партньора, който вероятно ще реши, че си спала с половината град и ще изпадне в криза на ревност. Още по-разстройваща е тази реплика в случая, когато се налага да обясниш, че си виждала „партньора“ веднъж и нямаш телефонния му номер , така че човекът ще трябва да стигне до извода, че има нужда от лечение сам.

5. „Колко раждания до момента?“

Няколко варианта: ако нямаш нито едно раждане до момента, това изречение намеква, че вагината ти е по-просторна от Гранд Каньон. Ако имаш едно раждане, ще ти кажат, че трябва да бързаш за второ, а ти все още не си сигурна, че не съжаляваш дълбоко за първото. Ако имаш две раждания, вероятно ще те сюрпризират с диагноза „Descensus Vaginae“ (смъкната вагина) – представяш си как преди да си обуеш дънките, прибираш вътрешности навътре и чак след това навличаш панталона.

6. „Това не изглежда добре“

Тази реплика е нещо като мултиплицирано „Хмммм“. За разлика от проклетото междуметие обаче тук е ясно, че няма никакъв шанс всичко да е наред. Кое точно може да не изглежда добре? Матката ми прилича на главата на лернейската хидра? Яйчниците ми са черни с нарисувани черепи с кости по тях? Клиторът ми е изчезнал и на негово място се е появила костна плочка на стегозавър? Моля, уточнете!

7. „Искаш ли другата седмица да излезем на кафе?“

Не, не искам. Особено в този момент и особено в тази поза. Ти си гинеколог и в момента ме преглеждаш. Какво повече, по дяволите, може да искаш да видиш от мен?

8. „Наложи се да махнем нещо“

Понякога, например при дисплазия на маточната шийка, се налага да се отстрани някаква увредена тъкан. Но казана без предизвестие и обяснение, тази реплика води до мощна паник атака и ясна картина как мечтата за сладко бебче с големи уши и розова шапчица се разпада на парчета, тъй като лекарите са преценили, че нямаш нужда от матката си. Защо, ще ти обяснят после.

9. „Сега поне три месеца без секс“

Ок, щом се налага. Но не може ли да са поне два?

10. „Хайде, много поздрави на мъжа ти“

Дори гинекологът да е семеен приятел, с когото по принцип мъжът ви пие ракия, поздравите в този момент са неудачни. Нека ги оставим за момента, в който вече сме свалили калцуните и сме си обули гащите,м?


Повече информация Виж всички