Всички бездомни животни имат нужда от нас в екстремния зимен студ

| от Лора Младенова |


Ден преди първия сняг за тази година гълъбчето, което с приятеля ми лекувахме няколко седмици, беше вече достатъчно оздравяло, че да отлети от балкона. За радост, това поне не се случи през изминалия уикенд, когато през града премина ураганен вятър. (И то такъв, че за пръв път усетих сградата да се тресе от него – не е лесно да сте бездомни животни в такъв момент.) Все пак продължих да оставям храна за птички на терасата и идните дни видях птичката да идва да хапва. Както и други гълъби от онези, които живеят на покрива на блока.

Още от дете подозирах, че някой ден ще стана „crazy pigeon lady“. Иначе казано, една от тези жени, за които е по-важно птиците в квартала да са нахранени, отколкото перфектната хигиена на терасата или перваза ѝ. И не само птиците, а и кучетата и котките наоколо. Някои от тези кучета например са си приятели с моето кученце и не мисля, че по-малко от него заслужават храна, вода и добро отношение, отколкото то, само защото то е имало късмет да има стопани.

Споменатият гълъб, докато все още е у нас и боледува.

В студовете последните дни неколкократно се улових да мисля за това как е гълъбчето и дали и къде си е намерило да се скрие. И да се чудя дали кучешката храна, която съм оставила в шумата край входа ми няма да се разкисне от валежите в града, да замръзне от ниските температури, или да се случи някава комбинация от двете. Особеностите на различните сезони са особено опасни за бездомните животни, каквито и да са те. Вече знаем как да помагаме в летните жеги, но как стои въпросът със зимата?

За жалост, няма точни статистики относно броя на бездомните кучета и котки в България.

Проблемът с бездомните животни е доста сложен и често е трудно да се определи точният им брой. Те често се намират в различни области, в труднодостъпни места или се движат свободно.  А и още нещо важно – до момента няма доказателства изобщо да са полагани систематични хуманни усилия на държавно или общинско ниво по темата за истинска подкрепа на бездомните животни, която би включила и идентифициране на броя и проблематиките им.

Някои неправителствени организации, които се занимават със защитата на животните, могат да провеждат оценки или анкети, но тези данни често са ограничени до определени райони или наблюдения.

При каква температура различните бездомни животни могат да замръзнат навън?

Темперартура от -15°C е критична за котките, които живеят навън. За животните в покой (тоест за спящите) този праг е още по-нисък. Първо замръзват ушите и опашката, след това краката и след това цялото тяло. При температура от -20°C гладна котка може да си отиде за около 40 минути. Близо 95% от бебетата кучета, родени навън по време на зимни студове, умират до втория си ден след раждането от замръзване. Неслучайно бездомните кучета и котки търсят да се скрият във входове, гаражи и в топлите външни части на автомобили, за да се предпазят, доколкото е възможно. Впрочем, заради последното, винаги проверявайте автомобила си – особено около гумите, под капака, около двигателя, и като цяло под колата – преди да запалите и да шофирате. ПО изброените места може да се крие животно, за да се топли. Най-често котка.

Генерално, за повечето кучета и котки, температурите под нулата (по-специално под -5°C до -10°C) са опасни, особено при продължително излагане. Големите породи с гъста козина обикновено имат малко по-добра толерантност спрямо студа, но и те могат да пострадат при екстремни ниски температури.

Птичките се крият да се топлят в пролуки и цепнатини, често под керемидите на блоковете, или в тавански помещения и по-рядко в мазета. Те умеят да си намерят подслон така че да не замръзнат в студа, но е важно да не зазиждате отвън таванските си помещения, когато има птици вътре – по този начин е ясно, че ще ги оставите да умрат вътре. И макар птиците да умеят да оцеляват, за много от тях температурите под нулата са рискови. Особено ако нямат подходящо убежище или не са адаптирани към студа. При ниски температури влагата и вятърът могат да ускорят загубата на топлина и да доведат до замръзване.

Как да помогнете?

Не отказвайте подслон на бездомни животни – не е нужно да ги пускате у дома за целта

На първо място, не гонете бездомничетата, ако забележите, че търсят подслон около собствеността ви. Няколко дни, в които животното се е приютило наоколо, за вас може да означават малко повече чистене от обикновено, но за него може да означават разликата между това дали ще живее или не. Абсурдно е животни да замръзват навън, само на няколко метра от топлите къщи.

Заделете хапване – не е нужно да купувате

Отделете от вечерята си, няма да ви ощети и нахранете кварталното кученце. Все пак, докато вие сте на топло, то мръзне само навън. За предпочитане са храни с високо съдържание на протеини и конкретно на рибни мазнини. Освен да му дадат енергия, те ще му помогнат и да запази повече телесна топлина. Разумно е да му оставяте храна в близост до открехната врата на вход, гараж, заслон, двор, безистен, коридор към магазин или офис, или изобщо място, където може да привикне да ходи, за да се скрие.

За птиците в зоомагазините има специални миксове от любими техни семена, които са много евтини. Ако все пак не ви се купува, можете да заделите булгур или просто, каквото имате вкъщи. Не давайте само парчета хляб или някакви пържени храни, които може да наранят стомасите им.

Можете да осигурите и къщички за бездомни животни

Друг вариант, ако не искате бездомни животни да влизат вътре, но и сте склонни да положите малко лични усилия, е да направите къщичка. Ако се спрете на това, тя трябва да е сравнително голяма, за да може котката или кучето да се обръща, докато е вътре.  Да има вратичка. Вътре да е оставено нещо меко и топло  за приютяване – излишни ваши дрехи, одеяла и парцали например. Важно е къщичката да се издигне над земята, например на палети или подпряна на някакви крачета, тъй като по-голямата част от топлината обикновено се отнема от земята, а не от вятъра.

Ако пък правите къщички за птици, е хубаво те да са или на близко дърво, или на прът, прикрепен към външна стена. Около половин-един метър е добре да отделя къщичката от стената на сградата. Нужно е да има достатъчно голям отвор, че птичка да може да влезе да яде. По-добре нека няма пръчка за кацане на самата къщичка, защото тя би позволила на по-голяма и хищна птица да нападне по-малко птиче, което яде вътре.

Свържете се с ветеринар, ако намерите бездомни животни в риск

При нужда, опитайте се да осигурите медицинска грижа. В случай на наранявания или здравословни проблеми, потърсете ветеринарен кабинет. Има поне две много важни причини да го направите. От една страна, е възможно да не се ориентирате правилно в проблема на животното. Тогава дори има опасност да му навредите вместо да го спасите, както се надявате. Друият важен момент е, че не е невъзможно животното да пренася заболяване. В този случай е от ключово значение да знаете как да се погрижите за него по начин, който е безопасен и за вас, и за домашните ви любимци. Такива начини има, но трябва да сте добре информирани за тях. „Дивите животни“ могат да ви насочат към подходящи ветеринари във вашия град.

Свържете се с местни доброволци

Ако имате възможност, потърсете местни организации за защита на животните или доброволчески групи, които се грижат за бездомните животни. У нас те често нямат достатъчно ресурси и хора, за да окажат помощ на всяко животно в нужда. Обаче са правилните хора, които да ви посъветват как да постъпите. Имайте предвид, че понякога има риск да навредите на животното, вместо да му помогнете, ако не оказвате правилна грижа. Затова е добре да се консултирате. Освен това, вече ще ви имат предвид за помощ, когато им се отвори такава възможност.

Бъдете внимателни при приближаването до бездомни животни. Те могат да бъдат наплашени от хора или от скорошно травматично преживяване, затова се опитайте да подходите с деликатност и да предложите храна и убежище, без да ги притеснявате.

За съжаление, никой не може да помогне за спасяването на всички бездомни кучета и котки по света. Но с малко усилия и състрадание, един човек може да помогне на поне едно бездомно животно през тъмните, студени дни на зимата. И заедно можем да се надяваме на по-добри дни занапред.

Вижте още:

Какъвто си ти, такъв е домашният ти любимец