В летните жеги бездомните животни зависят от теб

| от MamaMia |


Грижата за бездомните животни по принцип е от ключово значение за тяхното оцеляване и благоденствие. Особено през лятото обаче, тъй като поради климатичните условия тогава те са изложени на още повече рискове и трудности. Ако обичате уличните животни, следващите редове са за вас.

Сред множеството рискове, които могат да имат сериозни последици здравето и благосъстоянието на бездомните животни, са:

Обезводняване

Високите температури и слънчевите лъчи могат бързо да доведат до обезводняване при бездомните животни, особено ако нямат достъп до прясна вода. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми и дори да е фатално. (Имайте го предвид и когато извеждате домашните си любимци, или пък ги оставят задълго сами у дома!)

Топлинен удар

Бездомните животни са подложени на риск от топлинен удар при дълготрайно излагане на високи температури без подходяща защита или сянка. Това може да предизвика опасност за техния живот. За съжаление, предвид спецификите на градската среда им се случва твърде често.

Изгаряния на лапите

Горещият асфалт и тротоарите могат да причинят изгаряния на лапите на бездомните кучета и котки, които се разхождат по тях по време на летните жеги. Температурите им надвишават драстично тези на въздуха. Това също е нещо, което да имате предвид и при разходката на своя домашен любимец.

Вижте още: Откога жегата през лятото е новина?

Недостатъчно хранене

Производството и намирането на храна може да стане по-трудно за животните през лятото. Недостатъчното хранене може да доведе до слабост и осlabване на тяхното имунност.

Различни болести и паразити при бездомните животни

Топлото време може да спомогне за разпространението на различни заболявания и паразити сред бездомните животни. Те са по-уязвими за инфекции, като например кожни проблеми, насекоми и трансмисивни болести.

Намаляване на броя на убежищата

Някои убежища и укрития за животни може да са претоварени през летните месеци и да имат ограничени ресурси, което може да затрудни бездомните животинки да намерят подходящо убежище и грижи.

Ако сте стигнали дотук, значи наистина ви пука за животните.

В следващите няколко параграфа ще ви предоставим няколко съвета как да помогнете на бездомните животни през горещите летни месеци. Лесно е!

Оставете вода

Предоставете достатъчно вода на уличните животни. Поставете чиния с вода на места, където често срещате кучета и котки. Това ще им помогне да охладят телата си и да се предпазят от обезводняване. По-добре е това да е на сянка, за да не се затопля и изпарява водата.

А също така и храна

Можете да предоставяте храна редовно на уличните животни, но бъдете внимателни да не ги черпите с изключително лесно развалящи се храни по време на горещите дни. Избягвайте месни продукти, особено ако имате съмнения, че храната може да се развали и да привлече насекоми или паразити. Също така се оглеждайте за отровена храна, тъй като, за съжаление, живеем сред всякакви хора, които са лоши с животните. Най-чести обекти на опити за убийство и тормоз на животни са филии хляб, напоени с антифриз (личи си по розовите следи), или месо или кренвирши, пълни с пирони, габърчета, стъкла, и т.н. Съжаляваме да отворим толкова неприятна тема, но в света, в който живеем, е необходимо.

Опитайте да осигурите сянка на бездомните животни

Ако имате собствена градина, вътрешен заграден двор, междублоково пространство, или изобщо нещо, което може да се ползва за такива цели, създайте места със сянка, където уличните животни могат да се крият от слънцето. Поставете няколко кутии или малки къщички с отвори, където те могат да се укрият от високите температури.

Пазете ги от горещия асфалт

Ако срещате кучета, които се разхождат по горещ асфалт, опитайте се да ги привлечете настрана към тревисти или сенчести зони. Горещият асфалт, както споменахме по-горе, може да причини изгаряния на техните лапи.

Следете за признаци на обезводняване

Ако забележите животно, което изглежда обезводнено или слабо, можете да се опитате да му помогнете, като му дадете вода или се свържете с местни организации за защита на животни.

Потърсете професионална помощ за бездомните животни в беда

Ако забележите боледуващо животно, това може да бъде следствие на горещините. Съобщете на местните организации или ветеринари за да помогнат на животното.

Не използвайте фойерверки

Все по-модерно е хората да си правят заря и за лични празници и поводи, колкото и странно да е това. Ако съседите ви използват фойерверки по време на празници, помислете за уличните животни. Фойерверките могат да ги наплашат и стресират. И, разбира се, не ги използвайте вие самите.

Създайте основна ветеринарна аптечка

Това е стъпка за напреднали в грижата за животни – основна аптечка за животни, която да включва например термометър, антисептик за рани и кърпи за охлаждане.

Запомнете, че и малките действия могат да направят голяма разлика за уличните животни. С вашата подкрепа и внимание, те могат да се справят по-добре с летните условия и да се чувстват по-защитени и обичани.

Вижте още: 

„На кого си кръстена, момиченце?“


Повече информация Виж всички