Протест за норките предстои в София

| от Сдружение КАЖИ |


На 06 окт. (петък), от 8:30 ч., пред сградата на Административен съд – София – град, ул. Георг Вашингтон №17 (зад Централни Хали) ще се проведе протест срещу спирането на заповедта за забрана на развъждането и вноса на американска норка.

От тази съдебна битка зависи дали България ще продължи да развъжда и внася „американска норка“ за ценни кожи или вредните и жестоки ферми за кожи ще останат в миналото.

Поредното съдебно заседание, по делото, заведено от собственика на фермата за норки Ангелов, срещу издадената през 2022 г. от МОСВ заповед за забрана на развъждането и вноса на ам. норка, е насрочено за този петък в 9:30 ч.

Заповедта, която норковъдите обжалват, е издадена на основание рисковете за биологичното разнообразие, произтичащи от извазивността на вида „американска норка“. В мотивите са посочени многобройни научни становища за вредите, които този вид може да нанесе на други диви животни. Норковъдите оспорват всички тях, както и експертизата на МОСВ.

При нестабилната политическа обстановка в страната, шансът Народното събрание да стигне до гласуване на законопроектът (който е внесен вече за 5-ти път) за забрана на фермите за кожи, остава несигурен. Цялото това забавяне има цена. И тя е животът на стотици хиляди животни. До момента, повече от половин милион животни загинаха в газовите камери на фермата за норки, само докато чакат забраната да бъде придвижена в Парламента.

Вижте още: Бивш служител от ферма за норки разкрива нехуманни практики в индустрията /+ВИДЕО/

Забраната на развъждането и вноса на ам. норки в България чрез издаване на заповед министър на околната среда и водите, е друга възможност за прекратяването на фермите за норки.

Ето защо това дело е толкова важно. Запазването на заповедта ще спаси милиони животни. Ние не искаме повече смърт на невинни животни.

С този пореден протест ние отново настояваме:

– за справедливост;
– за зачитане на научните и експертни данни;
– за зачитане на обществените нужди от чиста и защитена дива природа;
– за поставяне на обществените интереси над интересите на една фирма;
– за зачитане правата на местните общности;
– за грижа за опазване на толкова богатото биоразнообразие на територията на България;
– за осъзнаване на спешната необходимост от забрана;
– за осъзнаване, че премахването на тази заповед ще е причина за смъртта на милиони животни – диви, стопански и американски норки;
– за осъзнаване на всички негативни последствия, ако заповедта отменена.

Съдът прие молбата на КАЖИ за конституиране като страна по делото. Като организация за защита на животните и природата, защитаваща от години обществения интерес по тази тема, ние участваме активно в съдебната защита на заповедта, заедно с юристите от МОСВ.

Протестът цели да провокира вниманието на медиите и на обществото и да бъде проследен съдебния процес, в името на справедливостта, българската природа и българските граждани.

Очакваме ви на протеста! Благодарим за подкрепата за животните!

Вижте още:

Големите малки плюсове детето да израсне с куче


Повече информация Виж всички