Бивш служител от ферма за норки разкрива нехуманни практики в индустрията /+ВИДЕО/

| от MamaMia* |


Анонимно видео с фрапиращия разказ на бивш работник от фермата за норки до Стара Загора беше разпространено от гражданската организация „Невидими животни“. Служителят разкрива рутинните практики, на които са подложени животните в европейските ферми за кожи като тази до Стара Загора, и описва в детайли как процедират и се отнасят с животните при добива на ценните им кожи.

Публикуваното видео е в подкрепа на Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“. От нейния старт на 18 май 2022 г. до днес общият брой подписали граждани от ЕС, които се обявяват против добива и търговията с ценни кожи, е малко над 1 400 000. Близо 60 000 от тях са подписалите се от България.

Целта, която представителите на „Невидими животни“ си поставят, за да подсигурят успеха на инициативата, е набирането на общо 80 000 подписи в България до края на февруари.

От организацията са уверени, че по този начин дори след отпадането на част от подписите поради невалидни данни, ще се изпълнят условията за входиране на казуса в Европейската комисия, а именно: 1 000 000 подписа от граждани на ЕС с право на глас.

„Невидими животни“ за втори път се включва с разкрития по темата, с цел повишаване на осведомеността за хуманното отглеждане и умъртвяване на норки в единствената функционираща ферма за кожи в страната, край село Маджерито, в Община Стара Загора.

„Заедно трябва да се борим против жестокостта срещу невинните животни във фермите. Тази индустрия е безмилостна не само за животните в тях, но и за работниците. Нестандартният разговор с анонимния работник от фермата, който инициирахме и записахме под формата на видео, потвърди позицията ни, че случващото се зад високите ѝ стени е несъвместимо с моралните разбирания на съвременното общество“, каза Стефан Димитров, активист от „Невидими животни“.

„От години знаем за условията, в които живеят и умират норките във фермата.“

„Кадрите от скритата камера, които разпространихме преди по-малко от година, за пореден път го потвърдиха. Вярвам, че никой не би избрал да работи на подобно травмиращо място, освен ако не е принуден от обстоятелстват“, допълни Илина Генова, част от екипа на организацията.

Практиките във фермите за ценни кожи в цяла Европа напълно съответстват с методите, по които животните се отглеждат и третират в страната. В рамките на последните две десетилетия, редица държави в Европа са забранили функционирането на ферми за кожи на своя територия вследствие на обществен натиск. Сред тези страни са Австрия, Нидерландия, Словения, Хърватия, Франция и Италия.

„Няма друга европейска гражданска инициатива, която да събира по-бързо необходимата подкрепа от гражданите на ЕС. Пред нас стои реалната възможност да задължим ЕК да предприеме мерки и да забрани окончателно фермите за кожи. Не ни остава много време, затова е важно всеки да заяви подкрепата си за каузата още сег““, сподели Елиа Тилева, част от екипа на „Невидими животни“. Всеки пълнолетен български гражданин може да подкрепи кампанията „Европа без кожи“ чрез подпис на официалния формуляр на петицията, достъпен тук.

*По информация от гражданско сдружение „Невидими животни“.

Вижте още: 

Тайно разследване извади наяве шокиращи кадри на лисици канибали във ферми за ценни кожи /+снимки/