Не черпете кучето си с тези плодове!

| от MamaMia |


Кучетата обичат почерпка. И ако съдите по невинно-тъжния им поглед, когато вие похапвате нещо, те никога не са яли и никога не са били черпени. И човешка храна винаги им изглежда по-апетитно от кучешка. След като вече знаем с каква човешка храна е уместно и безопасно да поглезим четириногото си приятелче, може би е време да време е да поговорим какво да избягваме. Да се спрем на плодовете, защото кучетата им се радват изненадващо много.

Ето пет потенциално токсични за кучето плодове:

Авокадо

Всички части на авокадото – листата, плодовете, костилката и кожата – съдържат фунгициден токсин, наречен персин. Докато „месото: на авокадото съдържа по-малко персин и може да е безопасно в малки количества, листата, костилката и кожата имат по-концентриран обем, което прави тези части особено токсични за кучетата.

Освен това авокадото е храна с високо съдържание на мазнини. Това е здравословен източник на мазнини за хората, но за нашите четириноги приятели твърде много авокадо може да доведе до панкреатит. Стомашно-чревно разстройство и/или наддаване на тегло също са рискове.

Поради всички тези причини пропускането на авокадото изцяло е безопасния ви ход като стопани.

Череши

Черешите попадат в списъка на токсичните плодове за кучета по три причини:

Черешовите костилки съдържат цианид и дори малки количества цианид могат да бъдат токсични за кучетата. Те също така могат да представляват опасност от задушаване и имат потенциал да причинят запушване на червата. Самият плод може да предизвика стомашно разстройство и вярвайте, ще го направи.

Грозде и стафиди

При никакви обстоятелства кучетата не трябва да ядат грозде или стафиди. Тези здравословни и любими прихапвания на хората са силно токсични за нашите четириноги приятели.

Както гроздето, така и стафидите могат да причинят бъбречна недостатъчност на домашния ви любимец. Особено опасно е в големи количества,но нито едно количество не се счита за безопасно.

Никога не предлагайте на вашето куче грозде или стафиди; и ако случайно погълне някое от двете, незабавно потърсете ветеринарна помощ.

Лайм

Въпреки че този кисел цитрусов плод може да не е чак толкова привлекателен за кучетата, важно е да знаете, че лаймът може да бъде особено вреден за кучетата. Някои родители на домашни любимци обичат да го добавят към много свои рецепти, особено към разядки и салати. Трябва да бъдат много бдителни да не дадат на кучето поради разсеяност някаква домашна храна, която съдържа продукта.

Лаймът е с високо съдържание на лимонена киселина, която може да причини стомашно разстройство в по-големи количества.

Освен това корите от лайм съдържат етерични масла и псоралени (фототоксични съединения), които също са опасни за кучетата и могат да доведат до депресия на централната нервна система и загуба на координация.

И последният голям враг – сливи!

Сливите са опасни за кучетата по няколко причини.

Подобно на черешовите костилки, костилките на сливите също съдържат цианид. Семената в костилките, както и стъблата и листата съдържат съединения, които могат да произвеждат цианид.
Освен че костилките представляват токсичен риск, те също могат да представляват опасност от задавяне или дори от запушване на червата. Сливите имат и твърде високо съдържание на захар.

Имайте предвид тези факти, когато решите да му отпуснете края и да не се придържате само към гранулите, пастетите и паучовете. Да му е сладко на малкия ви пакостник!

Вижте още:

Какъвто си ти, такъв е домашният ти любимец


Повече информация Виж всички