С каква човешка храна мога да почерпя кучето?

| от Лора Младенова |


Най-добрият приятел на човека е кучето, а ако кучето случи на човек, тогава неговият собствен най-добър приятел също е човекът. Второто му най-любимо нещо на света обаче е да си похапне и да се почерпи. А каква по-голяма радост от тази именно „човекът ти“ – твоят стопанин – да те почерпи от своето хапване?

Кучетата обаче не знаят кои храни са полезни и кои са вредни за тях. За сметка на това стопаните знаят, че много от собствените им лакомства крият рискове и не могат да послужат за кучешка почерпка – могат да се окажат от просто нездравословни до токсични и опасни. Също като при хората, при четириногите ни приятели често могат да се проявят стомашно-чревни разстройства, алергични реакции, и то такива, че да причинят шоков припадък и да завършат във ветеринарната клиника по спешност. При съмнения и колебания за въвеждане на нова храна – дори и кучешка – е добре ние, стопаните, да се консултираме с лекаря на кучето си.

Конкретно човешката храна, която не е специфична част от ежедневния хранителен режим на вашето куче, не трябва да заема повече от 10% от неговия калориен прием – това е важна насока, когато съставяте най-добрата диета за него. Но ако искате да храните редовно вашето кученце с човешка храна по отговорен начин, или пък спорадично да го черпите с човешко лакомство, вероятно се чудите кои са най-удачните варианти. Грешките могат да доведат до неприятни моменти – дори ако една храна е принципно подходяща, може би не всеки вариант на нейно приготвяне е удачен и безопасен. Аз например допуснах грешката лекомислено да дам на кучето си консерва с риба тон, когато гранулите му бяха привършили, и после няколко дни имахме тревоги със стомашни проблеми и неотиване до тоалетна. Не се замислих, че рибата може да е добра храна, но не всяка риба и не консервираната риба. Оттогава внимавам повече. И се придържам към някои основни правила, като например да не допускам до животното си пържена или подправена храна. Ето някои храни, които са не само безопасни, но даже и препоръчителни.

Диня!

Повечето собственици на кучета знаят, че гроздето и стафидите могат да разболеят животното им, но не знаят кои плодове всъщност са полезни. Много са, включително диня. Тя е източник на здраве и енергичност, с ниско съдържание на калории, пълна с хранителни вещества – витамини А, В6 и С и калий. Динята е чудесна закуска в по-топлите дни и е целогодишно подходящата за породите кучета, които се охлаждат по-трудно. Професионален съвет: Замразете няколко кубчета диня за още по-добро охлаждане на кучето.

Боровинки

Боровинките са пълни с антиоксиданти, което ги прави изключително полезни за най-добрия приятел на човека и една от най-добрите човешки храни, които кучетата могат да ядат. В зависимост от размера на вашето куче обаче, задавянето може да бъде потенциален риск; опитайте да нарежете плодовете, ако ги давате на съвсем малки породи кучета.

Ябълки

Ябълките са леки и вкусни както за вас, така и за вашето куче. Те осигуряват на организма фибри, витамини А и С, омега-3, омега-6, антиоксиданти, флавоноиди и полифеноли. Семките им обаче са токсични и стопанинът трябва да се увери, че са добре почистени, преди да почерпи любимеца си с ябълка. Тези семена всъщност съдържат малки следи от цианид. Човешката храносмилателна система може лесно да филтрира това, но същото не важи за кучетата.

Моркови

Що се отнася до зеленчуци, морковите например са чудесна кучешка закуска. Кучетата могат да ядат моркови по няколко начина: сурови, варени или дори със зелените върхове. Но помнете: те са само малка част от пълноценната диета на животинчето – не може основното хранене да е базирано на тях като главна съставка.

Зелен боб

Той е чудесен източник на фибри, омега-3 мастни киселини, витамини А, С и К, фолиева киселина, магнезий, калций, желязо и калий. Всъщност зеленият фасул е толкова здравословен за кучетата, че някои хора го правят значителна част от ежедневния хранителен режим на своите пухкави малчугани. Просто не добавяйте сол или подправки.

Аспержи

Този зеленчук съдържа много фибри, които могат да бъдат полезни за здравето на храносмилането на кучето. Като лека закуска варените аспержи са напълно безопасни за кучета. Но не ги давайте на кучето си, без да са преминали никаква термична обработка: може да е трудно за него да смила.

Спанак

Спанакът е богат на антиоксиданти, желязо и витамин К. Това го прави толкова здравословен за хората и потенциално полезна част от диетата на вашето куче. Спанакът може да засили имунната система и енергийните нива на вашето куче, с което да го направи още по-здрав и весел домашен любимец.

Тиква 

Ветеринарите често препоръчват тиква, когато кучето има запек или други храносмилателни проблеми. Давайте на вашето куче консервирана или сварена тиква заедно с гранулите му, за да поддържате храносмилането му безпроблемно. Също така се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, за да видите колко тиква той или тя препоръчва, тъй като твърде много може да причини диария.

Пиле

Една от първите съставки, които идват на ум, когато питаме „какви човешки храни могат да ядат кучетата“, е месото. Но въпреки че вашето куче може да обича повечето видове месо, уверете се, че каквото и парче месо да му дадете, няма много мазнина. Храната с високо съдържание на мазнини може лесно да накара кучето да наддаде. Пилешкото винаги е сигурен залог, особено когато кучето ви има разстроен стомах. Тогава помагат меки храни като поширано пиле и задушен бял ориз. Ветеринарните лекари също така препоръчват хранене с варени протеинови източници, а не сурови протеинови източници. Протеини като месото и яйцата могат да пренасят болестотворни бактерии, ако не са правилно приготвени.

Костен бульон

Не само пилешкото месо е полезно за ядене на вашето куче. Костен бульон, домашно приготвен или закупен от магазина, може да помогне на куче с разстроен стомах. Въпреки това, бъдете изключително внимателни по отношение на същинските кости. Ако храните кучето си с някакъв вид месо, отстранете всички кости, преди да му го дадете. Поглъщането на костите може да причини различни проблеми за кучетата, като счупени зъби, наранена уста или запушване на червата, което изисква операция.

Риба

Рибата е човешка храна, която кучетата могат да ядат – стига да не е сурова. И някои видове риба са по-здравословни за вашето куче от други. Сьомгата, океанската бяла риба и херингата, например, са риби, които живеят кратък живот, така че имат по-ниски нива на живак в сравнение с рибите близо до върха на хранителната верига, като например рибата меч. Рибата също е чудесен източник на протеин за вашето куче, ако то или тя има алергични реакции към други видове месо. И не допускайте моята грешка с консервираната риба.

Вижте още: 

Пичове, не си взимайте куче