Ужас! Обратно в офиса след майчинство

| от Стела Христова |


Завръщането от майчинство поражда много смесени чувства. Вълнуваш се да си отново в света на големите. И ти е гузно, задето се вълнуваш. Ядосваш се на себе си за това, че ти е гузно. Ще ти липсва бебето с всяка негова пропусната усмивка през деня, с някоя нова думичка в речника му, на която мама няма да присъства.

Целият този гювеч от емоции е обгърнат в облак страхове. Ами ако детето се чувства изоставено в яслата? Ами ако лелките не се държат с него мило? Ами ако изобщо не понесе да бъде там и се наложи свекърва ти да заживее у вас, за да помага? Е, винаги можете да наемете детегледачка. Поне така предполагаш, но всъщност откъде пари? Да не започваме с всички детски вируси, които предстои да се завъртят у вас на ротационен принцип.

От друга страна! Заменяш бебешкия език с лежерен разговор за възрастни в обедната почивка – най-после! Е, и с досадна корпоративна лексика през останалата част от работния ден, но какво да се прави, рисковете на професията.

Най-сетне имаш повод да облечеш новата рокля и да сложиш молив и спирала, ако вече не са изсъхнали на тоалетката. Може дори да отвориш тридесетминутен прозорец в пространството и времето и да погледаш сериал в някоя почивка. При това такъв, в който никое прасе не се казва Пепа, а главните герои не са Маша и Мечок. Истинско блаженство.

Е, като изключим, че се чудиш ще се впишеш ли отново в екипа.

И ще се справиш ли със задълженията си. И ще наваксаш ли всички пропуснати по време на майчинството професионални обучения. И ще бъдеш ли достатъчно добър събеседник за колегите след година и нещо разговори за пелени, играчки монтесори и захранване, водено от бебето. И ще приключиш ли навреме, за да не остане Влади последен в яслата. И дали мениджърът не те гледа с подозрение в очакване на първия болничен при първата детска хрема. И още само стотина неща.

И все пак, има как това да си работеща майка, да работи и за теб самата!

Присъствай в ситуацията

И в офиса, и дистанционно, сигурно ще се окаже трудно да се концентрираш. Тревогата за детето няма да помогне да провериш отчетите за директни разходи и да си продуктивна. Още по-важното: няма да помогне и да приключиш достатъчно рано, че да отделиш колкото може повече свободно време за малкия.

Няма как да контролираш часовете, през които си далече от детето, затова се съсредоточи в прекараните с него, които наистина зависят от теб. Ако в яслата се случи нещо спешно и непредвидено, твоят телефон така или иначе ще е първият, който ще звъни на пожар. Затова се фокусирай в задълженията си и наистина присъствай в ситуацията.

Позволи си да се насладиш на самостоятелното си време, а след това, у дома, ще можеш истински да оцениш съвместните ви моменти.

Не се срамувай да търсиш подкрепа

Дори след като си прекарала достатъчно време на работната си позиция преди раждането, сега на нова сметка ще навлезеш в кривата на обученията. Ще ти бъде от полза да откриеш свой човек, който вече е победил това предизвикателство.

Един безотказно действащ трик: през първите няколко дни в обратно в офиса, можеш да поканиш на обяд друга колежка майка. Кой по-добре от нея ще знае през какво преминаваш и ще може да предложи изпитани и работещи стратегии за справяне със ситуацията?

Поговори откровено с шефа

Най-продуктивно би било да се свържеш с него още преди да се върнеш на работа. Не се притеснявай да му зададеш въпроси за промените и пропуснатите иновации в работния процес по време на твоето отсъствие. Не просто няма да го отегчиш или да направиш лошо впечатление, а напротив – ще покажеш нужната за успешна кариера отдаденост и задълбоченост.

Сподели откровено и кои от промените при теб ще се отразят на работното ти поведение. Например, ако се налага да отделяш време за изпомпване или кърмене, или пък ще трябва да започваш и приключваш малко по-рано от преди, е желателно предварително да комуникираш това. Тези нужди са напълно човешки и разбираеми, просто е по-добре да не поднасяш излишни изненади постфактум.

Постави и своите изисквания на дневен ред

Дори и след като пандемията от COVID-19 промени офис пейзажа, все още има какво да се направи за подобряване на баланса между дистанционен ангажимент и престой на работното място. Идеалното равновесие би било това, в което ти си спокойна, мениджърът е доволен, а всички задачи са изпълнени качествено и в срок. Това не е невъзможно.

Ако нямаш нужните условия да работиш от дома, не се притеснявай да поискаш да се върнеш в офиса, дори в момента това да не е популярен вариант за екипа на компанията. В случай че от дома ще ти е по-удобно да жонглираш между служебните и майчинските задължения, недей да се свениш да поговориш за това.

Може да ти трябва по-дълга или по-кратка обедна почивка. Може за известен период да няма как да се включваш в тиймбилдинги или командировки, но да предложиш да компенсираш с повече ангажираност на по-късен етап.

Просто не забравяй да аргументираш добре нуждите си – не само със своите родителски задължения, но най-вече с ползата, която съобразяването с твоите лични изисквания ще донесе за работодателя ти.

Не започвай от понеделник

Сериозно, ако има как, погрижи се първата ти работна седмица след майчинството да е по-кратка. Така преходът към офиса ще протече по-гладко. Ще си дадеш време да се пренастроиш и ще намалиш стреса за детето.

Подготви се максимално предварително

Можеш да измислиш няколко варианта за тоалети, да планираш храненията си през деня, и да започнеш достатъчно отрано с режима за кърмене или изпомпване, който е съобразен с работното ти време.

Общувай с приятелките си майки

Каквото и да си говорим, само те ще могат да разберат напълно през какво преминаваш. Някои техни съвети, а дори и само моралната им подкрепа, ще се окажат безценни. Важно е да не игнорираш чувствата си и да не опитваш да се справиш с тях съвсем сама.

Понякога е достатъчно просто да чуеш, че някой друг е преминал през същите предизвикателства, че също се е чувствал така, и че всичко това рано или късно остава зад теб. То наистина остава.

Вижте още:

Безкрайно дългото майчинство в България


Повече информация Виж всички