Съветите на 97-годишната жена към бременната й внучка

| от Кейт Стоун Ломбарди* |


„Ще се обадя на дъщеря ти“, заяви майка ми. „Тя вероятно е нервна“.

Майка ми е на 97 години, а дъщеря ми е в деветия месец от бременността си с първото си дете. Така става, когато продължителността на живота нарасне значително, а все повече жени отлагат забременяването за по-късно в живота.

„Това е мило от твоя страна, мамо. Тя се чувства доста добре, но знам че с удоволствие би разговаряла с тебе“.

„Искам да й кажа някои неща за раждането“, продължи тя с решителен израз на лицето.

Майка ми е в удивителна форма за някой, роден през 1924-а. Тя може да качва и да слиза по стълби, да изпие коктейл на един дъх и е все така способна, както и някога, да изразява острото си мнение. Въпреки това зрението й е късогледо, краткотрайната й памет не е най-добрата, а преценките й понякога са под въпрос.

Обясних на мама, че жените днес имат достъп до огромна информация за бременността и раждането, много повече отколкото аз имах, когато се раждаха моите деца през 80-те. Всъщност съм изумена колко много знае дъщеря ми – знае през кой месец бъбреците на бебето започват да функционират, кога му растат миглите, точните мерки на гръбначния му стълб.

Когато майка ми е била бременна през 50-те, никоя от тези технологии не е съществувала. Три десетилетия по-късно, когато аз бях бременна, ми направиха една-единствена размазана сонограма. А дъщеря ми получава пълноцветни снимки на четирите камери на бебешкото сърчице.

„Мамо“, казах й. „Раждането се е променило много от времето, когато сме се появили ние“.

„Глупости“, отвърна мама. „Раждането си е раждане. Освен това ти имаше две цезарови сечения. Аз родих моите бебета по нормалния начин. Така че знам повече, отколкото ти знаеш“.

„А дали не са те поставяли под наркоза или да са ти давали някакъв упойващ газ?“

„О, за бога, Кейт, не си спомням. Единствено помня, че не беше голяма работа. Всяко поколение си мисли, че то е измислило раждането“.

Ден по-късно, говорих с дъщеря ми.

„Баба се обади“, сподели ми тя. „Проведохме страхотен разговор“.

„Каза ли ти нещо за раждането?“

„Не точно. По-скоро ми разказа колко трудни бебета сте били. Е, не точно ти, но твоите братя и сестри. И беше ужасена, когато научи, че съпругът ми ще присъства на раждането“.

„E, тя не е реагирала с лошо“, казах. Знаех, че дъщеря ми беше нервна за износването и раждането. Всяка жена е, особено с първото. Тя имаше нужда от подкрепа, а не от ужасяващи истории.

Но дъщеря ми ме изненада.

“Баба ме окуражи. Каза ми, че съм силна и умна и че всичко ще бъде наред“.

Това ме приземи. Дъщеря ми е силна и умна. И буйна. Точно като 97-годишната си баба.

Това наследство ще й помогне да се справи. И всичко с нея ще бъде наред.

*Текстът е публикуван в сайта Scarymommy.com.

 


Повече информация Виж всички