Презастроявате, а после защо нямало места в яслите. Няма и да има

| от Флорентина Д. |


90 свободни места за първа яслена група в район „Триадица“ за родените през 2022 година.

Толкова бяха обявени вчера на сайта на Столична община, който носи вече почти митичното сред родителите – и напълно непроизносимо – наименование: „ИСОДЗ ПГУ и I клас“. Демек – информация за свободните места в общинските самостоятелни детски ясли, градини, подготвителни групи и училища.

Информация, която поредна година продължава да съсипва родителски кариери, да настройва съседи едни срещу други, да внася раздори и да шокира с усещането за неравноправие.

И да налива пари в отвратително скъпите и за много родители напълно недостъпи частни ясли и детски градини в някои от най-населените столични квартали.

След като вчера информацията за свободните места беше сведена до знанието на заинтересуваните родители, които таят надежда най-после децата им да бъдат приети в държавна ясла – в градинката пред блока, в квартал, част от същия този район Триадица, цареше тягостна атмосфера.

Представяте ли си? 90 свободни места за целия район Триадица – почти със сълзи на очи коментира майката на Вальо. – Та толкова са децата, които живеят само в няколко блока в квартала…

– Не мога да си представя моят Лео да е вкъщи още една година… Буквално ще откача – разстроено добавя друга майка.

Ние сме се прецакали – заключва майка, която цял ден е ровила в страницата на „ИСОДЗ ПГУ“-то, за да измисли стратегия, така че детето й да бъде прието малко по-наблизо в детска градина – Прецакали сме се, защото го записахме в ясла в покрайнитните на града, поради липса на избор тук. И сега се оказва, че няма да имаме точка за детска градина, защото онази ясла е с детска градина. Насърчават ни да останем там… Но това е на 60 км от центъра! Според наредбите, ако искаш да местиш детето след яслата в друга градина, трябва да имаш точка, иначе нямаш никакъв шанс… – проплаква тя.

Сега да направя едно уточнение. Кварталът, в който се обсъжда всичко казано дотук, се намира в самото сърце на район Триадица и е населен изключително с млади семейства и малки деца.

Но понеже това не е достатъчно, в рамките на същия район са включени още и едни от най-новите, силно застроени, натъпкани с млади семейства и абсолютно лишени от ясли и детски градини квартали – „Манастирски ливади – изток“ и „Кръстова вада – запад“.

И така всички млади родители от тези пренаселени квартали ще се борят за 90 свободни места в яслите.

Това означава, че само 90 деца, родени през 2022 година, ще посещават ясла – и то най-вероятно ще са тези, които имат точки за брат или сестра, починал родител или други извънредни обстоятелства. Ако добавим и останалите класирания, нека станат 100 или дори 150 места за деца от набор 2022 година. Но е абсолютно неизбежно отново да има множество родители, чиито деца няма да бъдат приети и които ще въздишат още една година по площадките (поне детски площадки има – но само в тази стара част на Триадица).

Най-неприятното усещане е, когато едно дете е прието в държавна ясла, а друго – не е.

С какви очи да погледнеш съседа си, ако твоето дете е в яслата, а неговото – не?

И изобщо, как е възможно някои деца да остават извън системата? Що за неравноправие? Що за недомислица???

Вероятно яслената съсипия е едно от най-великите „постижения“ на софийските кметове и на столичния общински съвет за последните 30 години.

Но към нея се прибавя и другия още толкова сериозен проблем, чиито плодове тепърва ще берем – неспирното застрояване (концентрирано в голяма част в южните квартали, част от район „Триадица“) и постоянното увеличаване на броя на жителите.

Колкото и нови детски заведения да се отворят, скоростта на застрояването не може да се компенсира.

Затова и статистиката си остава съвсем черна и на родителите буквално им се плаче.

Ето малка лична статистическа извадка: от 7 познати деца на една възраст (средно 2 години), които се събират в градинката пред блока, 1 дете посещава държавна яслена група, 2 деца посещават частна ясла и останалите 4 деца не са приети никъде. Те посещават единствено детските площадки с майките си.

И засега изгледите са така да си остане. А вие продължавайте да презастроявате, Столична община… А ти, българино, продължавай да купуваш апартаменти за по 4000 евро на квадрат, само за да си в „елитната“ част на София. Само дето няма да имаш тротоар, нито детска площадка, нито детето ти ще има къде да учи. Ама нали „хъпартаментъ“ е най-важен…

Вижте още:

Прекрасно е, че има държавни ясли. Тъжно е, че няма персонал

Още от автора:

Как да оцелееш, когато работиш у дома и имаш болно дете

Интензивното родителство е диагнозата на 21 век

Най-трудните моменти при гледането на малки деца през зимата

Защо якото бачкане да гледаш дете не се признава


Повече информация Виж всички