Петте стила на тревожност при майките

| от MamaMia |


Всички ние имаме различни емоционални дразнители. Това, което действа на една майка, може да има малко или никакво емоционално влияние върху друга. Представете си, ако приятел отмени планове в последния момент. Бихте ли се почувствали раздразнени и обидени? Или облекчени, защото не ви се е излизало?

Не само, че всички хора се ядосваме, радваме или тревожим по различен начин, но това, което ни успокоява, когато се чувстваме стресирани, се различава от майка на майка. Това, което може да успокои една майка, може да засили чувствата на стрес и да претовари друга. Кардио хип-хоп клас, когато сте изпратили детето на ясла, може да ви накара да се почувствате напълно изцедени и изтощени, докато друга майка да се чувства енергизирана и вдъхновена.

Изучаването на вашия стил на тревожност ще ви помогне да разберете и избегнете вашите конкретни емоционални тригери и да намалите стреса ежедневно.

Петте стила на тревожност

Обичливи майки

Обичливите майки са свързани с качеството на връзките си с приятели и любими хора. Когато се чувстват особено стресирани, обичливите майки трябва да избягват скролване и разглеждане на приятели в социалните медии. За тях е лесно да се почувстват емоционално задействани, когато гледат предполагаемо щастливи моменти от живота на други хора. Вместо да се усетите по-свързани и обичани, това може да засили чувството на изолация и липса, което често се появява с майчинството.

Вместо това обичливите майки трябва да се свържат с приятели и любими хора в реалния живот. Направете планове за телефонно обаждане или среща на кафе, изпратете гласови текстови съобщения или използвайте видео съобщения, за да се свържете.

Бърз съвет: Осигурете си поне един жив контакт дневно. Прекарайте 20 минути с друга майка, приятел или член на семейството, които харесвате и на които имате доверие. Наслаждаването на повече време насаме с любимите хора ще намали стреса в ежедневието ви.

Вижте още: Да родиш рано и „навреме“? Не и майките в Швеция

Майки бойци

Майките бойци се стремят да приемат ролята си на оцелели или воини. Те се чувстват доста комфортно в хаотична среда с предизвикателства за преодоляване и лоши момчета за преследване. Тази среда може да им е толкова токсично комфортна, че майките бойци често се чувстват неспокойни, когато около тях е спокойно и мирно, защото не чувстват, че могат да свалят гарда и просто да му се насладят.

Избягвайте да приемате ново предизвикателство, когато се чувствате особено стресирани. За бойците е лесно да се включат в битката, когато има конфликт, несправедливост или проблем за разрешаване. Товарът им от задачи обаче вероятно вече тежи твърде много. Като майка боец, не забравяйте, че не сте отговорни за всичко. Не е нужно да спасявате или защитавате всички. Винаги можете да пропуснете една битка и да се включите в следващата.

Вместо това казвайте „не“. Дайте си разрешение да пропуснете нещо, което се чувствате задължени да направите, или да се откажете от нещо, с което вече сте се ангажирали.

Бърз съвет: Използвайте фрази като „В момента нямам свободен слот в графика за това“ или „Хайде да помисля и евентуално да се обадя за това идния месец“. Пропускането на следващата битка ще намали стреса в ежедневието ви.

Майки мениджъри

Майките мениджъри се свързват с лоялност, доверие и надеждност. Тези майки процъфтяват, когато се чувстват контролиращи средата и бъдещето си. Те трябва да избягват да делегират най-важните си задачи, когато се чувстват особено стресирани и претоварени. Обратното би засилило стреса ви, вместо да го намали. Звучи контраинтуитивно, но е факт.

Вместо това забавете темпото, но се чувствайте сигурна, че вие отговаряте за своите време, работа, финанси, тяло и т.н. Когато си спомните, че сте отговорни за това как харчите времето, парите, енергията, вниманието и ресурсите си, можете по-лесно да намалите стреса.

Бърз съвет: Погледнете календара си днес и отделете време тази седмица, за да се организирате в една област от живота си – документи, организация на дома, служебни имейли и т.н. Връщането на известна степен на контрол ще намали стреса в ежедневието ви.

Майки визионери

Майките визионери се стремят да сбъднат големите си мечти. Тези майки процъфтяват, когато се свързват с други хора, които наистина ги разбират. Когато се чувстват особено стресирани, майките визионери трябва да избягват да чакат, докато нещата станат идеални. За визионерите е лесно да се почувстват емоционално задействани, когато се усетят далеч от постигането на мечтите си. Чакането обаче често засилва стреса и разочарованието, вместо да ги успокоява.

Вместо това направете несъвършена следваща стъпка. Когато в природата ви е да се целите много високо и много смело, може да се почувствате неудобно да се движите напред несъвършено или с малки стъпки. За съжаление повечето големи, дръзки цели идват след множество несъвършени действия, грешки и дори откровени бедствия.

Бърз съвет: Направете едно малко, но добре обмислено нещо днес, за да придвижите мечтата си напред: изпратете имейл, публикувайте реклама, кандидатствайте за този курс и т.н. Стабилният и несъвършен напредък към мечтата ви ще намали стреса в ежедневието ви.

Динамо майки

Динамо майка означава да се стремиш да се чувстваш уважавана, да получаваш признание и да изпълняваш големи и малки задачи. Тези майки процъфтяват, когато чувстват, че напредват и получават похвали и уважение за своето старание. Динамо майките трябва да избягват да оставят недовършени задачи. За тях е лесно да се почувстват емоционално задействани, когато въртящите се задачи на майчинството не само ги оставят да се чувстват изтощени, но и сякаш не са успели да постигнат нищо. Изоставянето на задачи, които намирате за важни, ще ви донесе още повече стрес.

Вижте още: Руби Франки: майката-инфлуенсър, която тормозеше децата си

Вместо това добавете нещо към списъка си, което ви изпълва емоционално. В идеалния случай няма да е необходимо да се прави отново след три часа (т.е. пране, чинии и т.н.)

Бърз съвет: Вместо да използвате тикчета за изпълнение в списъка си със задачи, използвайте сърца, за да посочите нещата сред тях, които обичате да правите. Изпълнението на повече задачи, които ви харесват, ще намали стреса в ежедневието ви.

Използването на рамката на петте стила на тревожност е един от начините да ускорите пътя си към по-малко стрес. Независимо дали сте обичлива, боец, мениджър, визионер или динамо, можете да се почувствате по-спокойни и щастливи. Когато се чувствате по-спокойни и доволни, вероятно ще имате повече търпение с децата си, ще се фокусирате по-добре на работа, ще спите по-добре и ще се чувствате по-свързани с партньора си. Заслужавате да се чувствате по-малко стресирани.

Вижте още:

Математика за наскоро родили


Повече информация Виж всички