Да родиш рано и „навреме“? Не и майките в Швеция

| от MamaMia |


Все още съществува едно разпространено схващане, че ако не си родила до към 30, едва ли не си закъсняла и е време да хванеш последния влак. Разбира се, както по-ранното, така и по-късното раждане крият своите преимущества и недостатъци. В сканндинавските страни се нормализират тенденциите към по-късно раждане.

Все повече и повече шведски майки раждат бебета след 45-годишна възраст. Случаите на родилки в 40-те в страната са значително повече, отколкото са майките тийнеджърки, показват нови данни от скандинавската страна.

Според последните данни на Статистическата служба на Швеция, 537 деца са родени от майки на възраст над 45 години през 2022 г., в сравнение с 410 живородени деца от майки на възраст до 19 години.

С увеличения достъп до контрол на раждаемостта, позволяващ на жените да имат по-голям контрол върху своята плодовитост и семейно планиране, броят на ранните бременности е започнал да намалява още през 60-те години.

Въпреки че тенденцията за увеличаване на средната възраст на майките не е характерна само за скандинавската нация, социално-икономическата стабилност конкретно в Швеция е оказала по-голямо влияние върху нарастването на по-възрастните майки, обобщава Гунар Андерсон, професор по демография в Стокхолмския университет.

„Младите хора искат да имат малко повече време за образование и работа, както и за други неща, преди да станат родители. Така че процесът на порастване е удължен, не само свързан със социално-икономическия фактор, но и с цялостния начин на живот“, твърди той. И добавя, че по същия начин, наличието на медицински асистирана репродукция и на цялостно подобрена АГ услуга избутват досегашната биологична горна граница за раждане. Нивото на медицината в страната позволява безпроблемното протичане на по-късни бременности.

Средната възраст за първо майчинство при жените е била 30,07 през 2021 г., което е увеличение с повече от година и половина в сравнение с 28,22 през 2000 г. В допълнение, разликата във времето при семейства с няколко деца продължава да намалява, което Андерсон приписва на подобни фактори.

„Когато имате деца на по-зряла възраст, в която и мъжете, и жените вече са се установили на пазара на труда, тогава не искате да си вземете прекомерно дълго време в отпуск по отглеждане на дете“, обяснява той.

Проучванията обаче свързват бременността в напреднала възраст с шансове за множество рискове за здравето на майката и повишена заболеваемост на новороденото.

Въпреки тези предупреждения, шведите са склонни да избират социалните предимства пред рисковете (сега тенденцията е към спад на рисковете благодарение на модерните медицински съоръжения).

Хората смятат, че е по-изгодно да са възрастни родители: разполагат с повече социално-икономически ресурси, мрежи от контакти, дори лична зрялост. Увеличаването на броя на по-възрастните жени, които забременяват, е често срещана тенденция в скандинавския регион. Въпреки това, има друга обща тенденция, която Швеция споделя: намаляващите нива на раждаемост.

Докато повечето отдават спада на раждаемостта на повишената употреба на контрацепция, политиките в скандинавския регион всъщност улесняват раждането според Андерсон.“Тъй като не са настъпили значителни промени в политиките, спадът все още се очертава като мистерия, въпреки „бейби бума“ по време на пандемията.

Наблюдаваният спад в коефициента на плодовитост също е свързан с увеличаването на възрастта майчинство, обяснява той.

Намаляващата раждаемост и нарастващата средна възраст на майчинство не си противоречат. Те обикновено вървят в тандем. Всеки път, когато има спад на раждаемостта, виждаме и отлагане. Така че, ако коефициентите на раждаемост намаляват, не идва от това, че изобщо нямате дете, но често се дължи на изкрививяване в статистиките поради по-късното раждане.

Вижте още:

Първата година след раждането е трудна?Почакайте да видите втората


Повече информация Виж всички