Как точно действа хапчето „анти бебе“?

| от MamaMia |


На много жени поне веднъж в живота им се е налагало да пият от „гадното хапче“ за спешна контрацепция. Наричано още „хапче за след полов акт“, „хапче за следващата сутрин“ или „хапче анти бебе“, това е лесно достъпен (поне в България, защото в други страни не е така) орален контрацептив за след сексуален акт. Хапчето се взема, ако половият акт е протекъл „неправилно“, предпазните мерки не са подействали (например скъсан или изхлузен презерватив), случило се е нещо нежелано при сложни обстоятелствата без мерки за безопасност и двойката има опасения, че може да се случи непланирана бременност.

Въпреки че „хапчето“ е много добре познато на повечето жени, се оказва, че твърде много хора всъщност изобщо нямат представа как всъщност действа то. Според изследване на известен фармацевтичен бранд, 60% от 1027 британци между 18 и 35 години признават, че нямат представа как действа хапчето. Цели 41% пък погрешно мислят, че то предизвиква нещо като „мини аборт“.

В същото време в Google има повече от 100 милиона търсения на „morning after pill“. Има и достатъчно сайтове, на които може да се прочете какво точно прави с организма хапчето, какви са страничните му ефекти и точно колко дни след полов акт действа.

Въпреки това, според същото изследване, как действа спешната контрацепция се споменава само бегло в часовете по сексуално образование във Великобритания. За практическилипсващото сексуално образование в България изобщо няма да говорим…

Всичко това обяснява защо толкова много хора нямат представа как се случва „спешната контрацепция“.

Ето и други недоразумения в разбирането за действието на „хапчето анти бебе“: 47% от запитаните британци мислят, че хапчето действа и може да се вземе единствено на сутринта след необезопасен секс. 40% вярват, че хапчето задължително има странични ефекти. Също 40% смятат, че тези хапчета могат да доведат до безплодие, ако се използват твърде често. Заради всички тези опасения, много жени (17%) твърдят, че предпочитат да избягват хапчето заради страничните му ефекти. 16% пък чувстват угризения заради употребата му, защото погрешно смятат, че са направили нещо като аборт.

Сайтът netdoctor.co.uk обяснява как всъщност действа спешната контрацепция – което би трябвало да действа успокоително на много от жените, на които им се налага да я прилагат.

Първо, женското тяло отделя яйцеклетка

Всеки месец женското тяло отделя яйцеклетка от яйчниците по време на овулация. Тази яйцеклетка започва да пътува надолу по фалопиевите (маточните) тръби към матката. Ако яйцеклетката срещне сперматозоид попаднал във фалопиевите тръби, тя може да бъде оплодена и ако това се случи, тя се импламентира в матката, което води до забременяване. Ако не се случи тази среща, яйцеклетката се дезинтегрира и матката я изхвъля, заедно с лигавицата, под формата на менструация.

Целият този месечен цикъл се определя от различното ниво на женските хормони и трае приблизително 28 дена. Но „около“ не означава „точно“. Някои жени имат по-дълги или по-къси цикли (между 21 и 40 дни), а за повечето жени овулацията се случва 10-16 дни преди да започне техния следващ период, но е трудно той да бъде точно определен.

А и всякакви обстоятелства – от пътуване, до стрес – могат да изменят дължината на цикъла. Така че независимо колко точен мислите, че ви е цикълът, вашето тяло винаги може да ви изненада.

Контактът със спермата

Ако овулацията ви предстои на следващия ден, последвал необезопасения секс, тогава рискът от бременност е най-голям. След овулация яйцеклетката остава 12 до 24 часа в тялото. Спермата може да живее три до пет дни във фалопиевите тръби, така че около дните на овулацията те могат да се срещнат.

Хапчето за спешна котрацепция просто предотвратява тази потенциална среща на сперматозоида с яйцеклетката, катоспира или отлага овулацията.

Има два вида „хапчета за след секс“ – улипристал ацетат (продаван под бранда ellaOne) и левоноргестрел (продаван и под името Ескапеле). Принципът и на двата вида хапче е да отлагат овулацията. Ако няма отделена яйцеклетка – не може да има бременност.

Но двата вида хапче не действат по един и същи начин. Улипристал ацетат (активната съставка в ellaOne) има по-голям прозорец на действие и може да се вземе до пет дни след необезопасен полов акт. Това хапче е и е по-ефективно, ако се вземе през първите 24 часа, сравнено с левоноргестрел. Ако улипристал ацетат се приеме през първите 24 часа след необезопасения секс, се смята, че само 9 от 1000 жени могат да забременеят.

Ако овулацията вече се е случила или сте правили секс точно в момента, в тя вече е започнала – не можете да спрете евентуалното забременяване. Но ако хормонът, който задейства освобождаването на яйцеклетката, тепърва я кара да зрее, но все още не е узряла, тогава улипристал ацетат може да забави целия този процес.

Така че, ако очаквате овулация след три или повече дни след рисковия полов акт, тогава улипристал ацетат е ефективен и може да предотврати бременността.

Но във всички случаи това зависи от дължината на цикъла ви

Левоноргестрел също е ефективен до три дни след необезопасения секс, така че ако не можете да вземете спешната контрацепция веднага, все пак има времеви прозорец, в който можете да се възползвате от нея. Но колкото по-рано след половия акт се вземе, толкова по-ефективно би могло да бъде хапчето.

И все пак – между 0.6 и 2.6% от жените, които вземат хапчето, въпреки това забременяват.

Важно е да се подчертае обаче, че хапчето не прекратява вече съществуваща бременност. И ако знаете, че вече сте бременна, не трябва да го вземате. Същото важи и ако кърмите. Трябва да сте наясно, и че оралната контрацепция не предпазва от сексуално предавани болести и инфекции. Така че, ако имате съмнения за подобни, е добре да отидете и на гинеколог.


Повече информация Виж всички