Знаците на овулацията: как да разпознаем най-фертилните дни

| от MamaMia, Mother.ly |


Двойките, които се опитват да забременеят, знаят, че моментът е всичко. Да правите секс или да опитвате изкуствено осеменяване точно преди или в деня на овулацията сериозно увеличава шансовете за забременяване.

Но как да определите фертилните си дни?

Най-очевидният начин е чрез проследяване на цикъла чрез някое от стотиците мобилни приложения, които се предлагат онлайн. Проблемът е, че ако имате нередовна менструация, тези приложения не вършат най-полезната работа, защото всъщност дните на овулация се определят според дължината и честотата на следващата менструация – настъпват около 10-14 дни преди нея. Съответно при нередовен цикъл времето на овулацията също се променя.Но дори и да не желаете да забременявате в момента, все пак тези приложения са полезни. Чрез натрупването на данни, постепенно ще можете да хванете и колебанията в цикъла си, аи ще опознаете по-добре своетотяло. Месечният цикъл варира от месец на месец, затова ако записвате данните за менструацията си в продължение на по-дълъг период от време, ще можете да изчислите горе-долу средно кога да очаквате овулацията.

Забременяване по време на цикъл? Възможно е

Вторият начин да определите дните на овулация е чрез наблюдение на физическите си усещания и чрез измерване на биологичните промени, които настъпват в тялото във връзка с тях. Всъщност има много жени, които безпогрешно усещат своите фертилни дни по начина, по който се чувстват. За други обаче кога настъпва този период си остава пълна мистерия.

Използвайки различни методи за определяне на фертилните дни, вие значително ще увеличите шансовете си за забременяване.

Но какви са знаците за овулация, които някои жени усещат и без календар?Ето 8 знака, че овулацията настъпва:

1. Промени в цервикалната слуз

Нормалната вагинална секреция, която помага на сперматозоидите да отидат дълбоко навътре в матката, се наричат цверикална слуз. Тази мукозна слузна запушалка на канала на маточната шийка се променя по време на месечния цикъл и можете да я напипате във вагината си: от суха, през лепкава и кремообразна, до влажна, цервикалната слуз придобива консистенцията на белтък по време на овулационния пик. Ако наблюдавате консистенцията на цервикалната слуз (по повърхността на бельото или с чисти ръце във вагината) ще разберете кога е вашият най-фертилен момент.

Видът на цервикалната слуз е най-добрата индикация за овулацията. Ако използвате приложение за изчисляване на приблизителните фертилни дни и проверявате едновременно с това вашата цервикална слуз, можете да добиете доста точна представа кога настъпва овулацията.

2. Измерване на базалната телесна температура

Средната температура на тялото, измерена в момента, в който се събудите, преди да настъпи овулацията, е около 37-37.3 градуса по Целзий. В деня след овулацията тя се покачва от 37.4 до около 37 градуса и остава висока до момента, в който настъпи цикъла, след което отново пада… Или остава все така по-висока, защото сте бременна. 18 дена подред с по-висока температура обикновено означава точно това!

Базалната телесна температура се измерва с базален термометър, който е малко по-точен от обикновения. Можете да го закупите от аптека и с него да измервате температурата си в устата, във вагината, ректума (използвайте го единствено за там!). Проверявайте своята температура преди да станете от леглото сутрин и след като сте спали минимум три часа. Най-лесно е, ако температурата ви е една и съща всеки ден, ако варира – по-трудно ще отчетете разликите след овулация. Можете да записвате своята температура в таблица.

Но има нещо за базалната телесна температура: тя действа със задна дата. Тоест вие ще знаете, че сте преминали овулацията по факта, че температурата ви се е повишила – а тогава ще бъде вече късно за зачеване. Но ако записвате в таблица температурата си няколко месеца подред, ще успеете да видите повтаряемостта – примерно че температурата се покачва всеки месец между 15 и 17 ден след цикъла – и така ще разберете, че овулацията ви е между 14 и 16 ден, примерно.

3. Промяна вшийката на матката

Неслучайно гинеколозите внимателно проследяват състоянието на шийката на матката – промените в този орган показват не само бременността, овулацията и появата на менструацията, но и могат да бъдат индикатор за сериозниинфекциозни заболявания и патологични отклонения.

По време на овулация шийката на матката сякаш застава по-високо, по-мека е и е по-отворена (вместо ниско разположена, твърда и затворена, както по време на менструация). С чисти ръце може да провери във вагината какво точно се случва. Но ако не искате да разчитате на това, по-добре се консултирайте със своя гинеколог.

4. Зацапване

При някои жени се отделя малко кръв, когато яйцеклетката се отделя от фоликула по време на овулация, което може да се изрази във вагинално зацапване по бельото. Но това не се случва често – според изследванията едва 5% от жените имат зацапване по средата на цикъла. И въпреки това, ако забележите, че има малко кръв – запомнете този момент. Това означава, че вашият фертилен прозорец е започнал.

5. Болки или спазми

Около 35% от жените изпитват болка по време на овлулация (позната като мителшмерц). Може да усещате и леки спазми в долната част на корема, точно както и когато ви идва цикъла или може да изпитвате остра болка от едната страна. Ако е това, все пак посетете гинеколога си – в редки случаи това може да се дължи на киста на яйчниците.

6. Болки и напрежение в гърдите

Увеличаването на хормоналните нива по време на овулация понякога може да причини болки в гърдите. Някои жени усещат това и като ранен знак за бременност.

7. Повдигане, умора и главоболие

Това са класически признаци на ранната бременност, но някои жени ги усещат и когато настъпва овулацията им.

8. Увеличено сексуално желание

Тялото е умно – то знае кога е в настроение за секс. Слушайте го, ако имате възможност. Много жени разбират, че навлизат в овулация, когато сексуалното им желание стане неудържимо.


Повече информация Виж всички