Как първата прегръдка след раждането променя бебето

| от Катерина Атиас |


Множество изследвания показват, че ранният контакт между майката и бебето стабилизира физиологичните показатели на новороденото, а сетивната стимулация подкрепя оптималното развитие на мозъка му. Сред най-важните ефекти от контакта кожа до кожа е изграждането на силна емоционална връзка между майката и бебето. В резултат на това първият контакт намалява риска от изоставяне на детето и депресивни прояви от страна на майката.

Стимулацията на новороденото чрез погалване, говорене и закърмяне е биологична норма за доброто развитие на нервната система. Хормоналните промени и нервните импулси, които протичат, докато то лежи върху майка си и бива милвано от нея, спомагат за по-бързата му адаптация, създават му чувство за сигурност и спокойствие. Сърдечната честота се синхронизира с тази на майката. Поемането на първите глътки коластра, спокойствието и регулирането на температурата намаляват риска от хипогликимия.

Поставянето на бебето голо върху корема и гърдите на майката му помага по-бързо да се адаптира – от топлата вътреутробна среда то се озовава в нова, по-студена, а не е в състояние само да регулира своята телесна температура. Природата се е погрижила бебето да бъде затоплено на сигурно място – в прегръдката на майка си. Установено е, че локалната температура на жената се повишава, за да затопли положеното върху гърдите й бебе. И още – температурата на бебето е по-висока, когато е върху тялото на майка си, отколкото – когато е завито на топло в леглото си.

Повишената температура на гърдите засилва и аромата на жлези около зърното, а той е идентичен с аромата на околоплодната течност и е познат на бебето. Това помага на новороденото да се ориентира и да засуче за първи път. То успява да се изтласка с крачета, да достигне гърдата на майка си и да постави началото на кърменето. Поема първите глътки коластра, докосва майка си, издава звуци и масажира гърдите с юмручета.

Това първо общуване между двамата осигурява добър старт на кърменето чрез производство на хормоните, отговорни за образуването и потичането на кърмата. Първият контакт е важен и за последващото успешно кърмене. Установено е, че само ранен контакт кожа до кожа, без каквото и да е кърмене, повлиява положително продължителното кърмене.

Бебето само произвежда окситоцин, но през плацентата, а след това и с кърмата получава допълнително и от майката. Високите нива на хормона влияят върху регулирането на съня и върху понижаването на стреса. Деца, при които е осъществен ранен контакт, имат по-дълбок и стабилен сън.

Контактът кожа до кожа е важен и за микробиома на бебето. Ние съжителстваме с трилиони микроорганизми, които са важни за здравословното ни състояние. Поставено върху майка си, детето бива населено с нейните бактерии, част от които вече е поело по време на вагинално раждане. Ако бебето е родено с цезарово сечение, значението на контакта кожа до кожа е още по-голямо. Повечето бактерии са полезни за малкия човек, а срещу болестотворните то ще получи антитела с кърмата.

Колкото и важна за бебето да е прегръдка след раждането, понякога здравословното му състояние не позволява осъществяването на първи контакт. В тези случаи всеки елемент от пропуснатата среща с майката може да му помогне да се възстанови – гласът й, миризмата й, докосването й и най-вече контактът кожа до кожа в първия възможен за това момент. Когато първият контакт не се случва заради здравословни причини при майката, най-сигурното място за бебето е прегръдката на бащата или друг близък от семейството.


Повече информация Виж всички