Играчкотека – повече игри, по-малко играчки

| от Катерина Атиас |


Много играчки, все по-малко игри – това е ежедневието на съвременното дете. То има много и пази малко. Силвия Стоянова, майка на 5-годишно момиче, се опитва да промени това като създава Играчкотека – нещо като библиотека, но не за книги, а за играчки. Силвия се занимава с комуникации и маркетинг, но споделя, че винаги е мечтала да имам свой бизнес, свързан с деца. Тази пролет тя сбъдва тази своя мечта.

Мотото ви е „Повече игри, по-малко играчки“. Как се роди идеята за каталог с играчки под наем?

Като родители, винаги сме смятали за ненужно, за голямо прахосничество на пари и място да се купуват постоянно играчки на децата – омръзват им или ги израстват бързо, а и имат нужда от разнообразие. После се чудим къде да ги държим, предаваме на познати или просто ги изхвърляме.

Отделно, вярваме, че прекаленото консуматорство не е полезно нито за нас, нито за планетата, тъй че колкото по-дълъг живот имат вещите ни, толкова по-добре за всички. А какво по-хубаво от това да научим и децата си да мислят така? Идеята е осъществена на много места в чужбина, аз я взаимствах от Нова Зеландия, където живеех със семейството си за известно време. Там споделената икономика и грижата за природата са много по-развити, отколкото тук, но българските родители показаха, че са отворени към подобна идея.

10401

Какви играчки подбирате в каталога си?

Стремим се играчките ни да са образователни, да подпомагат развитието на децата – физическо или психическо, да бъдат здрави и направени от устойчиви материали. Не виждаме смисъл в пластмасови играчки, които издават силен шум, така че точно такива няма да намерите при нас.
Разделили сме играчките в три категории – кротки, луди и ролеви игри. Освен пъзели, конструктори, влакчета, комплекти за игра, превозни средства, които предлагаме в момента, скоро планираме да предлагаме и костюми и детски мебели. Празнуването на рожден ден няма нужда да бъде огромна инвестиция, като може да се вземат под наем рокли за принцеси или допълнителни столчета и масички.

Кои са най-харесваните играчки в каталога ви?

За момента най-предпочитаната играчка е „Дроби за деца“ – дървени части в различни форми, които показват как се дели цялото на половинки и на третинки. Радваме се, че поръчките засега са основно за образователни играчки, въпреки че със затоплянето на времето очакваме интерес и към превозните средства и игрите за навън.

Как и за колко време могат да се наемат играчките?

През нашия уеб сайт – igrachkoteka.com може да се разгледат, изберат и поръчат играчките. За всяка се заплаща депозит и сумата за наем, като може да се плати електронно, по банков път или с наложен платеж. Минималният период е 7 дни, а максималният – един месец. Разбира се, ако играчката се радва на голям интерес, може да удължим избрания период. Депозитът е различен в зависимост от играчката – от 5 до 10 лева за най-масовите, за баланс колелото, например е 50 лева.

След като получим играчката обратно, клиентът получава депозита си. Ако има загубена съществена част – например от пъзел, се задържа целият депозит, тъй като пъзелът става неизползваем, но ако е част от голям конструктор, само минимална част. Гъвкави сме в това отношение и разчитаме на диалог с родителите. След като получим обратно играчките, ги почистваме преди да заминат към следващото дете. Разбира се, ако има разсипан мармалад върху играта, всеки родител би го почистил, преди да я върне, но ние отговаряме за основното почистване.

Има ли ограничение за броя играчки?

Ограничение за брой играчки няма, но всъщност няма смисъл клиентът да вземе много наведнъж, тъй като детето отново ще бъде претрупано и няма да им се радва. Оптималният период, в които повечето деца играят с определена играчка, е 7-10 дни.

Приемате ли дарения на запазени играчки?

Да, приемаме, доста родители предлагат играчки, които не използват и това още повече ни дава увереност, че има смисъл от инициативата и споделянето. Приемаме здрави играчки, без изгубени части, от устойчиви и разградими материали. Всеки желаещ да дари, може да ни пише с описание или снимки и ще отговорим.