Хоум офисът – сбъдната мечта за повечето майки

| от Ема Иванова |


Един от ярките спомени от детството ми е, че майка ми я няма у дома.

Тя работеше извън вкъщи буквално по 12 часа. Огромната част от ежедневието й включваше придвижването към и от работното място, работенето, обедната почивка и вечерната планьорка, която беше късно – към 19 часа. За онези, които не знаят какво е планьорка, ще цитирам тълковния речник: „Остар. Кратко съвещание в редакция на вестник, на което се обсъжда подготвяния брой“. Защото майка ми работеше като журналист в това гореописано странно място, вече почти изчезнало от нашето ежедневие – „редакция на вестник“ при това всекидневник.

Спомням си как когато сестра ми или аз се разболявахме, мама „вдигаше“ телефона с шайба, който имахме у дома, „завърташе“ номера на редакцията и молеше за болничен. Понякога болничните се проточваха дни наред и нашите боледувания отрязваха големи хапки от заплатата й, която и без това не беше кой знае колко голяма.

Заедно с практическото изчезване от ежедневието на физическия носител, наречен „вестник“ с цялата му социална тежест, започнаха да изчезват и редакциите в смисъла, в който го знаеше предишното поколение журналисти. Сега пишещите, а и много други професии, имат възможност да работят от дома.

Хоум офисът е сбъдната мечта за родителите – и особено за майките.

Да имаш работа, в която е възможно да си стоиш вкъщи и да работиш, но едновременно с това и да наглеждаш болното дете, е мечта за поне две поколения преди нас от работещи жени.

Спомням си съвета на баба ми, която цял живот беше ставала в 5 часа сутринта, за да стигне с трамвая до месокомбинат „Родопа“ в 6 и 30. Тя беше главен счетоводител и за целия си трудов стаж практически не беше гледала децата си през седмицата (за това се е грижела моята прабаба). Та баба ми каза: „Моето момиче, гледай да си намериш свободна професия, за да си повече вкъщи и да имаш време и за децата си“. Ако тя можеше да види колко хора работят от вкъщи днес и то професии, които са като нейната…

Вижте още:

Хоум офис, моя единствена голяма любов!

За жените майчинството по принцип е съпътствано с кариерни проблеми.

Когато имаш дете или деца, времето ти е много ограничено. Работата ти трябва да се вмести между техните ясли, детски градини и училища, а това скъсява работния ден и се отразява не само на отношението от страна на шефове и колеги, но и на заплатата. Жените така или иначе продължават да са по-ниско платени, но и времето, което могат да отделят на работата си е по-малко. Факт.

Хоум офисът обаче удължава работния ден.

И спестява от време за нежелани болнични и отпуски, което пък се отразява на доходите. Ако можем да работим от вкъщи, когато децата са болни, когато има пандемия или избори и учебните заведения са затворени – ние сме стопроцентови късметлии.

Възможността за дистанционна заетост всъщност трябва да се гледа и като великолепен подарък от страна на работодателя, особено в работна култура, която все още е подчинена на заплащане на време, а не на свършена работа. И в която 8-часовият работен ден все още се приема за норма.

Да не те искат всеки ден в офиса, да не трябва да плащаш за път и за обед… Това е мечта, която поне малко се доближава до мечтата за свободна професия.

Вижте още:

Защо якото бачкане да гледаш дете не се признава

Това мнение се споделя и от американска майка, чието видео, посветено на дистанционната работа стана вайръл в TikTok.

Бони Дилбър (Bonnie Dilber) споделя, че сутринта й е минала, както много сутрини на работещи майки. Налага се болното й тригодишно дете да остане у дома и се нуждае от лекарства и сок от магазина. Тя обяснява, че оценява високо работата си, защото има възможност да се погрижи за детето от дома си, като едновременно с това работи. Жената няма нужда да отговаря на въпросите на шефа си, нито да го моли за разрешение да отиде до магазина.

Бони смята, че дистанционната й работа, която не е обвързана с плътно работно време, а с постижения, е прекрасен вариант за родителите, и особено за майките. Но тя съжалява, че тази възможност се приема за „специална“ в много компании, докато би трябвало да е нещо нормално за повечето работещи интелектуален труд.

„Такъв лукс е да имаш възможността да работиш от дивана вкъщи и да наглеждаш болното си дете или да се качиш в колата и да свършиш бърза задача, без да се налага да говориш с някого и да получаваш одобрение за това… Да мога да си свърша работата, без да ми се налага да вземам болничен, защото детето отново е болно…“.

@bonniedilber

There are all sorts of awesome work place benefits but none trump flexibility and a supportive culture that allows employees to be people first. #remotejobs #flexibleworkplaces #workculture #careertok #parentsatwork

♬ original sound – Bonnie Dilber

Вижте още:

Как да се справим с микромениджмънта на шефа, когато работим от вкъщи


Повече информация Виж всички