Акушерката Павлинка Герина: Ако искаш да спреш кърмата, направи го след пет дни

| от Лора Младенова |


Павлинка Герина е акушерка – по професия, по призвание и по душа. Тя подкрепя бъдещите и младите майки в целия процес на бременността, раждането и първите месеци с бебе у дома, и вече се е сблъсквала с най-различни въпроси и тревоги, които възникват у една жена в тези прекрасни, но и преломни мигове от човешкия живот.

В качеството си на представител на Алианса на българските акушерки, Павлинка е един от многото и разнообразни лектори на тазгодишното издание на Форум Бременност и Детско здраве, организиран традиционно от Puls.bg от 2013 г. насам. На участниците във форума предстои да научат от нея за процеса и продължителността на кърменето, през призмата на нейния дългогодишен опит и нейната експертиза. Днес Павлинка е с нас, за да ни разкаже за опасенията и предизвикателствата на бъдещите майки по повод кърменето. Неусетно , в процеса на разговора тя успява да успокои дори някои от моите собствени опасения.

Кои са най-честите притеснения на бъдещите майки по отношение на естественото раждане и на кърменето?

По отношение на раждането най-големият страх е от болката – доколко жените могат да преминат през нея, могат ли да я понесат. Винаги казвам, че медицината е достатъчно напреднала, за да може да помогне на жената да роди без много болка и същевременно в абсолютно съзнание и контрол върху раждането. Струва си да опита да роди естествено, защото това е нормалният път на човешкия живот, през родовите пътища на мама.

Второто притеснение на жените е дали ще се справят. Дори и вече да са раждали пет пъти, няма как да знаят със сигурност, но е ключова нагласата. Светът е оцелял с милиони и милиарди раждания и жените са се справяли. Оперативното раждане също е път на науката, за който си струва да сме благодарни, чрез него са спасени женски и детски животи, при трудни позиции, при заболявания.

Вижте още: Раждане Made In BG – или масово секцио, или масово недоверие

За кърменето също има две големи притеснения. Първо – хранителна ли е кърмата? Много майки са ме питали. Няма друга храна, която да е по-хранителна, независимо как изглежда самата течност визуално. Белтъчната структура на кърмата е идентична с белтъчната структура на майчиното тяло и на това на детето, носи същите генетични кодове. Чрез тези белтъци се изгражда тялото на детето. Няма нехранителна човешка кърма. Другата тревога на майките е по отношение на количеството, което изсуква бебето. Майката често иска да има пълен контрол над количеството при всяко хранене. Човек няма как да приема еднакво количество храна на всяко хранене, под час. Никой не се храни по такъв начин, освен ако не му се налага поради заболяване.

С какви предизвикателства може да се сблъска една майка, която опитва за пръв път да кърми, и какво бихте я посъветвали, за да ги преодолее?

Най-голямото предизвикателство е, че майките се опитват да направят всичко по конец, както са го прочели в книгите и в интернет, вместо да следват инстинктите си. Понякога знаят толкова много, че акушерка може да научи нещо ново от тях, но не успяват да се справят с кърменето. Следват книгата, а не интуицията си и общуването с бебето.

Друг проблем е липсата на подкрепа в точния момент. Понякога още в първите дни след секцио или проблемно раждане се дава на майките хапче за спиране на кърма, без това е необходимо.
Съветът ми е следният: нека всяка жена да си има своя лична акушерка, за да може да вдигне телефона по всяко време и да се посъветва по всички въпроси, като с приятел, ако ще и да е дори как да си поплаче след скандал със свекървата. Акушерките не са много, но всяка от тях може да помага на много майки и да ги подкрепи своевременно, а не пост фактум.

Възможно ли е една родилка изобщо да няма кърма и кърменето да не се получи?

Възможно е. При специфични заболявания на млечната жлеза или хормонални заболявания, които възпрепятстват производството на кърма. Искам да отбележа обаче, че имплантите не са причина за липса на кърма. Имплантите през последните 10 години се поставят така, че да не засегнат структурата на млечната жлеза.

Понякога обаче се налага кърмата да се спре, ако майките приемат медикаменти, които са противопоказни на кърменето. Например майки с епилепсия, с множествена склероза, с депресивни психотични състояния. Тези майки могат да имат лактация, но процесът е едновременно много изтощаващ и тежък, а и медикаментите се излъчват през кърмата. Тогава кърмата трябва да се спре в името на здравето и на майката, и на детето. По време на бременността плацентата ограничава преминаването на медикаментите към бебето, но млечната жлеза няма тази функция. 

Вижте още: Антидепресантите не помагат по време на бременност?

Между майките, за съжаление, се наблюдава процес на постоянна критика. На кърмещите дълго се гледа с предубеждение и насмешка, външни хора си позволяват да се месят в решението им, докато пък майките, които не кърмят изобщо или рано спират кърменето, биват осъждани, че едва ли не те не се грижат достатъчно добре за детето си. Какво бихте посъветвали тези майки, които изпитват нужда винаги да се сравняват с другите в това отношение?

Всъщност посланието ми е към цялото общество, не само към майките. Майките нямат нужда от осъждане, а от подкрепа, за да премине майката през тежките моменти на несигурност, в които ѝ е трудно, за да може да направи своя избор.

Другото ми послание е към майките: „Ако искаш да спреш кърмата, направи го след пет дни“! До пет дни жената ще има време да помисли, да намери най-добрите съвети, да направи усилие, да прецени какво е най-удачно според нейните възможности, и да направи своя избор, а не избора на другите.

Всяка жена е планета и всяка жена има правото да избере това, което тя смята, че е най-добро за нея. Иначе може да мине през призмата на охулването, на страданието дали е направила най-доброто. По-подробно ще говоря по този въпрос по време на Форум бременност и детско здраве.

Ако на жената се налага да се върне на работа, докато все още кърми, нека не изпитва страдания – детето ще я разбере. То интуитивно ще усети, че майката има причина да намали кърменията. Но когато си е у дома, е препоръчително да му даде, макар и за кратко, тази любов и тези глътки кърма, от които то има нужда. Борим се за повече разбиране от страна на работодателите към кърмещите майки – за намалено работно време или удължена обедна почивка, за хоум офис в някои дни.

Вижте още: Коя е по-по-най? Сравнението между децата всъщност е сравнение между майките

Ако майката не иска да кърми и има съпротива към кърменето, има причина. В тази причина трябва да се вникне в дълбочина. Много е лесно близките да я обвинят в мързел например, но не е това начинът. Може да има отхвърляне на връзката между майка и бебе, заради негативно отношение към съпруга, ако той изгуби сексуален интерес към жената след раждането и вече не я докосва, не ѝ обръща внимание. Може да е и физическа форма на отхвърляне – майката да изпитва неприязън тялото на бебето да се докосва до гърдата ѝ, може да е в тежко депресивно състояние. Както разбираш, тези теми са фин за комуникиране процес, изискват доверие, градено дълго. Трябва да познаваш майката добре, още от преди раждането, за да можеш като акушерка да прецениш какви промени са настъпили у нея и как да подходиш, къде е дълбокият проблем.

Кои алтернативи на кърменето биха били достатъчно удачни за детето, ако майката не иска или не може да кърми по някаква причина?

Ако майката има кърма, е добре тя да бъде подкрепена да продължи лактацията, да изцежда кърмата и да я дава със шише. Това е най-доброто, в случай че има кърма. Подкрепяме майките и да замразят дълбоко замразена кърма – в първите месеци кърмата тепърва се урегулира, може да има по-често изцеждане, може да замразява в камера количеството, което остава след нахранване на бебето за по-следващ период от време, когато физиологично намалее лактацията или майката трябва да се върне на работа.

Другата алтернатива е Банката за майчина кърма. Трудно е, защото не разполагаме с достатъчно кърма, много майки, ако не знаят за Банката, дори изхвърлят излишната кърма в мивката. Непастьоризираната кърма може да се замразява на –20 градуса във фризер до три месеца. Ако е изследвана при нас и пастьоризирана, тогава може да се съхрани до шест месеца. За недоносени деца, близнаци и деца със здравословни проблеми кърмата се дарява. Цените иначе са достъпни за всеки. Не съветвам обаче да се взима от черния пазар, където е и далеч по-скъпо, защото условията за съхраняване не са ясни. За жалост Банката, в която работя в момента, е само в София.

Едва на трето място идва адаптираното мляко. Не отричам формулите, те също са спасили детски животи. Компаниите все повече усъвършенстват производството на адаптирани млека, така че млечната молекула на кравето мляко да бъде по-близка до майчината молекула. Науката определено върви напред, но нищо не може да замени напълно майчиното мляко.

Как се отнасяте към една от най-противоречивите теми между младите родители – даването на вода до 6-месечна възраст при бебета на изключително кърмене?

В тази тема категорично няма противоречие, ако човек разбере защо СЗО излиза с такава препоръка. Причината е, че в страните с нисък стандарт на живот акушерки през годините многократно споделят данни за висока смъртност при бебетата поради даване на вода от непроверени източници. Затова СЗО спуска тази директива заедно с препоръката за ексклузивно кърмене до шестия месец, за да подпомогне страни и общности с ниски хигиенни възможности. Тя обаче се отнася само за случаите на изключително кърмене. Може да не се дава вода единствено ако не се дава друг вид храна. Следователно няма конфликт между кърменето и даването на вода. Въпросът е да чуеш концепцията правилно и да вземеш решение на тази база. Когато вече се стигне до захранване, вече задължително трябва да се даде вода. На мнение сме обаче, че водата не бива да се подслажда.

Разкажи ни малко и за дейността на Алианса на българските акушерки. Знам, че ти самата току-що се връщаш от ваша Академия за акушерки?

Беше юбилейно издание – 10 години от създаването на Алианса, което миналата година ни се наложи да отложим заради COVID-19 пандемията. Участваха над 170 акушерки от страната, прекарахме три дни в лекции, имахме много международни гости, като например вицепрезидентът на Европейската асоциация на акушерките, Мелания Тудосе, представители от Сърбия, Македония, Италия, Ирландия… На следващия ни форум през октомври акушерки с опит ще споделят на по-млади колеги знанията си от гледна точка на придобития опит. Ще продължим и една ценна наша кампания, която се наложи да спрем заради пандемията – „Акушерките близо до майките“. Провеждат се срещи на бъдещите майки с работещите акушерки от техния град.

Сега вие първи ще научите от нас, че предстои издаването на втория ни наръчник за акушерки, който ще бъде на тема Сексуално здраве и семейно планиране. Първият беше насочен към патронажна грижа с идея за възстановяване на практиката за семейни и домашни посещения при новородени. В следващия ще застъпим сексуалното и репродуктивно здраве. Много проблеми, които възникват с бременността и раждането, са следствие на ниско ниво на образованост по отношение на сексуалното здраве у подрастващите – контрацепция, хигиена, полова активност. Семейното планиране само по себе си не включва само това кога човек да създаде бебе. Преди да стигне до това решение, човек трябва да е натрупал много знания и предварителна подготовка във връзка с личното здраве. Има и още нещо – семейното планиране е фина настройка, включваща и избора на партньор, с когото да свържем живота си. Не е страшно да гледаш дете, но е важно да откриеш опора и подкрепа.

Вижте още: 

Пътешествие през най-значимите моменти от родителството


Повече информация Виж всички