Антидепресантите не помагат по време на бременност?

| от MamaMia |


Според ново проучване на университета Файнберг в Чикаго антидепресантите рядко могат да помогнат за облекчаване на депресията и пристъпите на тревога при бременни жени и млади майки. Първоначалните надлъжни данни показват, че голяма част от бременните жени продължават да съобщават за симптоми на депресия и тревожност по време на бременността си и след раждането, въпреки избора си да продължат лечението с антидепресанти, твърди ръководилтелят на проучването д-р Катрин Уиснер.

Резултатите от изследването водят до заключението, че жените с такива симптоми трябва да бъдат под непрекъснато наблюдение по време на бременността и в първите месеци след раждането, за да могат лекуващите им лекари адекватно да приспособят терапията им към случващото се.

За целите на проучването изследователите работят с 88 бременни жени в САЩ и подлагат състоянието им на експертна оценка на всеки четири седмици от момента, в който започват да участват до раждането, както и на шестата и след това на четиринадесетата седмица от този момент. Установяват, че по време на бременността 18% от жените са имали минимални, 50% са имали леки и 32% са имали клинично значими симптоми на депресия. Въпреки приема на антидепресанти, наречени селективни инхибитори на реабсорбцията на серотонин (SSRI), много от жените са имали продължителна депресия по време на бременността и след приключването ѝ.

Тревожността също е често срещана при лекуваните жени.

Според констатациите на експертите медици нейните симптоми най-често се усилват с течение на бременността и след раждането. Съавторът на изследването, д-р Катрин Стика, споделя, че това се дължи на факта, че психологическите и психосоциалните фактори се променят с изключителна динамика по време на раждането. Необходими са чести прегледи и адаптация на лечението. Не само заради майката.

Депресията при майките засяга и развитието на бебето.

При децата, отглеждани от майка с депресия, се наблюдава повишен риск от нарушения в развитието в детството. Проучването установява също, че бременните жени, приемащи антидепресанти, обикновено имат история с други проблеми като наднормено тегло, продължително безплодие преди бременността, мигрена, нарушения на щитовидната жлеза и астма. Наличието на предходни хранителни разстройства също индикира по-високи нива на депресия. Депресията и тревожността засягат цели 20% от жените по време на бременност и след раждане. В САЩ например това се равнява на общо около 500 000 жени, които имат или ще имат ментални проблеми по време на бременността си.

Вижте още:

Помощ! Депресия по време на бременността


Повече информация Виж всички