5 истини за забременяването след 35 години

| от MamaMia |


Ако сте над 35-годишна възраст и искате да забременеете, има няколко неща, които е добре да знаете. Специалистът по репродуктивни проблеми, автор и журналист Рейчъл Гюревич изяснява за сайта VeryWellFamily какви са шансовете за забременяване след 35-годишна възраст, какви са евентуалните проблеми при партньорите, какво значение имат здравословните навици и още въпроси, важни за много двойки.

1. Забременяването след 35 години е напълно възможно

Изследванията са категорични, че естественото забременяване след 35-годишна възраст може и да е по-трудно, отколкото на 25 години, но определено е възможно. Освен това съществува все по-сериозен дебат дали 35-годишната възраст на жената трябва да бъде използвана като „пределна точка“, когато се говори за фертилност.

Основната биологична причина зачеването да е по-трудно след опредена възраст се крие в това, че броят и качеството на жизнеспособните яйцеклетки намалява с напредването на годините. При мъжете няма намаляване на броя на сперматозоидите с възрастта и здравите мъже произвеждат все така по 100 милиона сперматозоиди на ден през целия си живот.

Според Американския колеж по акушерство и гинекология 1 на 4 жени през 20-те и 30-те си години може да забременее във всеки менструален цикъл. За жените над 40 години 1 на 10 може да забременее при менструалния цикъл.

Според данни на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията през 2018 година раждаемостта за жените между 35 и 39 години е била 52.6 раждания на 1000 жени, а за жени между 40 и 44 години – 11.8 раждания на 1000.

2. Възрастта на партньора също е от значение

Мъжката фертилност също намалява с годините, но не толкова видимо, както при жените. Според изследванията за една година опити за зачеване, шансовете са с 30% по-малки, ако мъжът е над 40 години или по-възрастен, отколкото когато е в 20-те си години.

Шансовете за спонтанен аборт, както и шансовете за аномалии при раждане също се увеличават с възрастта както на мъжете, така и на жените. Според изследване, публикувано през 2019 година, нивото на спонтанни аборти се увеличава постепенно при жени над 30-годишна възраст, за да достигне до повече от 50% при жени над 45 години.

3. Не се бавете да потърсите помощ

Ако се надявате да забременеете, времето е много важно, защото възрастта естествено намалява годишните ви фертилни шансове. Не се колебайте да потърсите помощ, ако не сте способни да заченете след 6 месеца опити. Някои двойки не успяват да заченат самостоятелно за шест месеца, но продължават с опитите година, даже и 2.

Ако сте над 35 години, не чакайте пълна година, преди да говорите с вашия гинеколог. Направете си тест за фертилност, ако не успявате да забременеете при шестмесечни опити. Ако сте над 40 години, говорете с вашия доктор преди да започнете опитите. Ако имате проблеми с безплодието, е по-добре да започнете по-рано с леченията, отколкото по-късно.

Ако не намира причини за проблеми с фертилността, вашият доктор може да ви посъветва да продължавате да се опитвате да заченете естествено още няколко месеца и да се върнете, ако не е успешно. Той може да ви препоръча да направите кръвни тестове, ултразвук или хистеросалпингография (HSG) – цветна снимка, с която да се провери проходимостта на маточните тръби; формата и големина на маточната кухина и наличието на вродени малформации на маточните тръби и кухина.

За мъжете може да се препоръча анализ на семенната течност (спермограма). Когато резултатите от тези основни фертилни тестове са налице, вие и вашият партньор може да решавате какви да бъдат следващите стъпки.

4. Лечението може и да не помогне при безплодие, свързано с възрастта

Лечението на безплодието не може да ви навакса загубеното време. Колкото по-възрастни сте, толкова по-малък е шансът да се лекува липсата на фертилност и да ви се наложи да използвате донорска яйцеклетка.

Според американското Общество за асистирани репродуктивни технологии успехът при третиране на безплодие намалява сериозно след 40 години. Нивото на успеваемост за живо раждане при извличане на яйцеклетки за жените между 35 и 37 години е 42%, а при жени между 38 и 40 – 26.6%.

Според данните процентът на живи раждания за всеки цикъл ин витро процедури за жени над 40 годишна възраст е едва 5.8%. Но ако се използва донорска яйцеклетка, успехът скача на почти 40%.

Но когато прибягвате до процедури като вътрематочна (интраутеринна) инсеминация (IUI) или ин витро фертилизация (IVF), или използвате лекарства за лечение на безплодие, имайте предвид че не само възрастта е от значение, ами и вида безплодие. И все пак шансовете за успех с IUI на 27 години са много различни от тези на 37.

5. Здравословният начин на живот е от ключово значение

Не мислете, че само вашата възраст е причината да не забременявате бързо. Ако сте над 35 години начинът на живот също е срещу вас, ако искате да заченете. Обмислете следните промени в режима си:

  • Избягване на сладкото и като цяло фокусиране върху здравословна диета
  • Спиране на алкохолната консумация
  • Спазване на здравословно тегло
  • Намаляване на консумацията на кофеин
  • Спиране на тютюнопушенето

Вижте още:

8 знака за безплодие при мъжете и жените

Диетата и начинът на живот може да се отразят върху фертилността. Хранете се по-здравословно, забравете лошите навици и поддържайте здравословно тегло – това ще ви помогне да забременеете по-бързо и дори да подобрите съществено шансовете си при лечение от безплодие.

Не забравяйте и добрата психологическа настройка. Все още не е установена пряка зависимост между упражненията от йога, медитацията и фертилността, но със сигурност те могат да ви помогнат да се чувствате добре, което със сигурност ще повлияя позитивно върху очакваното забременяване.

Вярно е, че нездравословните навици могат да намалят шансовете ви за забременяване, но промяната в диетата и начина на живот няма да намали свързаните с възрастта проблеми. Дори да имате балансирана диета, да правите редовно упражнения и да не пушите, вие остарявате и ще изпитате свързаните с това проблеми като всеки друг. И все пак начинът на живот има значение, защото се знае, че при жените-пушачки яйцеклетките остаряват по-бързо.


Повече информация Виж всички