Устойчивите заблуди на тема здраве

| от Mamamia, по Women`s Health |


През последните години здравословният начин на живот се превърна в мания за мнозина. Следват се диети, много популярно стана „чистото хранене“ – термин, който загатва, че има и „мръсно хранене“ и че без да сме наясно с нужната философия, сме по-скоро едни неуки прасета, а не модерни градски хора, хрупащи попарен кейл и семена от чия.

Сега е просто ерата на „био“ нещата, а те вървят в комплект с някои жилави заблуди.
Ето част от най-често устойчивите:

Ваксините са опасни

Темата за ваксините напомня за поредния грип – надига се от време на време и води до тревога и дори масова психоза. Най-честото твърдение – че ваксините причиняват аутизъм у децата, тръгва от недобросъвестно изследване, проведено върху едва 12 деца, повечето от които били аутисти.

Авторите на въпросното изследване всъщност искали да лансират своя ваксина на пазара.

Дезодорантите предизвикват рак на гърдата

Съществува подозрение, че алуминият, който се използва в антиперспирантите, може да навлезе в кожата и да предизвика промени в естрогенните рецептори в гръдните клетки. Нито едно изследване до момента обаче не потвърждава, че алуминият е в пряка връзка с рака на гърдата.

Организациите, изследващи рака, не виждат доказателства, че използването на дезодоранти или антиперспиранти увеличава опасността от раково заболяване.

Сред рисковите фактори за рак на гърдата са количеството алкохол, което консумирате, колко мазнини натрупвате, дали сте били подложени на хормонозаместителна терапия. Какво слагате под мишниците си не е сред тези фактори.

Моцарт прави децата по-умни

Моцарт е нещо като пенкилер, той „изправя“ кристалната структура на водата, помага на растенията да избуяват и прави децата истински малки гении. Митът, че класическата музика развива мозъка, тръгва от един експеримент в САЩ. Психоложка пуска произведения на Моцарт на група студенти, докато решават задачи – и те се справят по-добре от обикновено.

Все пак учените приемат скептично твърдението, че „Малка нощна музика“ може да повиши интелигентността при децата. Доказано е обаче, че ако трайно се занимават с някой инструмент и с музика, малчуганите показват по-добри резултати в училище, а коефициентът им на интелигентност е по-висок.

Млякото не е за хора

Един от най-модерните митове в областта на храненето гласи: „Кравето мляко е за теленцата, козето мляко е за козленцата, за човека е човешкото мляко – кой бозал, бозал…“

Част от причините млякото да бъде набедено за голям враг се дължи на наблюдение върху азиатките, които по-рядко консумират мляко и млечни продукти в сравнение с европейките, но имат по-здрави кости от тях. Този довод най-често се изтъква в интернет предупрежденията за вредата от кравето мляко. Но всички водещи специалисти по остеопороза твърдят, че млякото и млечните продукти осигуряват най-важния елемент за костната система – калция.

Вярно, че неговото наличие не е автоматична гаранция за здраве. Също толкова важни са движението и витамин D, който се произвежда от човешкото тяло под въздействието на слънчевата светлина. Именно последните два фактора правят костите на азиатките толкова здрави, обясняват специалистите.

Плодовете и зеленчуците са полезни, само ако са сурови

Друг мит, свързан с храната, е, че суровите храни са по-полезни. Суровоядството възниква в началото на XX век и към днешна дата има много привърженици. Наистина, необработените плодове и зеленчуци съдържат повече витамини и минерали. Въпреки това лекари съветват да не се прекалява със суровата храна, тъй като организмът обеднява откъм калций и цинк. Изводът е: суровите храни са полезни, стига да не са единствената храна, която приемаме.


Повече информация Виж всички