Антиваксърите: магаретата на моста

| от Хрис Караиванова |


Алелуя, приятели, аз най-после разбрах логиката, зад която стоят всички антиваксъри. Значи, хората се страхуват от някакви си дресирани, омаломощени вируси, които се вкарват в организма, но за сметка на това не се притесняват от истинския див звяр – самата болест.

Разбира се, ако питате тях, антиваксърите, те ще ви дадат много аргументи за това, че не имунизират децата си и под масата фалшифицират здравни картони. Само че, това с което ще ви залеят, няма да са реални доводи, а купища оправдания.

А когато трябва да се оправдаем – пред себе си и обществото, кладенецът от който гребем, е бездънен. Определено червена звезда за креативност може да получи оправданието, че световна конспирация се мъчи да убие децата ни. Понеже не разполага с никакви други начини да погуби нашите съкровища, заговорът се е спрял на ваксинациите. Като истински дявол е измислил пъклен план, чрез който да уврежда децата ни легитимно, че и с игла в ръка.

Не е ясно от коя държава тръгва конспирацията, но е най-вероятно тя да е САЩ. Все пак, там се ражда и теорията за плоската земя, която по никакъв начин не отстъпва по глупост на имунизационния заговор. Но и тук не се даваме лесно, защото сме будна нация и не се оставяме да ни баламосват, нали? Нас няма да ни излъжат, защото е ясно, че случайности в тоя живот няма. Ето защо, според някои антиваксъри, няма как да е съвпадение един баща да заяви публично, че детето му е пострадало от ваксина срещу морбили, и малко след това такава епидемия да пламне. Запомнете, това не е случайно.

Напротив, много по-вероятно е въпросният баща да се е наговорил с властите в Румъния, които пък от своя страна на случаен принцип са избрали няколко семейства, които да заразят. Оттам нататък за Министерство на здравеопазването у нас е лесно – позовавайки се на румънската епидемия, те бързо всяват страх и тук, просто за да продадат още стотина ваксини на уплашените родители и да направят фармацевтичните компании нереално богати. Мхм.

От друга страна, случаите с увредени след поставена имунизация деца, наистина съществуват. Обаче, както вече много пъти е повтаряно, големият виновник тук не е самата ваксина. Отговорен за проблемите, които могат да настъпят, е лекарят, на когото се доверявате да постави ваксината. Той трябва да подходи изключително детайлно, преглеждайки детето, преди да го имунизира, с цел всички да са сигурни, че то е здраво. За съжаление, това е още нещо, което куца в здравната ни система – малкото останали добри педиатри у нас и пълната незаинтересованост на някои от тях да обръщат внимание на всеки пациент и то в дълбочина. Ето защо, когато чуете за дете, пострадало след ваксинация, замислете се. Възможно ли е един култивиран щам на вирус в минимални дози сам по себе си да доведе до доживотна парализа? Попитайте лекаря си, ако сами не можете да си отговорите.

С две думи, е адски по-логично да бъдете твърди и неотстъпчиви в лекарския кабинет, докато преглеждат детето ви с цел да го имунизират. Тогава е редно да кажете всичко, което ви притеснява в здравословното му състояние и заедно с педиатъра да решите дали детето може да се ваксинира на конкретната дата. Някак не върви да се криете от прегледа, да го отлагате с години и после да подкупвате лелките в детската градина, за да пуснат отрочето ви там.

Не, не само не върви, но и не е честно и нямате право. Всеки има своите ирационални страхове и е нужно да се борим с тях, вместо да ги подклаждаме във всевъзможни групи, форуми и коментари онлайн. Не само това, а трябва да сме отговорни пред обществото, защото всички сме част от него. Трябва да сме отговорни пред майките на бебета под 1 година, които са твърде малки за ваксинация и беззащитни. Защото, ако някое от тези бебета се разболее, е наистина опасно. Тогава обяснете на майка му защо сте решили да не поставяте задължителните ваксини.

Е, сега е ясно, че ще последва култовият въпрос „Нали вие сте се имунизирали, от какво толкова ви е страх?“ Тази реплика, дами и господа, е моят шампион, който без съмнение печели наградата в категория „Кон с капаци“. Въпреки всички обяснения какво точно е „колективен имунитет“ и защо се стремим към него, винаги и във всяка дискусия все още се намира някой, който да зададе този абсурден въпрос. Ами, нека пак разясним. Когато голяма група хора е изградила имунитет към дадена инфекциозна болест, значително се намалява рискът тя да се предаде на хора, които нямат имунитет към нея. Така колективният имунитет пази най-уязвимите членове на обществото и е в основата на ликвидирането на зарази, съществували преди години.

В последните дискусии около епидемията с морбили в съседните ни държави, изплува още едно антиваксърско оправдание. То гласи, че ваксинацията срещу болестта така или иначе не помага, особено при деца, които все още не са достигнали възраст за реимунизация. Тоест, няма смисъл да си губим времето с лекари и игли, след като Гошо и Ели от съседния вход са ваксинирани, но пак са се разболели. Нищо, че са я изкарали много леко и без всякакви усложнения.

Каквото и да си говорим, със здравето шега не бива. Морбили не е причина за всенародна паника, но все пак говорим за болест, носеща последствия, а не просто за обикновена шарка, която всяко дете може да изкара на крак. И това, че ваксинацията не дава 100% гаранция за имунитет е напълно окей, приемете го. Все пак говорим за предотвратяване на зараза или поне за много по-лекото й излекуване. Всичко това безплатно, само с минималното усилие на родителите да заведат детето си при педиатъра. Какъв точно е проблемът?

Не се запъвайте като магаре на мост, а ваксинирайте децата си. Всички ще ви бъдем благодарни.


Повече информация Виж всички