Странният случай с Фан Бингбинг

| от |


Мистерията около изчезването на китайската актриса Фан Бингбинг все още не може да бъде напълно разкрита, но обвинения от китайските власти спрямо нея намекват, че може би тя наистина е била задържана от тях преди няколко месеца.

Фан е глобена с около 883 милиона юана (над 111 милиона евро) за укриване на данъци.

Ако заплати цялата сума, на актрисата ще й се размине повдигането на обвинения, които биха довели до съд и без съмнение – до присъда и затвор, съобщава китайската държавна агенция Xinhua.

Властите в страната са наредили на Фан и компаниите, които тя управлява, да заплатят общата сума както на дължимите данъци и на глобите за тяхното първоначално неплащане. Освен това агентът на актрисата е бил задържан от полицията, тъй като разследването продължава.

Не става ясно обаче дали и самата Фан не е арестувана. Последната й публична поява е от 1 юли т.г., а малко след това тя преустанови и присъствието си онлайн.

Името на актрисата беше свързано с разследване на властите за това, че популярни личности в Китай укриват истинските си доходи, за да плащат по-малко данъци. За целта те са използвали т.нар. „инг-янг“ договори.

Става дума за това, че актьор или актриса подписва два различни договора. Единият е реалният, в който се посочва истинското възнаграждение за дадена роля. В другия посочената сума е по-малка. Именно този втори договор се предоставя на властите, за да плати дадената знаменитост по-нисък данък.

Студиото, за което Фан работи, преди е отричало тя някога да е подписвала подобни „инг-янг“ договори.

 

CANNES, FRANCE - MAY 11:  Actress Fan Bingbing attends the screening of "Ash Is The Purest White (Jiang Hu Er Nv)" during the 71st annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 11, 2018 in Cannes, France.  (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for Kering)

 

Извинение… само онлайн

В сряда, часове след като се появи официалната информация за глобите, в профила на актрисата в социалната мрежа Weibo беше публикувано извинение, адресирано до всичките й фенове. В него тя коментира, че в последно време е „изпитвала безпрецедентна болка“ и е засрамена от стореното. Фан признава за укриването на данъци и казва, че съжалява за това, че е поставила личния си интерес пред този на „държавата и обществото“.

Тя обяснява, че напълно приема наказанието, което й е отредено след разследването на данъчните. Актрисата коментира, че ще изпълни „заповедта“, ще направи всичко възможно да превъзмогне трудностите, „да събере средства“ и да плати данъците и глобите.

 

CANNES, FRANCE - MAY 24:  Fan Bingbing and Melvil Poupaud attend the "The Beguiled" screening during the 70th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 24, 2017 in Cannes, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)

 

В писмото си тя също така възхвалява и китайската Комунистическа партия.

„Без добрите политики на партията и на държавата, както и без любовта на народа, нямаше да има Фан Бингбинг“, пише в извинението.

По никакъв начин обаче не се разкрива мистерията около внезапното изчезване на Бингбинг от обществения живот. От посещението й в детска болница в началото на юли досега местонахождението й е обект на множество спекулации – от това, че е под домашен арест, до предположения, че може би вече е в някой китайски затвор. Дори след публичното оповестяване на обвиненията срещу нея все още не е ясно къде точно се намира тя и дали наистина не е задържана от властите.

Под въпрос е и участието на актрисата в бъдещи проекти, сред които трябваше да е и филмът „353“ с Джесика Частейн и Пенелопе Круз.

 

1170x752

 

Последствията

Фан е изключително популярна в Китай и има няколко малки роли и в холивудски продукции, между които и „X-Men: Дни на отминало бъдеще“. Актрисата е едно от най-влиятелните имена в китайската развлекателната индустрия. Миналата година оглави списъка на Forbes за знаменитости в Китай с приходи в размер на 300 милиона юана (43 милиона долара).

Всичко това обаче по никакъв начин не попречи да се превърне в поредната фигура със солидно финансово положение, която „изчезва“ в Китай покрай съмнения в корупция или укриване на данъци.

Медиите в Китай са особено развълнувани от повторната „онлайн“ поява на Фен Бингбинг. Същото важи и за потребителите на Weibo, където тя се радва на огромна фенска база и е следвана от 62 милиона души.

Основна тема на дискусиите в сряда са обвиненията от властите и писмото, с което актрисата се извинява.

Макар мнозина да са доволни от онлайн извинението й, има призиви тя да бъде съдена или поне да спре да получава роли в развлекателната индустрия на страната, съобщава BBC.

 

CANNES, FRANCE - MAY 08:  Actress Fan Bingbing attends the screening of "Everybody Knows (Todos Lo Saben)" and the opening gala during the 71st annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 8, 2018 in Cannes, France.  (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for Kering)

 

Може би по-големият проблем е негативният имидж, който случаят ще й донесе. Китайските знаменитости всеячески се опитват да се предпазят от скандали. Причината за това е, че ако там името ти веднъж бъде „окаляно“, след това е изключително трудно да си възвърнеш симпатиите на публиката и предишната популярност.

Възможно е случаят с Фан да се окаже точно такъв, именно заради обвиненията и признанието за това, че е опитала да прикрие реалните си доходи.

Снимки: Getty Images


Повече информация Виж всички