Стефано Габана повече не иска да бъде дефиниран като „гей“

| от MamaMia, по Guardian |


Италианският дизайнер Стефано Габана, половинката от дизайнерския екип Долче и Габана, заяви, че му е омръзнало да го дефинират чрез сексуалната му ориентация.

„Не искам да ме наричат гей, понеже аз съм просто човек… точка“ – заявява дизайнерът пред италианския „Кориере дела Сера“.

„Думата „гей“ е измислена от онези, които искат да поставят етикети на хората, а аз не желая повече да бъда определян чрез моите сексуални избори.“ – допълва той.

Габана стартира модния си лейбъл през 1984 г. с партньора си Доменико Долче и въпреки че двамата се разделиха през 2005 г., продължават да работят заедно и да ръководят компанията си.

Като известна личност мисля, че мога да подпомогна разпространението на една нова култура, култура, която повече да не бъде базирана върху правата на хомосексуалните, а върху човешките права. Ние сме хора преди да бъдем гей, хетеросексуални или бисексуални“ – казва Габана.

Според миланския дизайнер гей асоциациите „често служат като защита, но аз нямам нужда да бъда защитаван от никого, понеже никога не съм правил нищо нередно.“

Габана открива своята хомосексуалност на 18 години след като посещава терапия и открива, че още в детството му е имало ясни знаци за това.

„Исках да си играя сам… чувствах се различен от останалите деца и се страхувах, че те ще го узнаят и ще кажат на майка ми“, спомня си Стефано.

Преди време Доменико Долче и Стефано Габана разпалиха конфликт след като се обявиха против гей семействата и осиновяването на деца от хомосексуални.

“Ние сме против осиновяването. Единственото семейство е традиционното, заяви тогава двойката пред Би Би Си. – Не на химическото потомство и матките под наем – животът тече по естествения си начин, има неща, които не бива да бъдат променяни.”.

Според Доменико Долче децата трябва да бъдат резултат от “акт на любов”. “Раждаме се от майка и баща – или поне така би трябвало да бъде. Аз наричам тези деца на химията “синтетични деца”. Наети матки, семенна течност, избрана от каталог.“ Според Габана пък: “Семейството не е прищявка. В него има някакво свръхестествено чувство за принадлежност”.

През 2006 Габана разкри, че възнамерявал да има дете от сурогатна майка, но в крайна сметка се е отказал, защото не приемал идеята детето да отрасне с двама гей родители.

”Всяко дете се нуждае от майка и баща. Не мога да си представя детството ми без моята майка. Жестоко е да разделиш бебето от майката.“