Как да премахнете резултати за вас от интернет

| от MamaMia |


Интернет е синоним на комуникационна лудница. Независимо дали добросъвестно публикувате снимки от училище на децата си без съзнание за риска от това. Или давате пари и информацията си, за да осиновите куче, само за да разберете, че е измама с кученца. Има много рискове за сигурността и измамни оферти, за които трябва да се внимава постоянно.

Това е особено вярно, когато става дума за личната информация, която може да бъде достъпна за всеки да намери онлайн. За щастие, Google улеснява осъзнаването каква част от информацията ни в мрежата е публична. Всичко, което трябва да направите, е да използвате секцията „Резултати за вас“ в Google Търсене.

Въпреки че тази полезна функция беше пусната през 2022 г., има нова актуализация, която беше обявена на 03 август и ще се появи скоро, за да направи наблюдението на вашата лична информация много по-лесно.

Но първо, нека разгледаме някои най-добри практики за онлайн сигурност, как да използвате и контролирате „Резултати за вас“ и какви промени ще бъдат въведени скоро.

Как да бъдем интелигентни и сигурни, използвайки технологии

Изглежда, че всеки ден има ново предупреждение, за което трябва да сме наясно, когато иде реч за киберсигурност, измамни обаждания, безопасност на приложенията. Това не засяга само тийнейджърите и децата в Snapchat и TikTok или хора, които вярват на случайни съобщения за спечелена голяма сума пари.

Вижте още: Как да изтрием историята на Google търсенията си завинаги

Вместо това измамниците са креативни и могат да използват лична информация срещу вас. Ето защо е важно да бъдете умни, като използвате мерки за безопасност като:

  • Използвайте двуфакторно удостоверяване за различните си акаунти
  • Избягвайте да общувате или да приемате пари от хора, които не познавате
  • Свържете се с приятел или член на семейството, като използвате различен метод на комуникация, ако нещо в телефонното им обаждане или съобщението в социалните медии ви се струва съмнително
  • Не публикувайте информация за себе си или семейството си в социалните медии, за която не бихте искали непознат да знае. Особено пък данни като училището на детето си, или периода и локацията на семейната си ваканция.

Може би вие не сте публикували лично информация онлайн, но се притеснявате, че вашият телефонен номер, домашен адрес и имейл адрес са там, за да може всеки да ги намери. Може би информацията на децата ви е нещото, за което сте допълнително загрижени. (И с право!) Това е моментът, когато „Резултати за вас“ на Google ще ви свършат работа.

Как да поемете контрола върху „Резултати за вас“

Виждате резултати за себе си от търсенето с Google, които не искате никой да вижда? Тогава можете да щракнете върху малката икона с три точки на края на URL адреса на резултата от търсенето. След това да изберете „Премахване на резултата“ от менюто с опции, което се показва.

Можете да поискате премахване на резултатите или от браузъра на вашия компютър, или от вашето приложение ма мобилния телефон. Отново, това е полезно, ако видите сайт, който разкрива вашия телефонен номер, имейл адрес или домашен адрес, без това да е официално необходимо.

резултати за вас

„Резултати за вас“ скрийншот

„Google преглежда всяка заявка, за да се увери, че отговаря на изискванията на правилата за премахване“, според секцията „Моята активност“ на Google. „Това включва проверка дали информацията във формуляра ви за заявка съвпада с тази на уеб страницата с резултати и че уеб страницата не е собственост на правителство или образователна институция. Това обикновено отнема няколко дни.“

Какво ще стане, ако видите резултат от търсене за вас и той не съдържа непременно вашата информация за контакт, но има друга информация, която определено искате да бъде премахната от списъците с резултати?

Това е по-дълъг процес, но е възможен. „Ако даден резултат показва лична информация за вас, която не е вашата информация за контакт, можете да поискате тя да бъде премахната, като използвате формуляра за подробна заявка за премахване“, обяснява сайтът.

Още по-засилен контрол за поверителност стартира скоро

Според неотдавнашното съобщение на Google относно „Резултати за вас“, „Ние значително актуализирахме и подобрихме инструмента, като ви помагаме да следите личната си информация за контакт в Търсене и ви предупреждаваме, когато я намерим, за да можете да я получите отстранен“.

Google обяснява, че в идните дни ще бъде налично и ново табло за управление. То ще може да ви уведомява, „ако уеб резултати с вашата информация за контакт се показват в Търсене“. Ще можете да поискате премахването точно тогава, направо от инструмента, така че не е нужно да търсите сами в Google.

За начало обновеният инструмент ще бъде достъпен на английски в САЩ, но се планира скорошно разширяване на функцията.

Вижте още: 

Има ли Добър старец за децата, които растат с Google?


Повече информация Виж всички