Как да изтрием историята на Google търсенията си завинаги

| от MamaMia |


Има ли изобщо някой, който да не е търсил в Google отговори на странни въпроси в какви ли не моменти… Независимо дали става дума за глобалния смисъл на всичко, за това как най-лесно се чистят ушите на кучето, как небрежно да заговорим секси колега, или какво означават съмнителните ни здравни симптоми. Последното, впрочем, не е добра идея – резултатите обикновено плашат повече, отколкото е оправдано и нужно.

Когато живеем с други хора и делим с тях компютър, не е тайна, че понякога ни се иска да заличим следите от неловките си търсения. Принципно потребителите могат да изтрият хронологията си с няколко щраквания (или поне така си мислят!).

Обаче…

Оказва се, че данните за търсенията ни остават в Google, освен ако не предприемем една допълнителна тайна стъпка, за да се отървем от тях завинаги.

Най-разпространеният начин за триене на стари търсения е да изберем клавиатурна комбинация „Control“ и „H“ или да кликнем върху трите малки точки в горния десен ъгъл на Chrome.

Но скритата функция действа една стъпка напред, като изтрива данните, свързани с акаунтите ни, които технологичният гигант може да е запазил, дори и без да са видими.

В допълнение към обичайните начини на триене, потребителите трябва да кликнат върху „Управление на вашия акаунт в Google“, което ще отвори меню с множество раздели, включително „Данни и поверителност“, „Сигурност“ и „Лична информация“.

Най-лесният начин за достъп до уеб историята ни е да въведем „Моята активност“ в лентата за търсене на страницата (не тази в горната част на екрана).

Щракването върху опцията „Моята активност“, когато тя се появи, отвежда до друга страница, показваща всички предишни търсения. Те могат да бъдат филтрирани въз основа на използвания уебсайт или датата на търсене, ако поискаме да надникнем в предишни изгледи на страници.

Ако обаче искаме да изтрием завинаги тези търсения, трябва да щракнем върху бутона „изтриване“.

След това потребителите могат да изберат дали да изтрият всички търсения, направени някога, или тези, разгледани през последния ден, час или произволно избран период от време.

Преди изтриването да се извърши, Google ще ви покаже списък с продуктите, които изборът включва, независимо дали става въпрос само за Chrome или други сайтове като YouTube. Възможно е да поиска и финално потвърждение, че наистина искаме да изтрием посочената информация.

Въпреки че този процес изтрива цялата история, Google заявява, че „други данни“ ще бъдат запазени, докато поддържаме акаунта си, за да помогне на технологичния гигант да подобри услугите си.

„Пазим някои данни за живота на вашия акаунт в Google, ако са полезни, за да ни помогнат да разберем как потребителите взаимодействат с нашите функции и как можем да подобрим нашите услуги“, гласят условията за поверителност на гиганта.

„Например, след като изтриете конкретно търсене в Google от „Моята активност“, може да запазим информация за това колко често търсите неща, но не и какво сте търсили. Когато изтриете акаунта си в Google, информацията за това колко често търсите неща също се премахва.“

Разделът „Моята активност“ може също да се използва за промяна на историята на местоположенията, като Google предоставя препоръки за близките и персонализирани карти на потребителите, които предоставят тези данни.

Това е изключено по подразбиране, но потребителите могат да се включат, при условие че са на възраст над 18 години.

Съветът на Google гласи: „Когато включите История на местоположенията, може да видите редица предимства в продуктите и услугите на Google, включително персонализирани карти, препоръки въз основа на места, които сте посетили, помощ при намирането на телефона ви, актуализации за трафика в реално време за вашия пътуване до работното място и по-полезни реклами.“

Вижте още:

В епохата на Google на децата не им трябват факти, а знания