Трансформираха детското отделение на Пирогов в приказна среда

| от Mama Mia |


Инициатива на Фондация „Америка за България” преобрази детското отделение на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ в приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства. Проектът е важно допълнение към цялостната реконструкция на Детската хирургия и травматология, предприета от УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ и финансирана от държавата. Интериорното обогатяване се случи чрез добавяне на модерен, цветен и образователен компонент и се финансира чрез допълнителни средства, предоставени от Фондацията, партньорите на инициативата – фирми и индивидуални дарители, и DMS кампанията PIROGOV. Инвестицията достигна 400 000 лв.

th-3923205775-1248x832

Автор на идейния проект за интериорното преобразяване е архитектът на детския научен център Музейко – Лий Сколник, който в момента участва в изграждането на детска болница в Ню Йорк и пренася своя уникален опит. Освен това, 32 млади дизайнери, архитекти, художници се включиха в конкурса на Академия „Градът”. Най-добрите бяха отличени, а някои от идеите им бяха реализирани. Всички проекти могат да бъдат използвани от други болници, които решат да стартират свои инциативи по подобие на „Малките герои”.

IKEA_Pirogov_4

„Малките герои“ завладяват трите етажа на детските клиники в „Пирогов“ с Героите на седемте морета (на приземен етаж); Герои от детски приказки (втори етаж), Супер-герои от нашето ежедневие (трети етаж), a в двора на болницата грее нова детска площадка.

IKEA_Pirogov_2

Преобразяването на белите болнични стени в приказно място за игра ще помогне за лечението на децата, като допринесе тяхното преживяване в „Пирогов“ да бъде, доколкото е възможно, по-малко стресиращо, по-цветно и приятно. Освен това, приятелската среда ангажира вниманието на децата по време на манипулации, което ще улесни работата на лекарите и медицинския персонал.

IKEA_Pirogov_3

TAKEaPIXEL-7952

th-3923176405-1248x832