Жените на средна възраст вече не искаме секс? Как пък не!

| от MamaMia |


Традиционният наратив, в който бейби бумърите повярваха и го предадоха на сегашното поколение Х, което днес е на средна възраст, гласи, че с годините сексуалното желание при жените отслабва, докато при мъжете остава същото или дори нараства. Води се, либидото постепенно изчезва вследствие на менопаузата, дори още преди нея, а и се повлиява негативно от странични фактори като грижа за възрастни роднини и за деца тийнейджъри, справяне със собстветените болести и стареене, претоварване в работа. Поради това сексуалният апетит изчезва, а с това и самите жени стават невидими за околните – поне така сме свикнали да мислим. Тази представа, освен снизходителна, е и неточна.

Вижте още: Онче-бонче, счупено пиронче, риба щука, менопаузата е тука!

Всъщност 40% от жените на средна възраст, анкетирани от The Guardian в проучване по темата, споделят, че искат повече секс в сравнение с преди. Цели 56% от тях притежават поне една секс играчка, над 60% имат разнообрази сексуални фантазии (които, за съжаление, цели 82% от фантазиращите изобщо не споделят с партньорите си), над 35% мастурбират поне веднъж седмично, а близо 37% правят секс поне веднъж седмично. Очевидно интимният живот все още не е за заключване в мазето при бурканите с компоти и старите видеокасети.

Вижте още: Какво искат жените в леглото? Вече знаем. Знаем и какво искат мъжете!

Днешното X поколение е поколение, навършило пълнолетие по времето на Саманта Джоунс от „Сексът и градът“ и експертните секс съвети от женските списания. Особено в страните от бившия Източен блок, това е първото поколение на жени, които започват открито, без срам и без свян, да разговарят за секс и да манифестират желанията си. Защо да не поискат същата свобода за себе си и на средна и над средна възраст? Сексът има значение. А дразнещата поговорка, че с годините косата на една жена трябва да става все по-къса, а полата – все по-дълга, вече не важи. Нищо не трябва.

Искаме повече секс, защото ни харесва и ни действа сближаващо. А и защото знаем от медицински проучвания, че полов акт е добър за облекчаване на стреса и тревожността, които са класически симптоми, предхождащи менопаузата. Той също така допринася за поддържането на здрава полова система, като помага за предотвратяване на симптомите на вагинална атрофия, за която се смята, че засяга 80% от жените по време на менопаузата. Увеличеният приток на кръв от редовни оргазми пък подпомага здравия сън и действа благотворно на косата и кожата ни.

Вижте още: Оргазмът – колкото повече, толкова повече

Разбира се, най-важна остава интимността. Искрената комуникация и привързаността между партньорите в една връзка нарастват при наличието на активен сексуален живот. За около 75% от хората интимността е най-важният фактор в секса. Качеството на връзката е сред най-важните фактори, които определят качеството на живот на човека с напредването на възрастта.

Не е заблуда единствено фактът, че много жени на средна възраст изпитват разочароващ спад в либидото поради спад в хормоните естроген, прогестерон и тестостерон. В съвремието обаче съществуват достатъчно алтернативи за хормонозаместителна терапия, която към момента е по-безопасна отвсякога и помага за облекчаването на тези симптоми. Само по себе и редовното правене на секс стимулира хормоналния баланс по-добре от всяко лечение и по този начин регулира и наличието на желание.

Самият факт, че възможностите за лечение съществуват, показва обществен напредък. Поколението X не се отнася пренебрежително към личния си живот и все по-често представителките му отказват да приемат себе си като хора, чиято „песен е изпята“ и ги чакат само старини. Сексуалният живот вече не е някакво табу и това помага на тези жени да бъдат далеч по-откровени в диалога за това, от което се нуждаят, за да поддържат интимния си живот на ниво на средна възраст, а и след нея, както и какви са предизвикателствата, които може да попречат на това.

Вижте още: Шокиращите забрани на XX век, които жените победиха

По-съвременние разбирания за периода на предменопаузата ни поставят на ръба на нова сексуална революция, освобождавайки жените да търсят това, от което имат нужда, за да бъдат здрави и щастливи. Жените в средна възраст няма да бъдат ограничени от ужасното неразбиране на и на лекарите, и на обществото за нашето здраве. Днешните момичета на средна възраст и идващите след тях умеят да искат и да постигат желанията си. И нямат нужда някой отстрани да им казва дали ги имат и какви са те. Нито пък да влизат в ролята на персонажа в сексисткия виц за онази съпруга, дето все я боли главата.

Вижте още: 

Сексът след 50-годишна възраст – да, има и такъв


Повече информация Виж всички