Жените на средна възраст могат да искат и повече секс

| от MamaMia |


Популярна мисконцепция е, че жените на средна възраст окончателно губят желанието си за секс.

Изследванията действително показват, че като цяло интересът на жената към секса и честотата, с която го прави, търпят спад при достигане на средна възраст повече, отколкото при мъжете. Понякога това намаляване на желанието се придружава и със спад в сексуалното удовлетворение, особено ако причината за умиращия пламък се дължи на неразрешени проблеми на връзката, които влияят и на емоционално ниво. В други случаи сексуалната интимност не е непременно свързана с по-малко удовлетворение от романтичните отношения, но жените все още преживяват известна загуба на интерес към интимността.

Причините за намаляването на желанието сред жените на средна възраст са проучени широко.

Данните индентифицират широк спектър от биологични, психологически и социокултурни фактори. Например често се обвиняват хормоналните промени, свързани с менопаузата, заедно със свързаното с това наддаване на тегло, промените в настроението и нарушенията на съня, които често влияят върху възприеманата сексуална привлекателност на жената според попкултурата – особено пагубна тенденция в общество, което цени младостта и стереотипната красота за жените.

Вижте още:

Онче-бонче, счупено пиронче, риба щука, менопаузата е тука!

Освен това средната възраст има тенденция да носи нова вълна от отговорности за жените, които привидно ги заливат наведнъж. Тежестта да се грижиш за деца, както и за по-възрастни родители, докато същевременно управляваш кариерата си, може да се почувства като непосилно предизвикателство.

Въпросът е как да разделим безбройните причини, така че да знаем кои от тях първо да адресираме? Как да разплитаме всички фактори?

Откъде да започнем, когато става въпрос за подобряване на сексуалния живот на жените?

Ново проучване, публикувано в Journal of Sex Research, дава интереснo обяснение. Авторите са анализирали данни от Британското национално проучване на сексуалните нагласи и начин на живот, което включва 2133 жени участнички. В допълнение са събрани и данни от дълбочинни интервюта.

Откроява се една причинна за спада в либидото и тя не е пряко свързана с възрастта.

Тази причина е изтощението.

В свят, в който жените са принудени да поемат огромен брой потенциални роли – майка, съпруга, дъщеря, „жена с кариера“, родител-доброволец в училище, чистачка, закупчик на хранителни стоки, участник в партита, организатор на празници и семейни ваканции – не е шокиращо, че желанието на жените за секс намалява и не остава много място и за ролята на любовница, колкото и желана да е тя. Въпреки нарастващото разчупване на стереотипните полови роли, изследванията са единодушни, че хетеросексуалните жени все още традиционно вършат повече емоционална и домакинска работа от съпрузите си.

От тук накъде обаче? Как да се справим с тази пагубна умора?

Приемете, че престаравнето просто не е необходимо.

Това означава да признаете, че не е нужно къщата да бъде идеално чиста и организирана, както и че вашите деца в училищна възраст и възрастният ви партньор могат да посрещнат по-голяма част от собственит си нужди, отколкото вероятно подозирате. Прегърнете несъвършенството.

Партньорът и децата могат да поемат повече отговорности.

Това важи за чиниите и прането, както и за целия емоционален труд, който се влага в поддържането на домакинството. Вашият партньор може да ви помогне да планирате съвместни дейности, ваканции и важни семейни събития.

Грижете се за себе си / Осигурявайте на партньорката удоволствия

Това означава да правят неща, които внасят удоволствие и положителни емоции в живота им. Изследване на Барбара Фредриксън показва, че положителните емоции изграждат устойчивостта на егото, правейки ни по-способни да се справяме с предизвикателствата на ежедневието. Жените не трябва да мислят за удоволствието като за някакво извънредно събитие. Това е жизненоважна елемент от психичното здраве.

Приемайте помощ / Насърчавайте жената до себе си да приема помощ

Ако е възможно, разчитайте на семейството и приятелите си за практическа помощ и за емоционална подкрепа. Ако можете да си го позволите, наемете помощници. Няма нищо срамно да възложите на външни изпълнители част от къщната работа.

Важно е да признаем, че всички ние заслужаваме да бъдем щастливи и сексуално заредени, каквото и да значи това за конкретния човек. Предприемането на активни стъпки за предотвратяване на изтощението може да е най-важното нещо, което една жена и нейният партньор могат да направят, за да насърчат активен, здравословен сексуален живот.

Вижте още:

Истинските тайни на няколко жени за оргазъм всеки път