Всичко, което изобщо не знаете за клитора

| от MamaMia* |


От всички части на човешкото тяло, клиторът е една от най-интригуващите и вероятно най-неразбраните. Този полов орган често се бърка просто с бутон за удоволствие, което доказва колко изненадващо ограничено е разбирането ни за него, въпреки че пряката му връзка със сексуалното удовлствие е безспорна. Скорошна образователна сесия на Д-р Сузан Белтън и сексолога Кристин Рейф обхваща по-непознатите детайли, свързани с клитора. Силно вероятно е да не знаете някои от тях.

„Картографиран“ е официално едва преди 17 години

Австралийският учен професор Хелън О’Конъл официално чертае анатомичната структура на клитора едва през 2005 г. – въпреки че ранни изследвания върху него датират още от 1559 г. Малко вероятно е през цялата човешка история жените да не са се догаждали за наличието или местоположението. Самото наименоване и подробно разглеждане на органите от човешкото тяло обаче се извършва от хора на науката и част от знанието е съзнателно цензурирано през вековете.

Години наред е имало редица случаи, в които функцията на клитора, свързана със сексуалното удоволствие, е била отбелязвана, а след това умишлено игнорирана от науката. В един изненадващ момент учебникът по анатомия на Грей (същият, на който е кръсен едноименният сериал) премахва изображенията на клитора от изданието от 1948 г. и клиторът не се завръща на страниците му десетилетия наред.

Вижте още: Жените на средна възраст вече не искаме секс? Как пък не!

Истинската анатомия на клитора и неговият забележителен оргазмен потенциал са представени в научната литература, но по някакъв начин продължават да бъдат пропускани от училищното образование, здравното професионално обучение, дори често от холивудските и порнографските сюжети. Всичко това води до масово ниско ниво на разбиране относно вида, местоположението и конкретните функции на клитора.

G-точката изобщо не е точка

Това може да сте чували и друг път, но G-точката е мит. Донякъде. Няма анатомична точка, която да довежда жената до оргазъм. Това, което е познато като стимулация на G-точка, всъщност е стимулация на вътрешната стена на клитора. Удоволствието, което се усеща при вагинално проникване, реално се дължи на клитора, който е доста по-сложно устроен и по-голям по размери, отколкото си представяме. Също така той увеличава размерите си при възбуда.

Вътрешната структура на клитора е по-мащабна от външната му главичка, което означава, че може да се стимулира вътрешно с пръст, пенис, секс играчка или друг проникващ предмет. Освен това се намира само на няколко сантиметра навътре във влагалището, така че няма нужда да се притеснявате, че вие, вашият партньор или вашата секс играчка не можете да го достигнете. От тази гледна точка стереотипите за мъжкия размер са до голяма степен несправедливи и излишни.

Клиторната стимулация има болкоуспокояващ ефект

През 2020 г. се извършва глобално клинично проучване, което разглежда ползите от мастурбацията за облекчаване на менструалната болка. Това изследване, наречено с кодовото име „Менструбация“, установи, че 70% от участниците са забелязали подобрение в нивата на болка от крампи в резултат на редовна мастурбация. Ползите за облекчаване на болката от мастурбацията са възможни дори и без да се достигне оргазъм, физическото удоволствие само по себе си е достатъчно. На различни етапи от цикъла тялото може да се чувства повече или по-малко чувствително, така че позволява креативност с различни видове докосване, натиск, скорост и местоположение, за да му се достави нужната наслада. Опитването на различни видове мастурбация също увеличава оргазмения потенциал на човек по време на самостоятелен и партньорски секс, тъй като се изграждат изцяло нови невронни пътища към удоволствието и оргазма.

Вижте още: Защо не мога да изпитам оргазъм? 5 възможни причини

Има дългогодишно насложена представа за желана стягане на вагината по време на секс, особено що се отнася до хетеросексуалните двойки. В повечето случаи степента до стягането е свързана със степента на възбуда. Технически клиторът изпитва ерекция, също както и пенисът. Но докато пенисът се втвърдява, клиторът се разрширява навън и навътре.

По време на възбуда чрез умствена и физическа стимулация, повече кръв изпълва пениса и клитора, което води до ерекция на органа. Макар че степента на ерекцията не е от съществено значение за оргазма, колкото по-възбудени сте, толкова по-вероятно е насищането с кръв и увеличената чувствителност. Колкото по-стимулиран е целият клитор, толкова повече вътрешните му луковици на клитора набъбват и се притискат към стените на вагината. По този начин те създават познатото усещане за стягане по време на проникване. Това е чудесна новина за всички участници в секса, защото повишава чувствителността и удоволствието както за вагината, така и за пениса. Накратко казано, сексът е по-хубав, ако се постараем да е хубав за всички участващи.

Оргазмът действително не е всичко, но не е и ядрена физика

Друг често срещан мит за секса е, че вагиналните оргазми са изключителна рядкост, която може да се постигне само при много специфични обстоятелства. Въпреки че всяко тяло е различно и оргазмът може невинаги да е част от сексуалносто преживяване, често е много по-просто, отколкото хората предполагат. Отпускането психически е ключова част от изживяването на максимално удоволствие и оргазъм и може да изисква известна практика. Съветите за успокояване на съзнанието включват дълбоко вдишване по време на възбуда и генитално докосване и отпускане на мускулите в тазовата област. Ако не можете да се изолирате от страничните си мисли, върнете осъзнаването към усещанията за физическо удоволствие. Ако продължавате да се увличате в мисли, опитайте да опишете удоволствието в главата си. Трудно е да имаш други мисли, когато мислиш точно какво чувстваш. Собтсвената ни анатомия е заложила в телата ни всичко нужно, за да изпитваме удоволствие и да се чувстваме добре със себе си.

*По Lifehacker.com.

Вижте още: 

Откъде идва разликата между женския и мъжкия оргазъм


Повече информация Виж всички