Влюбваме се истински само три пъти

| от MamaMia |


През ноември 2016 година статия на блогърката Кейт Роуз за много кратко време се превърна в истинска интернет-сензация. „Влюбваме се единствено в трима души през целия си живот – и има причина за това“ е четена от около 70 млн. души по целия свят и е споделена повече от 1 млн. пъти.

Успехът на статията изненадва и самата Роуз.

Артистична, талантлива и мислеща майка, която днес е много популярен експерт по отношенията, Роуз решава да направи следващата крачка и да напише цяла книга по темата.Така на14 януари в САЩ излезе „Влюбваме се само три пъти“, вдъхновена от успеха на статията за трите вида любов.

Книгата е предназначена за всички онези, обвързани и необвързани хора, които се чудят дали съжителстват с истинската си любов и които са готови да се впуснат в търсене на щастието. Давайки логични, но и романтични отговори, Роуз обяснява защо и как се влюбваме, на какво трябва да ни научи всяка една връзка и как така в живота си човек има само 3 важни физически и духовни връзки.

Кейт Роуз / Facebook

Кейт Роуз / Снимка: Facebook

Роуз e бакалавър по визуални изкуства и магистър по клинична арт терапия от Спрингфийлдския колеж, Масачузетс. Обича приключенията, музиката и духовните учения, занимава се с йога, преподава, твори и поддържа свой личен сайт .

Според Роуз има три вида любов. Най-грубо казано това са:

Сродната душа. Това е човекът, който ни запознава с любовта. Често това, което изглежда като „щастливи завинаги“ обаче се оказва, че няма да продължи чак толкова дълго.

Кармичната любов. Толкова сме обсебени да направим тази любов работеща, че често не си задаваме въпроса дали тя изобщо трябва да работи. Колкото и да е болезнено да го приемем, тази любов, която изглежда толкова обещаващо в началото, всъщност също не е най-добрата за нас.

Пламъкът-близнак. От тази връзка можем да научим, че най-лековитият и хубав вид любов идва по най-неочаквания начин. Такава връзка се получава, когато обичаме и приемаме човека точно какъвто е – а и ни обичат точно каквито сме.

Пред сайта Parade.com Кейт Роуз обяснява, че е много лесно човек да попадне в един затворен кръг на избор на партньор, в който постоянно да избира един и същ тип човек или връзка, но не от типа „пламък-близнак“ – тоест не съвсем правилния човек.

„Когато не научаваме уроците, които трябва, повтаряме едни и същи действия, докато не успеем да намерим своя „пламък-близнак“, обяснява тя.

Според нея има една основна грешка, която хората допускат в отношенията си и която ги отдалечава от истинската им и най-хармонична любовна връзка: тази с „пламъка-близнак“ – човекът, който ще ни приема каквито сме, както и ние него.

Грешка номер 1 при връзките

Според Роуз това е, че хората „не се държат като себе си“. Тя казва, че често се представяме за този, когото си мислим, че другият иска.

Така ние създаваме персонаж, който отразява някакви чужди желания – независимо дали става дума за нашия външен вид или за нещата, които харесваме. „Толкова много хора не показват своето истинско аз или спестяват информация за себе си за по-късно. Често ни харесва някой, който например си пада по американски футбол и започваме да купуваме неговите любими неща и да гледаме играта, независимо че никога преди това не сме се интересували от този спорт. Това може да работи, но за кратко време. Разбира се, може и дълго да поддържаме такава връзка – но това не означава че сме наистина себе си“, смята Роуз.

Как да бъдем истински

„Правило номер едно е, че всеки един от нас трябва да бъде точно себе си – това е ДНК-то на всяка връзка. Но преди това трябва наистина да разберем кои сме ние всъщност. Кой е този човек вътре нас? Как се държи, когато няма никой друг наоколо? Какво харесва? Какви са неговите вярвания? Кои са нещата, които за него не подлежат на преговори относно живота и връзките и какво иска той най-много? Какво се надява да постигне?“.

Според нея когато успеем да стигнем до същността на това кои наистина сме, тогава можем да представим това на останалия свят. Тогава наистина ще привлечем някой, който ни цени и ние ще бъдем привлечени от него.

„Винаги бъди себе си. Никога не моделирай от себе си нещо, което си мислиш че другият иска“, е най-важният съвет на Роуз.

Да избягаш от порочния кръг на връзки с един и същи вид хора

Тя обяснява, че хората често се чувстват не особено зле и във връзка, която не е съвсем подходяща. Случва се партньорите да очакват да се случи нещо наистина лошо с връзката, за да прекъснат отношенията си. Но ако отношенията не се развиват и сме зациклили на определено ниво в продължние на дълго време, ако не можем напълно да вярваме на партньора, ако се чувстваме ту добре, ту не в общуването, ако постоянно късаме и след това се сдобряваме – трябва да успеем да отстъпим и да бъдем честни със себе си.

А това е едно от най-трудните неща.

Роуз съветва да си водите дневник

Според нея ако записваме в дневника не само онова, което се е случло, но също така и как се чувстваме във връзката, можем да забележим доста неща.

„Колко дни на седмица сте щастливи от връзката, в която сте? А колко пъти усещате, че нещо не е наред, плачете, притеснявате се, следите поведението на половинката в интернет, оплаквате се от него/нея на най-добрите си приятели? Записвайте всичките си настроения относно връзката в продължение на два-три месеца и след това ги прочетете. Може да се окаже, че си мислите „О, Боже, за два месеца е имало само пет дена без драма“. Да осъзнаете това е чудесно, защото тогава ще бъдете честни със себе си.“, съветва Роуз.

Запазете оптимизъм

Нейният съвет за всички двойки е да знаят, че не е необходимо да престанат да се обичат, за да се разделят. „Можем да обичаме някого завинаги, но ако връзката ни с него не е здравословна, ако не се чувстваме добре, тогава трябва да направим нещо.“

Роуз обяснява, че е създала онлайн хаштага #loveshouldmakeyoubetter (любовта трябва да те направи по-добър) още преди много време и това се е превърнало и в основна тема на нейната книга.

Именно защото третият тип любов – истински здравословната, възхитителна любов, всъщност ни кара да се чувстваме по-добре. Кара ни да се чувстваме по-добре именно защото е по-добра в самата си същност.

Затова само ако можем да бъдем наистина честни със себе си и започнем да търсим модел на такива отношения, ще можем да намерим своя „пламък-близнак“.