Въпросът на 21 век: флиртува или просто се държи мило?

| от MamaMia |


Защо става все по-трудно да различим флиртуването от доброто отношение и приятелството? Първо, защото в основата си и двата вида поведение имат общи черти. И второ: защото живеем в 21 век.

Все по-малко и по-рядко общуваме на живо, за сметка на огромната комуникация, която минава през социални медии и текстови съобщения. Радикализацията на мнението онлайн засяга и личните отношения – все по-лесно е да скъсаме с някого и все по-трудно да се сприятелим. За сметка на това вече установената приятелска зона се е разширила до безкрайност, а личното ни пространство се е стеснило, благодарение на голямото количество информация, която даваме за себе си онлайн. Затова ако и вие сте устновили внезапно, че все по-често се обърквате кое отношение е приятелско и кое е свалка – не сте сами.

Според експерта по отношения Конел Барет, цитиран от Elite Daily, дружелюбността и флиртът изглеждат идентично – усмивки, смях, позитивизъм, внимание, усещане за свързаност. Именно затова е много лесно двете да се объркат.

Представете си, че докато се разхождате, внезапно се сблъсквате с красив непознат/а. Следва контакт с очи, усмивка и дори размяна на няколко думи. Когато се отдалечавате, започвате да се питате: „Момент, това не беше ли флирт?“. Наясно сте, че има разлика между свалка и приятелско, дружелюбно отношение, но понякога границите така се размиват, че…

Нашите собствени вътрешни колебания също могат да доведат до объркване.

„Ако имате влечение или чувства към някого, много лесно бихте прочели в неговото поведние онова, което ви се иска“, казва Барет. Вярно е и обратното – ако нямате сексуален интерес към някого, може да разчетете неговото флиртуване като чисто и просто приятелско отношение.

В свят, в който общуването се случва все по-често онлайн или през социалните медии, е още по-трудно да различиш дали някой е мил и приятелски настроен или флиртува, казва експертът по личностни отношения Ерик Резник, цитиран от Elite Daily. Именно все по-ограниченият личен контакт, а и постоянното заливане с негативизъм, е една от причините да смевсе по-объркани.

„Стана много лесно да си гаден с другите… особено ако не си съгласен с нещо. Като резултат, много хора не са свикнали да получават редовно мило отношение от другите. А без доброжелателно изходно ниво, е лесно да сбъркаш всеки доброжелателен и човешки жест с това, че някой има чувства.“

Но и без наличието на социални медии тези отношения са сложни. Все пак според психолозите е възможно да се различи флиртуването от приятелството още в началото на отношенията. Ето как:

Ако някой специално и постоянно търси вашето внимание, вероятно флиртува

Ако не сте сигурни дали някой наистина си пада по вас, Барнет препоръчва да отбелязвате какво е неговото внимание. Дали човекът е добър и мил с всички или има специално отношение към вас? Ако ви отделят специално внимание, вероятно е флирт.

Джули Спира, онлайн дейтинг експерт и автор на книгата „Любов в епохата на Тръмп: как политиката поляризира отношенията“ (Love in the Age of Trump: How Politics is Polarizing Relationships), казва за Elite Daily, че същото важи за социалните медии. „Опитайте се да забележите дали коментарите, които човекът оставя, са генерално мили към всички и ако е така, това вероятно е неговият начин да изразява приятелско отношение. Но ако имате чувството, че сте единствените, на които праща сърчица, вероятно флиртува“.

Езикът на тялото издава всичко

Езикът на тялото е един от най-добрите индикатори за флирта. Приятелските прегръдки са по-кратки от прегръдките, когато има свалка. При приятелското отношение има и много по-малко активност при докосване на ръката или на рамото, отколкото при флирта.

Има множество знаци на езика на тялото, които могат да означават свалка, вместо приятелство. Според Трейси Браун, експерт по езика на тялото и автор на книгата Persuasion Point: Body Language and Speech for Influence, някои от знаците са по-очевидни от други. Например приближаването, директният очен контакт и внезапното докосване. Други са малко по-фини, но все така издайнически. Ако смятате, че може би става дума за флирт, търсете знаци като кръстосване на краката във ваша посока, привеждане напред или забавяне на погледа, когато гледат към вас.

Ако разговорите са дълбоки и лични, вероятно е флирт

Барет казва, че трябва да се забелязва също така и вида разговор. „Приятелството обикновено е на по-повърхностно ниво, но при флиртуването бързо се отива по-надълбоко и става по-лично, задълбава се в теми за живота, чувствата, миналото“.

Важно е също така да забележите какви комплименти ви се отправят. Ако чувате колко добре изглеждате днес, това може да не е нищо повече от знак за приятелско и мило отношение или кавалерски жест. Но ако разговорът отива по-дълбоко и чуете или получите съобщение: „Изглеждаш разкошно, нямам търпение да те видя отново“, тогава опрелено се придвижвате към зоната на флирта.

Ако още не можете да определите…

И все пак най-ясният начин да разберете намеренията на човека отсреща е да отвърнете на онова, което разчитате като флирт, с флиртуване от ваша страна и да видите какво ще се случи. Ако се получи малко неудобно и човекът побърза да промени темите към по-приятелски и неангажиращи – имате отговора. Ако обаче върне топката – значи е взаимно.

Все пак прилагайте тази тактика единствено, ако сте привлечени сексуално към съответния човек. Ако не сте заинтересувани от повече от приятелство, може би най-добре е да игнорирате отношението му към вас. Не обиждайте и не засрамвайте онзи, който флиртува. Ако чувствата му ескалират, ще се наложи да сложите границите словесно. Но ако имате интерес – бъдете смели.

А ако все още не сте сигурни – питайте директно. Това ще покаже, че и вие имате интерес към човека. Да издадеш чувствата си може да бъде плашещо, но независимо от отговора, ще знаете със сигурност какво се случва. Трудно е да заявиш открито романтичния си интерес, а също така и изисква кураж. Но пък смелостта също е атрактивна. Понякога само да попиташ някой дали флиртува, е достатъчно това да запали искрата и у него.

Разбира се, колкото и да сте печени във флиртовете, колкото и да следвате инстинктите си и добре да разчитате знаците, винаги може да се объркате и да попаднете някой, който е достатъчно мил и добронамерен, че да ви обърка. И дори да ви разбие сърцето.


Повече информация Виж всички