Учени: Скъпите сватби завършват с раздяла по-често

| от MamaMia |


Звънят камбани, летят гълъби, ритат се менци, погачи се чупят, жартиери се свалят със зъби. Минимум двеста гости се надпреварват да пожелават вечна любов и многобройна челяд на двама луди-млади, които са решили да отпразнуват обичта помежду си пред Бога и пред хората, докато смъртта ги раздели. Диджеят се чувства длъжен да комбинира „It’s my life“ с евъргрийни на Слави Трифонов от преди политическата му, хм, кариера. Сватба е и Николина Чакърдъкова също го припомня поне няколко пъти в музикалната селекция с едноименното хоро, което, в интерес на истината, никак не е лошо като музикалност.

Сватбената индустрия, разбира се, обещава, че приказната и мащабна церемония ще донесе повече семейно щастие на бъдещите младоженци. Дали обаче това е така? И дали няма да се окаже, че за сетлиста на най-скъпите сватбени тържества по-подходящ избор ще е песента „Time is ticking away“?

Преди седем години изследователите Хюго М. Миалън и Андрю Франсис-Тан от университета Емори в Атланта провеждат първото по рода си проучване на съотношението между стойността на сватбата и успеха на самия брак. За целите на изследването двамата учени анкетират над 3000 разведени хора в САЩ. При анализа на отговорите им те установяват, че драстичните харчове за сватба и годежен пръстен всъщност увеличават риска двойката да се разведе.

Продължителността на брака се оказва обратнопропорционална на разходите.

Това не се отнася за броя на гостите обаче. Повече присъстващи на церемонията, както и меден месец, който да я последва, гарантират по-трайни и устойчиви бракове.

Изследователите не установяват с абсолютна сигурност защо хората, които пилеят купища пари за сватби и пръстени, са склонни след това да пръснат двойно по толкова за бракоразводни адвокати, но имат няколко теории.

Според Миалън е възможно типът двойки, които избират по-евтина сватба, да се чувстват дотолкова перфектни един за друг, че да не се нуждаят да го демонстрират с показен лукс и блясък. Липсата на излишна показност издава, че в крайна сметка основната причина да организираш сватбата действително е любовта, а не някакъв стремеж да блеснеш с лъскаво мероприятие, подходящо за лайкове в социалните мрежи. По-ниският бюджет също така помага бракът да започне начисто финансово, вместо с прекомерни разходи и евентуални дългове, които още изначално дa доведат до напрежение между младоженците.

Сватбите с много гости пък показват, че влюбените имат на чия подкрепа да разчитат.

Налице са приятели и роднини, които занапред да помагат на младото семейство да преодолява предизвикателството на съвместния живот. По думите на Франсис-Тан каненето на много хора разкрива и че младоженците явно държат на близостта с личностите в живота си. Това е показателно за умението им да изграждат трайни връзки и да оказват внимание на любимите си хора. Хармонична приятелска и семейна среда е добро начало за създаване на собствена семейна общност.

Що се отнася до акцентирането върху твърде скъпи тоалети, бижута, прически и аксесоари, които обикновено вдигат сватбените разноски, то също говори красноречиво за характера на младоженците. Може да означава, че те са по-материалистично настроени или пък проявяват повечко нарцисизъм и суета. Ако външният вид е първостепенният приоритет на един човек, то на този човек може да липсват други важни качества, които са нужни за поддържането на трайна и хармонична любовна връзка във времето.

Е, изводът май е да не се свеним да поканим всички хора, за които ни пука, на сватбата си, която се случва… на поляна, на плажа, или пък в градината ни. Всъщност звучи забавно, нали?

Вижте още:

Ако можех да променя нещо в сватбата ми, щях…