Спалнята: царството на фантазиите, където всичко е позволено

| от Марина Стоименова |

Със сигурност ви се е случвало: отивате на гости на някого за първи път и той ви предлага да ви разведе из апартамента си. Вече сте видели всички помещения, включително банята и тоалетната, когато някак срамежливо домакинът ви посочва единствената затворена врата и казва смутено: „А това е спалнята“.

Усещането е, че не иска да ви пусне там – и най-вероятно си е точно така.

В крайна сметка именно спалнята е най-личното помещение на всеки дом. Това е мястото, където прекарваме най-много време сами или с онези/онзи/онази, които обичаме. Мястото, където трябва да „презаредим батериите“, затова и се смущаваме, когато „чужди енергии“ надничат вътре.

Нормално е да нямаме желание чаршафите ни да бъдат обсъждани от всяка светска личност, било той познат, колега или приятел, когото сме поканили на гости.

Archivnummer: NM12213

Дори пред най-близки роднини ни е неудобно да издаваме нощните си навици, защото какво ли би станало, ако те разберат, че не обичаме да си подреждаме завивките, че имаме фетиш към скандално голям брой възглавници или че сме монтирали огледало на тавана? A дори спалнята ни да е добре подредена, пак не ни се иска да се знае коя книга държим на нощното си шкафче и защо точно нея.

Спалнята определено не е място за чужди очи, защото, ако перифразираме поговорката, точно както на война – тук всичко е позволено.

Като царство на фантазията, в което ние сме господарите, това помещение изразява най-ясно истинския ни характер и издава най-интимните подробности за живота ни.

11111111801332 (2)

Тенденциите в съвременния живот обаче диктуват спалнята да бъде нещо малко по-различно от лично „царство“.

Тя все повече се превръща в мултифункционално помещение, в което се налага да се извършват все по-голям брой дейности извън обичайния сън. И въпреки че, ако имате възможност, бихте предпочели да превърнете своята спалня в интимен будоар с мебелировка в стил Луи XV – в съвременния бит реалността обикновено не позволява подобни волности.

Затова и в най-общия случай ни се налага да комбинираме мястото за спане с пространство за ежедневни дейности, включително за работа, за гледане на телевизия или за игра с децата.

11111111801620 (2)

Оттук идва и изборът на обзавеждане.

За най-голямо разнообразие при подбора на мебели за спалнята и кухнята, можете да се възползвате от голямата промоция на мебелни магазини Aiko.

В края на лятото и началото на есента, между 10 и 23 септември, е перфектният момент да обзаведете най-важното за вас помещение с подходящи висококачествени модели при изгодно намаление.

11111111801852 (2)

Леглата, които се предлагат на пазара, все по-често са комбинирани с удобни големи чекмеджета. Вариантите за боксспринг легла пък са безкрайни и позволяват все по-голямо удобство за спокоен сън, осигурявайки стабилност на матрака. Гардеробните системи също играят важна роля в съвременната спалня и са добро решение за по-естетично и практично усвояване на пространството покрай стените. Нощните шкафове и комодите са все така подчинени на функционалността и се предлагат в най-разнообразни форми и размери.

11111111802237-1 (2)

Наложил се като най-удобен и практичен в последното десетилетие, особено при по-ограничени пространства, минималистичният стил все така остава на мода при мебелите. Но с разчупването на тенденциите през последните години към все по-голяма еклектика, този стил по никакъв начин не влиза в разрез с използването на етно или рустикални елементи и съчетанието им с традиционните естествени материали.

Всъщност еклектиката в спалнята е повече от желателна – и не само предвид мултифунцкионалността на помещението, но и поради това, че все пак това място трябва да си остане нашето най-райско кътче.

Затова в името на спокойствието, тишината и съзерцанието – всичко ни е позволено.

11111111802722 (2)

Каквото и обзавеждане да изберем, както и да комбинираме различните елементи, към какъвто и стил да се придържаме, не трябва да забравяме, че спалнята трябва да се хареса най-вече на нас самите – и на най-близкият ни интимно човек. И да ни осигурява неспирен душевен мир, хармония и почивка в често турбулентния свят на ежедневието.

 
 


Повече информация Виж всички