Подценената сила на докосването

| от Би Би Си |


Докосването – за него се пее в почти всяка песен. Същевременно последните изследвания на невронауката сочат, че ние драстично подценяваме силата му. Това обаче, също може да се обори – има нещо, което ние докосваме непрекъснато, и това са телефоните ни. Неясно как получена статистика твърди, че съвременният човек докосва смартфона си средно 85 пъти дневно. Но колко от нас докосват някой друг? Може би не толкова, колкото е нужно. Нуждаем се от докосването на другите. Това звучи малко като сладникаво пожелание или захаросано меме, а не бива.

Редица данни сочат, че ако едно бебе не бива докосвано често, целият му по-нататъшен живот се обърква. Дейвид Линдън, професор по невронауки в Университета Джон Хопикнс казва: „Докосването е от ключово значение за човешкото развитие, то не е въпрос на избор.“

Едно от най-мащабните изследвания на силата на докосването е провеждано в румънски домове за изоставени деца през 80-те и 90-те години. Изследванията доказват, че липсата на допир води до забавено развитие, физиологични проблеми, както и до разстройство на когнитивните способности, чувствата и самоконтрола, които могат да продължат през целия живот. За щастие дори относително малка намеса – час на ден, в който служителите докосват и масажират пеленачетата – може да обърне тази ужасна тенденция. Докосването не е пожелатено за човешкото развитие.“
„Ние не сме бебета, но доксването продължава да е основен факстор в отношенията ни – пише професор Линдън в книгата си „Touch: The Science of Hand, Heart and Mind“.
Докосването е изключителено важно, то е форма на социално лепило. То може да превърне патньорите в стабилна двойка. Подновява връзките между родители и деца, както и между братя и сестри. Докосването свързва хората в общност на работното място, усилва емоциите на благодарност, симпатия и доверие.“

Знаете ли например кой е пътят към успеха, който не се учи в нито една МВА програма?

Целувката

10-годишно проучване, правено в Германия през 80-те, открива, че мъжете, които целуват жените си преди работа, живеят средно с пет-шест години повече от онези, които напускат дома без целувка, целуващите също така печелят с до 20-30% повече. Онези, които не целуват близките си на тръгване, са изложени с 50% повече на риск от пътен инцидент, докато се придвиждат към работа. Психолозите не твърдят, че целувката е причината за тази разлика, а че когато целуваш близките си, започваш деня с положителна нагласа, а това води до по-добър живот.

Озовете ли се на работното си място, целувките приключват, но това не значи, че не можете платонично да докосвате колегите си.
Имате нужда от помощ за даден проект? Просто докоснете леко човека, когото молите за сътрудничество по ръката. Това вероятно ще усили вероятноста той да ви помогне.
Обобщените данни от различни изследвания сочат, че доксването в горната част на ръката само за секунда -две, изненадващо увеличава готовноста на човека да сътрудничи с вас, да подпише петиция, да остави бакшиш в заведение, да участва в дегустация в супермаркет (а вероятно и да закупи продукта), да поръча повече в бар или да се ангажира с благотворителност.

Следващия път, когато гледате баскетболен мач и се питате кой ще спечели, наблюдавайте отношенията в отбора.
Съотборниците, които се докосват по-често, кооперират по-често и печелят по-често.
Мнозина ще възразят, че това е корелация, а не причина, но според Дейвид Линдън докосването подобрява кооперирането и представянето. „Поне в случая с професионалния баскетбол можем със сигурност да твърдим, че кратките дружелюбни докосвания подобряват индивидуалното и груповото представяне и по този начин изграждат силна връзка между играчите.“

Поне прегръдка

Къде се крие магията на прегръдката? Това просто притисване в друго тяло увеличава нивата на окситоцин, а той подава сигнал към амигдалата (онзи дял от мозъка, който отговаря за страха, безпокойството и агресията) да се успокои.

Какво да правим с всичката тази суха, статистическа информация, извлечена от учените посредством лабораторни изследвания?
Следващия път, когато не се чувствате добре или обратно, преливате от радост, не докосвайте телефона си, а човека до вас..“