Нужно ли е да си отгоре, за да „свършиш“? Тук Рейчъл Билсън греши

| от MamaMia |


2023 г. е и сме в ерата, в която срамът от откритото говорене за сексуалния ни живот почти е изчезнал. Пример за това ни дават и знаменитостите, с които сме израсли.

Поп звездата Кристина Агилера наскоро разкри предпочитанията си в областта на оралния секс, а актрисата Гуинет Полтроу не се свени да разказва как са се представяли в леглото бившите ѝ партньори.

В последните седмици откровенията дойдоха от Рейчъл Билсън, позната на милениалите от тийнейджърските ни години с ролята си на Самър в любимия сериал „Кварталът на богатите“. А нейното признание гласи, че ѝ е било нужно да стане почти на 40 години, преди да получи оргазъм по време на проникващ секс.

„Научих, че ако искаш оргазъм по време на секс, просто трябва да си отгоре“, твърди тя.

Разбира се, важно е да се отбележи, че сексът не е занимание, базирано единствено на свършването като крайна цел. Не по-малко важно е цялостното преживяване. Но ако искате да достигнете оргазъм, всеки има свои собствени предпочитани начини как да се случи това – няма един универсален начин как да го направите.

Нес Купър, клиничен сексолог, твърди, че според много хора позите, при които жената е отгоре, позволяват повече клиторна стимулация, което от своя страна води до по-лесен оргазъм. Когато жената е отгоре, тя не само може по-лесно да определя темпото, което ѝ харесва, но и да се навежда напред, така че да получава допълнителна стимулация от докосването на клитора си в тялото на партньора. Отделно от това, неговите ръце също са достатъчно свободни да му позволят да я докосва по начини, които ѝ харесват. Това може да доведе до клиторни оргазми по време на проникване по-лесно, отколкото в някои позиции, където клиторът не се трие толкова много в тялото на другия човек.

Друга причина, поради която някои могат да се наслаждават повече на такива пози, идва оттам, че при тях има повече активиране на таза в сравнение с по-пасивните за жената. 

Това може да увеличи притока на кръв към гениталиите и активирането на тазовото дъно и съответно да доведе до силни оргазми и повече физическа възбуда. Допринася и идеята, че имате повече контрол, когато сте отгоре – това въздейства положително както физически, така и ментално. Тази позиция може да бъде освобождаваща, тъй като ви позволява да поемете собствеността и да доминирате в оргазма си.

Ако обаче не ви харесва да сте отгоре, или не достигате оргазъм по този начин, това не означава, че сте обречени да правите среднярски секс. Хората могат да се насладят на интензивни оргазми о в легнали сексуални позиции, на четири крака, по време на взаимна или соло мастурбация – стига само да са достатъчно открити към идеята да изследват лимитите си.

Защо някои пози и „работят“, а други – не?

Според Нес, разликите се дължат на комбинация от причини, както физически, така и психологически. Фантазиите и желанието за оргазъм могат да играят голяма роля в начина, по който намираме определени типове стимулация или определени позиции за възбуждащи или не.

Някои сексуални позиции и начини за постигане на оргазъм са дотолкова стандартизирани, че това може да ни накара да забравим, че има алтернативни начини да се наслаждаваме. Затова изпробваването на нови сексуални сценарии може да има единствено положителна роля. Невронните връзки, които изграждаме, далеч не само в гениталиите си, влияят на начина, по който реагираме на различен тип стимулация. Някои сексуални пози просто не ни харесват, а други просто намираме за по-вълнуващи. Окей е това да търпи промяна, окей е и да си остане така.

Вижте още: 

Откъде идва разликата между женския и мъжкия оргазъм