Нормално ли е след раждането сексът да изчезне?

| от Деница Филева |


Сексът след раждането е доста актуална тема, тъй като, според доста жени, именно когато се появи детето, е възможно да се стигне до изневери от страна на мъжете, заради липсата на интимност и пренасочването на вниманието към новопоявилото се същество.

Защо за доста жени сексът след раждането е мираж? Какво се случва с жената и нейното либидо (сексуално влечение)? Какво да правят мъжете в такива ситуации?

Нека започнем от по-далече. Сексът е естествено желание и нужда. Наша първична същност е желанието ни да имаме поколение, това е дълбоко заложено в гените ни. То е толкова нормално и необходимо, колкото водата и въздуха, който дишаме.

Може би сте чували, а ако вече сте мама на прекрасно съкровище и сте имали спокойна бременност без усложнения знаете, че хормоните по време на бременността рязко „полудяват“ и вие ставате като разярена тигрица. Това се дължи на рязкото покачване на определени хормони в тялото. Имате огромен сексуален апетит, особено през втория триместър от бременността.

Но нека разгледаме какво се случва с либидото на жената след като роди и защо някои мъже просто не проявяват разбиране.

След раждане, освен огромния стрес, който преживява женското тяло и самата нова майка, се случват много други важни процеси, за да може организмът отново да заработи както преди. Психологически е възможно да се отключи и следродилна депресия, но това е тема за една друга статия.

След раждането еуфорията и радостта от новите роли за мама и татко обземат първите няколко месеца. След това обаче, когато влезем в коловоза на ежедневието, идва въпросът: „Къде остава сексът в цялата картинка?“

Разбира се, както навсякъде, и тук има изключения. Има двойки, които няма и 40 дни след раждането възобновяват сексуалния си живот, но за повечето това е мираж.

Защо се получава така, каква е причината?

Гледането на дете е особено тежко през първата година, че и през втората. Стресът, който преживява жената е продължителен и е както психически, така и емоционален. Продължителният стрес води до повишаване нивата хормона, наречен кортизол. Това от своя страна допринася за дисбаланс в нивата на кръвна захар, излишък от инсулин и трупане на телесни мазнини. Този порочен кръг напълно обърква хормоните, защото предизвиква доминиране на така познатия ни хормон естроген. Когато това се случи, се стига до намаляване нивата на тестостерон, а това води до понижено сексуално желание.

Можем да прибавим недоспиването и, разбира се, кърменето. Това е един прекрасен и много важен процес, но в същото време е още един важен фактор, който влияе на желанието ни за секс, защото пролактинът (хормонът, който е отговорен за синтеза на кърма) води до намаленото либидо.

И представете си сега цялата картинка: стрес, хормони, преумора и безсъние. Много приятно изглежда нали? И после мъжете са озадачени, как така нямаме желание за секс!

Трябва да бъдем реалисти. Това е един период, през който нашата половинка трябва да прояви разбиране и спокойствие. Ние трябва да разкажем какво се случва с нас и защо това е така.

Нека не забравяме и алтернативните методи и техники, които можем да използваме, за да обърнем подобаващо внимание на партньора си. Все пак отношенията ни с него са много важни. Любов, разбиране и подкрепа. Това е печелившата формула за запазване на интимния живот след раждането на бебето.

Вижте още:

5 не (много) страшни причини сексът да изчезне