Ловна пушка и скъпа кола? Сигурно компенсира за нещо

| от Лора Младенова |


Кх-кхм, нали се сещате. Наред с всички стереотипи и очаквания, съществуващи за жените, наред с редица социални стигми върху тяхното общуване и поведение, си имам едно любимо, хм, наречете го клише, наречете го предразсъдък, по отношение на мъжете. Не по-малко обидно, незаслужено и несправедливо е – размерът и неговото значение.

Има комплекси? Сигурно му е малък. Държи се позьорски? Сигурно му е малък. Кара като кретен? Сигурно му е малък. Приятелката му го е зарязала заради друг? Сигурно му е малък. Вее нацистки флагове по улицата? Сигурно му е малък. Не умее да общува с жените? Сигурно… да, сами може да продължите нататък.

Нищо нередно и осъдително няма в това да ти е малък, значението на размера е надценено.

Толкоз. Да, габаритите на един пенис са от значение в два случая. Първо – ако самият му притежател намира темата за дотолкова важна, че да е придобил ненужни комплекси или незаслужено самочувствие на база на няколко сантиметра по-малко или повече. И двете неща биха навредили на сексуалното представяне на един човек. Второ – ако той и/или партньорката/партньора/партньорите му не виждат по-далече в секса от един размер на пенис, не проумяват, че секс се прави преди всичко с ума и въображението, не намират за нужно да ползват всички останали части от тялото си при един интимен контакт. Но да, ако разсъждават по този начин, и златното сечение на пенисовите размери, каквото и да е то, няма да помогне така или иначе.

Приятел наскоро ми сподели за срещата си с девойка, която декларирала отрано, че търси партньор, който да бъде много надарен и много издръжлив, и нищо по-малко от това. Замислих се над собствените си най-щастливи, феноменални, интимни, сближаващи и запомнящи се сексуални преживявания (ако някой ви каже, че не помни конкретни такива, да знаете, че просто не са били с ваше участие!) и си дадох сметка, че не бих описала нито един от участниците в тях нито като много надарен, нито като много издръжлив. Зачудих се дали с девойката на приятеля ми сме толкова различни в представите и желанията си, или и тя като много други хора е възприела някои попкултурни постулати за абсолютна даденост, без да се замисли. Като например „стрии – много срамно и грозно“, „косъм по тялото – да не си припарил/а до плажа“, „остаряване – да не дава милиостивият Господ“, и разбира се „малък пенис – кофти секс“. Кой знае, може би порното, също като тютюневите изделия и други подобни трябва да върви с някакво послание, че гледането му „вреди сериозно на вашите представи и тези на другите около вас“, или поне „да се консумира с удоволствие, но и с мярка“.

Същестува обаче едно характерно явление в мъжкото поведение, което, макар и да не е пряко свързано с размер на гениталии, се обозначава като такова. Жаргонният термин „small dick energy“ няма буквален превод на български, което е жалко, защото поведението, което обозначава, е силно разпространено по нашите географски ширини. Значението му е да имаш излъчване и поведение на човек, страдащ от комплекси поради микроскопичния размер на своя пенис. „Някой, който демонстрира мъжественост, като е прекалено самонадеян, преструва се на прекалено самоуверен, за да компенсира срама си от своята 10-сантиметрова ерекция“, лаконично обяснява Urban Dictionary.

Наскоро попаднах на събиране на богати мъже около 30, където се наслушах на истории за ловните им подвизи и безпричинното отстрелване на 36 никому нищо несторили диви прасета, ей така, за удоволствие. Наслушах се как си мерят ценовия клас на колите, как се надлъгват на тема момичета, които „са им пуснали“ в дискотека, как се хвалят за връзкарството си в съдебната система, как се държат покровителствено с партньорките си, правят реплики за финансовата си доминация и забавни шеги в диапазона „момче или аборт“ и сексуални намеци за успеха на красиви жени като Лена Бориславова. Small dick energy was in the air, аз даже се разкихах и отидох да духам запушения си нос в тоалетната (ха-ха, духам) в разгара на диалога за предпочитания към „балкони“ и „задни дворове“, вероятно в знак на алергична реакция към комуникационния дискурс. Именно тогава ми хрумна, че това неавтентично, превзето и грозно мъжко поведение е нещо, за което е хубаво да си поговорим. И всъщност ми домъчня за носителите му – аз не се забавлявах в компанията им, но след два часа щях да си тръгна, а на тях щеше да се наложи да търпят себе си цял живот.

И така, в какво се изразява small dick energy държанието?

Добавяш наред непознати момичета в социалните медии, защото ти се струват „секси“, абе, направо „топ пичета“. Ти самият, разбира се, през това време си с профилна снимка а/ с флекснати мускули във фитнеса, б/със скъпа бутилка, пура или наргиле в бар, в/небрежно облегнат на скъпарски джип, г/награбил огнестрелно оръжие (голямо, лъскаво и твърдо) над някой нещастен животински труп, д/ на стадиона в Сектор Г, е/ олекотена версия – Linkedin-ско костюмарче. Пишеш на топ пичетата, някоя заучена реплика, за да отвориш разговор. Ставаш агресивен, ако топ пичетата не ти отговорят. Ако ти отговорят, тайно се надяваш нещо да се случи нещо между вас, докато явно го раздаваш тежкар и на голямо, защото ти си наградата тук, и се присмиваш снизходително пред познатите си мъже над тъпотата на тия топ пичета, с подтекст да се похвалиш. Ако не ти се обърне внимание, заключваш, че момичето е грозно, фригидно, лесно (?) или просто не харесва мъже (очевидно защото още не е било с тебе). Ако излезете на бар, се опитваш да блеснеш с парите си, и не виждаш нищо нередно в това да напиеш или надрусаш жената, с която си излязъл, може и без да види. Или просто ѝ правиш недискретен намек, че тая вечеря ти я платил, пари си дал за нея, следователно сега от нея се очаква десертът. Казваш сексистки шеги. Подиграваш се снизходително с убежденията, хобитата и заниманията ѝ. Правиш комплименти в стил „като за жена си доста умна даже, браво„. Обясняваш ѝ как да върши работата, в която е експерт, или какво да мисли по някоя тема…

Разбира се, този поведенчески модел далеч не се изчерпва и простира до отношенията с и към жените, макар че в края на деня според теб следва да докаже доминацията ти както над тях, така, разбира се, и над другите мъже, които карат само с 200 по магистралата, а не като тебе с 230, и вместо 36 прасета са отстреляли едва някакви си 17 фазана. Тия, които не отстрелват никакви животни въобще не играят в твоята лига – те очевидно са от другия отбор, което, впрочем, също е една чудесна тема за превъзходителни шеги и подигравки. Те са мухльовци, наред с екозащитниците, протестърите, феминистите, възпитаните шофьори, casual облечените типове, бащите, които си играят с децата си, мъжете, които не правят много пари, творците, правозащитниците, честните хора, по-начетените от тебе, които обаче избягват да го демонстрират, и други подобни бета мъжкари. Ето как показваш доминацията си над всички тези:

Държиш се грубо и неуважително с „обслужващия персонал“ и успяваш да вметнеш самия израз „обслужващ персонал“ някъде в речта си.

Фамилиарничиш снизходително с непознати.

Вгорчаваш живота на хората, които по някакъв начин са в зависимост от тебе.

Мазниш се на шефа си показно, докато зад гърба му в социална среда ожесточено го подиграваш.

Толерираш корупционни практики, учатие в сивата икономика, укриване на данъци, прояви на агресия и прояви на дискриминация, защото се кефиш на „силните на деня“ и искаш да принадлежиш към тях.

От изхвърлянето на фаса ти в кошчето до спазването на ограниченията за скорост, дистанция и трезвеност на пътя, правилата не се отнасят за тебе.

Казваш „тарикат“ като комплимент.

Обобщаваш хората по каквито признаци ти падне, но така че все ти да излезеш на върха на хранителната верига.

Впрочем, говориш за върха на хранителна верига прекалено често и всякакви идеи за опазване на природата от вегетарианство до разделно сметосъбиране, да не говорим пък за намаляване на излишната консумация, ти се струват комични, даже доста джендърски.

Впрочем, обичаш да казваш и че някакви неща са джендърски.

Свирепо осмиваш външния вид на другите хора, понякога и пред тях самите.

Употребяваш или поне пропагандираш „възпитателния шамар“.

Прекъсваш хората (да не говорим пък за жените!) по средата на думата им, защото знаеш абсолютно всичко по-добре.

Показно хвърляш пари на масата, надлъгваш се за пари и понякога, когато твърдиш, че някоя жена би била с тебе заради парите, сам не подозираш колко си прав, понеже наистина човек не би могъл да види у теб друга причина.

Любимите ти филми и сериали до един са за мутри.

Намираш, че без „бело“ няма купон.

Когато стане дума за твои бивши партньорки, не можеш да кажеш нищо, различно от злостна обида.

И още нещо, което силно излъчва особено много small dick energy – обиждаш и подиграваш другите хора на тема, че им е малък, или правиш инсинуации за собствените си чутовни габарити.

Ако се разпознаваш в повече от 2-3 от тези или подобни на тях поведения, значи от теб струи small dick energy на талази, нищо че природата може да те е надарила и колкото Роко Сифреди. Ще се радвам този израз с времето да се промени, просто защото това държание не е наистина свързано с определен размер гениталии, а по-скоро с наличието на фалически стереотипи и комплекси. (Коректни термини всъщност си има – токсична мъжественост, мачизъм…) А ти междувременно може да промениш поведението си – понеже иначе, колкото и внушителен да ти е, никой адекватен човек няма да иска да го установи емпирично.

Вижте още:

„Под голям камък голяма риба се крие“ и още неверни лафчета, с които е време да се сбогуваме!