Кои са тайните на успешната връзка?

| от MamaMia |


Всички познаваме двойки, в които партньорите изглеждат така, сякаш са „създадени един за друг“. Техните хармонични отношения са олицетворение на приказката за перфектната любов, която слушаме от най-ранно детство. Хората, които живеят заедно дълги години без сериозни сътресения, патетично са възхвалявани навсякъде, включително по телевизията, във филмите, в книгите.

И все пак как се постига дълготраен синхрон в отношенията?

Истината е, че двойките с продължителни позитивни отношения са истинско изключение на фона на разделените, разведените, скараните, живеещите в студени или емоционално токсични връзки.

И въпреки че масово предпочитаме да наричаме причините за трайната любов „тайни“, то всъщност те би трябвало да се наричат „усилия“. А тези усилия не са малко.

За съжаление няма „съвети“ за отношенията. Дори да спазвате всички „правила“ и „тайни“ пак няма гаранция, че връзката ви ще просъществува дълго. Но със сигурност ще бъде най-малкото много по-приятна.

Ето някои основни „тайни“ за успешна връзка, споделени от самите обвързани.

Спрете да се състезавате

Тази „тайна“ е най-важната от всички, затова и е първа. Щастливите двойки не мерят постиженията си, не изпитват нужда да се доказват един на друг, не се надпреварват и не се състезават. Те работят отборно и споделят всички неприятности и трудности. При такива отношения не се брои кой колко пари е изкарал този месец, нито се подчертава кой колко пъти в седмицата е заредил миялната. Общите цели и разбирателството, че те трябва да се постигат заедно, са в основата на продължителните отношения.

Обсъждайте връзката си по позитивен начин

Много двойки избягват да говорят за отношенията си – често от страх, предпазливост или прекомерно съобразяване един с друг. Всъщност в това има логика: според психолозите обсъждането на проблемите в двойките често не е градивно и приключва с размяна на взаимни обвинения. Ако постоянно говорите какво не върви между вас, няма да постигнете много. Но ако обсъждате колко добре се чувствате заедно и се фокусирате върху онова, което всъщност ви сплотява, ще се чувствате много по-щастливи. Факт: онези, които постоянно се опитват да „оправят“ проблемите помежду си, е по-вероятно да се разделят, отколкото онези, които си повтарят колко добре се справят, въпреки трудностите.

Правете си комплименти и подаръци

Двойките, които харесват да са заедно, си правят често комплименти или намират начин да покажат един на друг, че са специални. Похвалите стимулират, а и ни карат да се чувстваме подкрепяни. Подаръците създават чувство за собствена ценност.

Уважавайте се и извън традиционните роли

Щастливите двойки не обръщат внимание на стереотипите от филмите, които описват мъжа и жената в дадени социални роли. Те се обичат, затова не се стремят да омаловажат другия пол, както често виждаме на екрана, в шегите и във вицовете. Майтапите за „жена ми“ и „мъжа ми“ не са в техния репертоар. Шегите пред приятели за отношенията с половинката в крайна сметка подкопават доверието… А ето колко е важно то:

Доверявайте се

Има хора, за които доверието е трудно упражнение. И все пак, без него всяка връзка е обречена. Ако не се доверявате един на друг, ако редовно и постоянно не споделяте важни неща за себе си с другия, рано или късно ще си зададете въпроса какво всъщност правите заедно. Доверието означава също така да сте „прозрачни“ за партньора. Ако той не ви дава повод да се съмнявате в неговата лоялност, доверието трябва да е там и да нямате тайни. Истинската интимност не търпи тайните.

Говорете си в леглото

Щастливите двойки си говорят в леглото, а някои от тях спят, като се държат за ръце. Гушкането също е много важно. Според учените двойките, които се докосват или гушкат, докато спят, са по-щастливи от онези, които не го правят. Това споделят пред британското издание на Woman’s Health хора с над 30 годишен успешен брак.

Показвайте привързаността си, целувайте се и се прегръщайте

Показвайте привързаност – и не задължително чрез секс. Много двойки пренебрегват докосванията, прегръдките и целувките извън леглото.Но безежедневна физическа привързаност, интимността куца. Целувайте се на вратата, преди да се разделите, независимо колко бързате. Когато се прибирайте – също.

Колкото до прегръдката: знаете ли, че психолозите препоръчват поне по 8 прегръдки дневно? При прегръщане тялото се отпуска и си почива от ежедневния стрес. Освен това прегръдките засилват привързаността, защото другият се чувства обичан и важен.

Научете се да спорите правилно

Начинът, по който спорите, е изключително важен, за да не ескалира конфликтът до нива, които ще донесат щети и на двамата. Когато спорите не отправяйте лични обиди и квалификации, а се придържайте за фактите. Не започвайте изречения с местоимението „Ти“, защото в замяна ще получите „А ти пък…“ и така до безкрай.

Изслушвайте се при спор. Когато човек е ядосан, е трудно да изслуша спокойно аргументите на другата страна. Но не забравяйте, че „човекът, който не е изслушан, ще си намери друг слушател“. А това може да бъде любовник… Или адвокат.

Не намесвайте трети страни между вас и забравете за бившия

При проблеми в двойката е голяма грешка да се вкарва трети човек, който да дава странично мнение, освен ако не става дума за психотерапевт. Нито вашата, нито неговата майка, сестра или приятел е редно да застава на нечия страна, докато сте във връзка.

Но най-важното е да забравите за бившите. Ако сравнявате настоящата си връзка с някоя предишна, е възможно да възникне несигурност, неадекватност и невъзможност да се продължи напред. Ако искате да сте щастливи в сегашната ситуация, трябва да престанете да живеете с миналото.

Споделяйте заедно приятните занимания

Един от признаците за интимност е да споделяте заедно приятните занимания. Почивайте си заедно. Щастливите двойки могат да седят заедно, дори да не правят нищо.

А когато правите нещо, нека да се харесва и на двамата: гледайте телевизия или филм, сгответе си. Опитайте нещо ново: идете на танци, на планина, на пътешествие. Излезте заедно на вечеря, точно както сте правили в началото. Така в обстановка извън дома, ще се почувствате по-различно, а това отново ще запали романтиката. Отделяйте време и споделяте общите си спомени, разглеждайте общи снимки и видеа. Носталгията е полезна за всяка връзка, защото дава перспектива.

Пишете си по-малко съобщения

Ако се заливате със съобщения през деня, в крайна сметка какво ще си кажете вечерта вкъщи? Недейте да се натрапвате един на друг постоянно, всеки има нужда от контрол над собствения си ден.

Стойте далеч от социалните медии

Изследванията сочат, че социалните медии се отразяват зле върху връзките. Прекарването на твърде много време във Facebook измества фокуса на отношенията, разсейва ни от ежедневните занимания и ни отдалечава от истинските проблеми.

Споделяйте общ приятелски кръг

Двойките, които споделят общ приятелски кръг, имат повече общи интереси, отколкото онези, които имат отделни приятели. Общата компания подсилва връзката за общност и създават чувство за сплотеност и близост у двойката.

Уважавайте роднините на другия

Хората, които се разбират, се стараят да са в добри отношения с роднините на партньора. В случай, че наистина не харесвате роднините на половинката си, е добре да поставите ясни граници в общуването, без да ги обиждате. Мислете за човека до себе си – той не си е избирал близките. А и вие не сте с него зарадитях.


Повече информация Виж всички