Как мобилно приложение предпазва от нежелана бременност?

| от MamaMia, по Independent |


На пазара има нов контрацептивен метод, той нe e хормонален, обаче дали е eфективен?

Natural Cycles е приложение, което струва 40 британски лири за годишен абонамент. Надеждно е в 93% според клиничните тестове и работи като „анализира температурата, цикъла и овулацията, за да изчисли фертилния ви прозорец и нуждата от предпазване“.

Само че това приложение досущ прилича на отдавнашния ритмичен или календарен метод.

Според Майо клиника ритмичният метод е начин „да следите менструалната си история, за да предвидите кога сте в овулация“. Определянето на овулацията и избягването на секс без предпазни средства през този период е форма на предпазване от нежелана бременност.

Само че, този метод, пак според Майо клиника – „изисква много стриктно да следите и да познавате менструалния си цикъл. Ако не желаете да заченете, трябва да използвате предпазни средства или да се въздържате от секс във фертилния ви период всеки месец.“

Под въпрос е 93-процентната надеждност на този метод.

Според WebMD и други специалисти, това е един от най-малко ефективните методи за контрацепция. „За да можете да се осланяте на него, трябва да сте много стриктни в следенето и записването и да имате редовен мензис.“

Тези предупреждения обаче не са спряли 125 хил. британски жени, изтеглили приложението през тази година.

Това съвпада със спад в продажбите на орални контрацептиви, след като редица изследвания ги свързаха с риск от рак на гърдата.

Освен опасенията за рак, жените предпочитат приложението, тъй като в него няма хормони или допълнителни странични ефекти.

„Знаем, че жените се опасяват да използват хормонални контрацептиви, и предпочитат алтернативни варианти“, споделят и други здравни експерти.

Има и изследвания, според които хормоналните контрацептиви водят до самоубийствени нагласи при младите жени и момичета. И това също обяснява популярността на нехормоналните средства за предпазване.