Истината за мъжете и секса: не е точно така, както жените си мислят

| от Mamamia |


Мъжките желания са нещо, което жените понякога трудно разбират. Особено, когато става дума за секс. Въпреки че са убедени, че са наясно с мъжката психология, жените често са жертва по-скоро на популярната медийна култура. Според медийните постулати всеки мъж се възбужда от порното, физическата привлекателност е най-важната за мъжете, те са способни да правят секс с всяка красива жена, която им обърне внимание… Мъжете са описвани като „ловци“, които обичат да доминират в секса, както и че задължително те са първите, които трябва да инициират сексуалния контакт. Истината е, че макар и да съществуват такива мъже, те обикновено не са онези, с които жените прекарват живота си в хармонична връзка.

„Стереотипът, който доминира в обществото за мъжете и секса е, че мъжете постоянно са в настроение за секс или най-малкото, че винаги са заинтересувани от тази тема“, казва сексологът Сара Хънтър Мъри в интервю за Today.

„Но мъжете понякога не искат да правят секс… „Не тази вечер, имам главоболие“. Мислим, че това е реплика само на съпругата. Не опростяваме така нещата, когато говорим за ниското сексуално желание на мъжете“.

Мъри е терапевт по връзките от Уинипег, Канада. Тя е автор на книгата „Не винаги в настроение: новата наука за мъжа, секса и връзките“, написана на базата на интервюта и проучвания сред повече от 200 хетеросексуални мъже относно техните сексуални желания. Участниците са между 18 и 65-годишни и всичките са в дългтрайни връзки или в брак.

Мъри споделя някои от твърденията, изказани от мъжете. Тя обяснява, че мъжете не винаги са в настроение за секс, още повече, че с годините сексуалното им желание намалява.

„Ние установихме че в дългосрочните връзки стресът от работа, грижата за децата, плащането на сметките има своята емоционална цена. Това е нещо, за което разговаряме обикновено с жените, но не сме говорили достатъчно с мъжете по тази тема. Мъжете в моето проучване ми казаха: „Когато станах на 40 години сексът престана да бъде толкова голям приоритет. Трябваше да се фокусирам върху това да се наспя добре през нощта, така че да мога да работя на сутринта, да заведа децата на училище…“ Тези части от живота започват да имат цена за всички нас и е естествено, че се отразяват и върху интереса ни към секса“.

Онова, което тя намира за особено интересно в изследването си, е че ако мъжете се почувстват емоционално откъснати от своята партньорка, те може и да не са в настроение за секс.

„Мъжете ми казаха, че ако са имали скарване с жена си и не са изгладили отношенията, или ако не се чувстват толкова близки, дори тя да иска секс, понякога те просто не могат. Той не чувства сексуално желание, защото то зависи от усещането на емоционална близост на първо място. Когато става дума за секс, говорим за него като за бързо физическо действие. Но сме голи, близо сме до друг човек. Това е наистина емоционален акт на уязвимост. Това е начин за мъжете да свалят стените, да чувстват, че могат просто да бъдат семите себе си. Това наистина е възможност да бъдат отворени, уязвими, близки, свързани и емоционални.“

Затова и Мъри съветва жените да бъдат малко по-мили към желанията на мъжете. Според нея жените подценяват желанието за секс на мъжете. Тя ги съветва да проумеят факта, че мъжете получават много емоционална близост, ласка и интимност чрез сексуалната активност.

„Нека жените по-често си казват: „Може би той инициира секс, защото иска да почувства близост“.

Друго важно наблюдение на сексолога е, че мъжете копнеят понякога и жените да инициират сексуалния акт. Мъжете искат да се чувстват желани от жената до себе си.

„Това е изненадващо, защото е срещу всичко, което се говори“, коментира Мъри. „Ние сме свикнали да виждаме телата на жените като обект на желание. Но мъжете наистина обясниха, че за тях е важно правилата понякога да са наобратно. Те искат жената да им прави комплимети, да флиртува, да ги съблазнява или да инициира секс. Това беше нещо много важно за тях и нещо, което не чувстваха, че е задължително тяхната партньорка да знае. Да започваш сексуална активност, те казаха, беше техния ултимативен, най-ясен начин да се почувстват желани“.

Какво се случва емоционално с един мъж, когато той инициира секс, а неговата партньоркаго отхвърли?

Според сексолога когато инициират желание за сексуално действие, мъжете сякаш казват: „Искам да се чувствам близо до теб и да видя дали ще кажеш, че също ме искаш“. За обвързаните мъже е много важно да се чувстват забелязани. Така че когато тяхната жена откаже секс, те се чувстват така, сякаш цялата им личност е била отхвърлена. Това е защото те очакват толкова много повече от секса, освен удоволствието.

„Не е идеята да накараме жените да казват „да“ всеки път, когато той иска да прави секс. Напълно е ок да кажеш „не“. Но внимавайте да го казвате по най-милия възможен начин. Ако има причина да не сте в настроение – дълъг ден например – помогнете му да разбере че не е той причината. Покажете му, че може да се почувствате близки и само като се гушкате на дивана. А ако вие сте човекът, който е казал „не“, винаги е добра идея вие да сте и онзи, който следващия път поема инициативата“.

Друг изненадващ факт за сексолога е заблудата за мъжката невярност.

Според Мъри мъжете са обяснили, че тяхната партньорка е човекът за тях и чувстват желание именно към нея. Те не са отрекли, че не забелязват друга атрактивна жена, но многократно са потвърдили, че именно тази до тях е обект на тяхното желание.

„Беше впечатляваща силната емоционалност и любов, с която тези мъже говореха за своите връзки“, коментира сексологът. Тя добавя, че разбира се, не може да гарантира, че всички тези мъжеса били в моногамни връзки постоянно и винаги.

Още една заблуда е значението на външния вид на жените за мъжете.

„Те казаха, че харесват секси бельо, къса пола, къс топ. Подчертаха почти единодушно, че това има значение. Но онова, което има повече значение, беше емоционалната близост“.

С една дума, ако мъжете не се чувстват емоционално свързани, дори жена им да сложи някакво атрактивно бельо, това може да е забавно и приятно, но онова, което има значение за тях е да усещат, че има комуникация, че са на една и съща страница, че има общо желание да бъдат заедно.

За връзките, в които няма секс, мъжете са коментирали, че им е много трудно да поддържат такива отношения, защото им се струва, че има много и важни неща, които пропускат.Ако жена им отхвърля техните сексуални жалания, те губят интерес да инициират отново същото, защото няма смисъл. Това може да доведе до дълги паузи, когато никой не инициира секс и той просто не се случва във връзката. Дори в един момент жената да се надява той да инициира секс, нейният мъж не го прави.

 


Повече информация Виж всички