Какъв е общият проблем на двойките, които не правят секс

| от Mamamia |


„Не ми пука, че не правя секс“, „Не ми пука и да не правя секс никога повече в живота“.

Подобни реплики се чуват често от омъжените жени. Психологът д-р Маргарет Пол описва клиентите, които й споделят липсата на сексуално желание, предимно като дами с деца в края на 40-те си години. В статия за сайта MidnBodyGreen тя обяснява, че връзката между всички тези жени е, че не се чувстват емоционално свързани със своите мъже, а оттам изчезва и желанието за секс.

Отчуждаването и загубата на близост могат да нанесат съкрушителен удар върху сексуалния живот на партньорите при дългогодишни отношения.

Разбира се, всеки човек е различен и по различен начин гради и допринася за връзката. Далеч не всеки се нуждае от емоционален контакт, за да се наслаждава на страхотен секс. И все пак при продължителните връзки липсата на усещане за близост обикновено оказва сериозен негативен ефект върху сексуалното желание.

В отношенията между мъжете и жените „проблемът със секса“ наподобява дилемата за яйцето и кокошката. Много мъже обясняват, че се чувстват емоционално обвързани едва след сексуалния контакт, докато жените имат нужда от емоционална близост, за да почувстват желание за секс. Този проблем действително измъчва немалка част от пациентките на д-р Пол.

Тя изтъква и друго интересно наблюдение – ролята на секса по задължение при семейните двойки.

Много жени признават, че се възбуждат от своите съпрузи, когато отидат да ги посетят на работното им място – там те виждат мъжете си уверени и силни. Когато се приберат вкъщи обаче, същите тези мъже стават неспокойни, изнервени, оплакващи се, изморени и изискващи – поведение, което жените не намират за секси.

Някои мъже възприемат своите съпруги като сексуален отдушник, който им се полага по право – преди приказките и откровенията. Вместо сами да се справят със стреса, тревогите и емоциите си и да си осигурият личен комфорт, този тип мъже разчитат на своята половинка. Това неминуемо кара жената да се чувства използвана, а не обичана – и като резултат все повече да отказва да прави секс.

За жените няма нищо еротично в мъж, който видимо изпитва нужда от нещо, както няма и нищо възбуждащо в секса по задължение.

Картинката е същата, но с обратен знак, когато мъжът реши да се потърси емоционална близост с жена си, а тя му се стори дистанцирана, погълната от себе си или тревожна. Генерално проблемът при този тип отношения е, че когато някой от партньорите иска секс, той го прави заради самия себе си – заради своята увереност и удоволствие, а не заради насладата на партньора – а това не е възбуждащо за отсрещната страна.

Сексът в дългогодишните връзки процъфтява, когато двамата партньори се обичат, разбират, изслушват се и се доверят един на друг.

Това означава, че и двамата са готови да поработят първо върху своите вътрешни проблеми и чак след това да поискат любов и разбиране от своя партньор, вместо да пристъпват към него, изпразнени от емоции и показващи нужда. Не може да очакваш стабилна емоционална връзка с някого, ако първо не си наясно със себе си. Няма кой да те разбере и опознае, ако сам отхвърляш или потискаш своите истински чувства. Няма кой да те накара да чувстваш добре със себе си, освен теб самия.

Това, че всеки на първо място трябва да се погрижи за собствената си психическа нагласа, а след това да поработи върху сексуалните си отношения, понякога е трудна за преглъщане истина за двойките.

Но трябва да признаем, че нещата стоят точно така. Първо трябва да се вгледаш в себе си, ако искаш отново да имаш пълноценен сексуален живот.

Добрата новина е, че сексуалността оживява, ако и двамата партньори са отворени да опознаят себе си и другия. Това е и единственият път, по който двойката може да върви напред и да чувства свежест в своите отношения. Сексът не е скучен, ако отношенията не са скучни, а те не са скучни, когато и двамата партньори научават нови неща, стремят се към емоционално порастване и близост.

Двамата трябва да си отделят повече време, което да прекарват заедно, да се подкрепят, да вечерят заедно, да се забавляват и да се смеят. Така се получава емоционална връзка. А ако единият партньор демонстрира единствено своите сексуални нужди, връзката няма как да бъде истинска.

Сексуалността трябва да се породи естествено и като следствие на автентичната емоционална интимност. Само тогава сексуалните проблеми и неразбирателства изчезват.


Повече информация Виж всички