Финансова изневяра: това пък какво е

| от MamaMia |


Когато споделяте живота и финансите си с партньора си, честността и откритото общуване са жизненоважни за успешния ви съюз. Комуникирането на чувствата и действията ви относно управлението на пари с партньора ви може да укрепи връзката. „Финансовата изневяра“ обаче се среща в отношенията по-често, отколкото си мислите. Парите могат да бъдат емоционално заредена тема за мнозина. Други избират да избегнат изцяло разговора за пари. Семействата и връзките са различни – понякога само единият изкарва пари, което не значи, че другият не работи, друг път единият печели в пъти повече.

Вижте още: Когато жената изкарва парите, а мъжът гледа децата

Дори ако и двамата партньори допринасят равностойно във финансов план за дома си, темата остава конфликтна – може например да имат различни виждания за това как да се харчи общият бюджет, или каква част от парите да отиват в този бюджет и каква да си остава лична и неприкосновена за всеки, дали и колко трябва да се спестява, да се теглят ли кредити, как да се обезпечават, приемливо ли е да се дава и приема финансова помощ между близки роднини и приятели, дори кой да се занимава физически с плащането на режийните разноски…

Какво е финансова изневяра?

Според Investopedia „финансовата изневяра възниква, когато двойки с комбинирани финанси се лъжат взаимно за пари“. Скриването на каквато и да е финансова информация от партньора ви, включително скриването на доказателства за извършване на покупки, е форма на лъгане и руши доверието.

Как финансовата изневяра се отразява на връзката ви?

Според CNBC, три от всеки десет двойки са преживели финансова изневяра само през последната година, а около 43% от възрастните признават финансова изневяра. При финансова изневяра е налице загуба на доверие и прекъсване на откровената комуникация, което може да причини стрес в брака/връзката и евентуално да доведе до разпад на отношенията.

Признаци за финансова изневяра

Има някои червени знаменца, които могат да ви предупредят за потенциален проблем. Такива са например:

  • Липса на комуникация относно парични проблеми
  • Не коментирате възнагражденията си, нито инвестициите си
  • Вашият партньор пази като очите си банкова информация като извлечения от кредитни карти, банкови извлечения, извлечения за заеми и кредити
  • Редовни разходи на партньора ви от неизвестно естество, които не пасват на семейния ви бюджет
  • Тайни покупки.

Вижте още: Как да научим детето да борави с пари

Можете да избегнете финансовата изневяра, като прилагате следните стъпки:

Включвайте се регулярно и отдадено в управлението на парите в домакинството. 

Не можете да поверите целия домашен бюджет само на единия от двамат партньори, защото това отваря вратите за финансова изневяра. Когато дадете на съпруга си пълен контрол и отговорност за финансовото управление на домакинството, той може да се почувства несправедливо претоварен и това негодувание може да се трансформира в преразход, за който не знаете. Когато и двамата останете въвлечени и заедно управлявате ежедневните финанси, се чувствате като сплотен екип, който няма възможност за преразход.

Настоявайте да участвате във важните финансови решения. 

Въпреки че гласувате доверие на партньора си, големите финансови решения трябва да бъдат обсъдени и съгласувани заедно. Често конфликтът се случва, когато единият човек във връзката иска да направи голяма покупка, с която другият не би бил съгласен. Това не е релевантна причина да я прави зад гърба му.

Както винаги, ключова е комуникацията.

Воденето на трудни разговори за пари е част от връзката – неудобна и проблематична част, но част. Като се има предвид, че проблемите с финансите са посочени като причина номер две за развод и причиняват 41% от тях, вие бихте искали да държите темата за парите отворена, за да са функционални бракът или съвместното ви съжителство.

Вижте още: Еманципирана, ама с парите на мъжа си

Поставяйте си общи финансови цели.

Жизненоважно е да провеждате разговори за пари, преди да влезете във връзка, в която изграждате и споделяте живота си съвместно. Да бъдеш на една и съща финансова страница, преди да заздравиш каквато и да е връзка, е ключът към дълголетието ѝ. Когато целите се обсъждат и разбират, е по-вероятно да работите заедно, за да ги постигате заедно.

Направете си график за финансови разчети.

Да, не звучи много сближаващо и интимно, но е необходимост. Редовните проверки с партньора си, независимо дали е седмично или месечно, за да обсъдите парични въпроси и да се информирате за напредъка към целите си, може да бъде от полза за връзката и да ви държи на обща страница по отношение на финансовото състояние на вашите дела.

Някои връзки могат да преодолеят финансовата изневяра. Отворената комуникация, обсъждането на парите и чувствата ви по отношение на парите, както и съвместното планиране на вашето бъдеще се възпитават постепенно, така че да гледате заедно напред. Може да отнеме време, за да се доверите отново, но може да се преодолее. Всички взаимоотношения пораждат предизвикателства и изискват работа. Добрата комуникация е ключът към здравословните отношения и честните дискусии около парите и финансите ще увеличат шансовете да останете заедно. Финансовата изневяра не трябва да бъде убиец на връзката и немалко двойки са се възстановили и са преминали от финансовата изневяра. Ако не се справяте сами, винаги можете да потърсите професионална помощ.

Вижте още: 

„Изневяра без секс не е изневяра“ и още заблуди


Повече информация Виж всички