Добре е да перем чаршафите си веднъж седмично

| от MamaMia, по БТА |


Микробиологът от Нюйоркския университет Филип Тиерно настоява да перем чаршафите си веднъж седмично, за да се спасим от развъждащите се в тях бактерии и гъбички.

Леглото, където прекарваме една трета от живота си, лесно се превръща в „ботанически парк“ от микроорганизми. Ако бъдат оставени на спокойствие в гънките на чаршафите, те лесно могат да ни разболеят.

Хората естествено произвеждат почти 100 л пот в леглото годишно. Когато навън е топло, влагата става „идеална среда за гъбична култура“. Учени установиха, че в тестова проба от пухени и изкуствени възглавници, използвани от година и половина до 20 години, има до 16 вида гъбички.

Човек не спи само със собствените си микроорганизми. Освен гъбичките и бактериите от потта, слюнката, кожните клетки, секретите, в леглата има и чужди микроби – люспи от козината на животни, полен, пръст, мъх, прах, останки от акари, химикали от чаршафите. Количеството на целия този рояк става значимо само за една седмица, а микробите в леглото са много близо до носа и устата.


Повече информация Виж всички