Дърдорко и темерут, властен и жертва: привличат ли се противоположностите?

| от Слави Искренов |


И така, и иначе е положението. Когато две половинки се съберат и заживеят заедно (с надежда за любов и разбирателство), един път може да се окаже, че са толкова противоположни, че разбирателство няма как да има. А друг път наистина точно противоположностите им могат да подложат добре нещата за  „и заживели щастливо до… някаква част от дните си поне“. Да прегледаме следващите 5 може би най-често срещани комбинации от противоположности и после да внимаваме, като подбираме евентуалната си половинка:

1. Единият не може да спре да дърдори, другият е мълчаливец: имаме пасване

Това не е комбинация говорещ-слушащ. А говорещ-мълчащ. Разликата е голяма. И все пак много често типажът, който обича безкрайно да мели нещо с уста, няма кой знае каква нужда от слушане, внимание или съвет от отсрещната страна, а просто от възможност да мели. Да си каже всичко онова, каквото му е на душицата – съществено или не – без още някой да се бори за време за говорене, без някой да го прекъсва, без някой да му въздиша и киселее, че му е писнало да слуша. Той просто има нужда да си изговори всичко, което има нужда да си изговори. И ако отсреща другият във връзката е типаж, който много-много не се впечатлява от външни шумове, умее да кима понякога, а да си е в неговия си вътрешен свят, без особена нужда го да изразява – такова взаимоотношение може да пребъде. Не е достатъчно за любов, нали, но е предостатъчно за понасяне.

Вижте още: Ще се ожени ли за теб? Да, ако имаш тези 10 качества

2. Единият ляга късно, другият става рано: нямаме пасване

Тук работата не може да се докара дотам, че да се получи дори и просто колкото за едно читаво съквартирантстване. Настане вечер – единият започва да се събужда за живот, едва изкарал деня дотук, но ето, че сега му идва енергията, и му идва желанието за фитнес, за секс, за дискотеки или поне за филми до почти ранна утрин, когато може да поспи нещо, за да се събуди малко преди обяд с големи порции прозявания и кафе.

Дотогава другият е започнал да се прозява още по залез, каквото и да се случва наоколо, заспал е хубаво час-два преди полунощ, няма идея какво е ставало през осемте му часа дълбок сън и с изгрева, като с бутонче, очите му се отварят, вече е кукуряк, пълен е с енергия, опитал се е да посръчка партньора, заспал преди малко, за някаква порция сутрешен секс или споделяне, не се е получило, и до 8 сутринта вече е успял динамично и бодро да си направи закуската, гимнастиката, да си вземе душа, да се разходи в градинката, да прати няколко имейла, да е минал една прахосмукачка и да очаква с превъзбуда следващите още 8-9 активни часа на деня си. Нищо не можа да стане между тия два типажа, както казахме.

3. Единият е властен, другият – жертва: имаме пасване!

За съжаление, но да – често едни от най-дългите връзки между тези два типажа. Единият винаги търсещ своето щастие, за което е нужен контрол, изисквания и ограничения на другия (ами, така де – то не може и за двамата да има радост, кариера, почивка, хобита и всичко останало). А другият – несигурен, че заслужава, доволен изобщо, че има този човек до себе си, способен да търпи и понася заради късмета да не е сам.

Вижте още: Имате ли „прилепващо“ поведение във връзките си?

4. Единият е амбициозен, другият – не толкова: пасването зависи…

Първият е типаж, при който няма отпускане, няма спокойствие – вечно се гонят някакви цели, не само в работата, но и в почти всичко останало, в личния живот (било то нов домашен любимец, ново боядисване на жилището или нов холистичен подход за крепко здраве). Другият твърди, че щастието е в уюта и малките неща, доволен е от живота, който може да включва както само пица, сериалчета и гушкане, така и малко по-извисено философско виждане за наслада без препускане и съревнование с никого и нищо. От какво зависи пасването? Първо – от това дали при първия част от амбициите включват да промени втория и страстта, която е готов да вложи в това. И второ – от количеството инертност и темерутщина у другия типаж.

5. Единият е „счупен“, другият обича да поправя: имаме пасване…

Да, може да се каже, че всеки един от нас е бъгнат по някакъв начин, обикновено още от дете. Но има някои, които са по-„счупени“ или поне го изживяват по-драматично. Те много лесно биват подушени от типажа Рицар. Който иска да им помогне, да ги „поправи“, да ги спаси! А „счупените“ се чувстват сигурни с него. Типажът Рицар също е доста бъгнат, пак обикновено още от дете. Но иска да бъде герой и вероятно чувства, че няма нужда от спасяване самият той, защото неговата мисия е да трепе чудовища, да бори несигурност, непълноценност и други подобни чувства у „наранените птичета“. Да, обикновено този типаж е мъж, но нерядко е и жена. Този, който е „поправяният“, обаче е като един бездънен кладенец от драми, травми, несигурност и чувство, че никога никой няма да го обича достатъчно. И това е едно пасване, което може да продължи почти безкрайно. Почти, защото понякога, макар и само понякога, „счупеният“ може да се почувства малко по-уверен и да има вече нужда от еманципация. Да види как би бил живота му без спасителя в него. Няма страшно – дори и да стане така, Рицарят, колкото и да страда, усеща, че лесно ще си намери нова мисия, ново „наранено птиче“ за лекуване…

Вижте още: 

Уважителен? Инициативен? Забавен? Качествата, които търсим в партньора за цял живот


Повече информация Виж всички