Колко дълго трябва да продължи сексуалният акт според жените

| от MamaMia |


„Колкото по-дълго, толкова по-добре“ е разпространено мнение сред мъжете, що се отнася до дължината на сексуалния акт. Но дали и жените са на това мнение?

Да се даде конкретен отговор на подобен субективен въпрос като „колко време трябва да продължи сексуалният акт“ е много трудно – поне от гледна точка на жените. Много дами се изнервят от прекалено дълги еднообразни движения, докато други имат нужда от по-продължителна стимулация, за да достигнат до оргазъм. Ако към това добавим и че за огромна част от жените оргазмът изобщо не е задължителен, за да се наслаждават на сексуалния акт, въпросът става още по-сложен.

Едно обаче е вярно, пише Алекс Шей за сайта MindBodyGreen.com: ако измерваме продължителността на сексуалния акт единствено спрямо времетраенето на мъжкия оргазъм, то изпускаме голяма част от сексуалните измерения на удоволствието.

Според изследване от април тази година, средното време, което е необходимо на жените, за да достигнат до оргазъм по време на секс в моногамна стабилна връзка мъж е 13.41 минути.

Но това изследване не може да е точно, защото то само разкрива, че няма такова нещо като „средно време“. Всъщност дори мъжете да могат да приключат сексуалния акт с оргазъм, при жените сексуалните отношения могат да да приключат изобщо без кулминация, с единичен оргазъм или с множествен оргазъм от един единствен сексуален акт.

Теоретично, сексът за жените може да продължи и след като мъжът е приключил. Именно затова и възниква въпросът: как се измерва дължината на сексуалното преживяване: до кулминацията на мъжа или до това на жената? А може ли да не се измерва по нито един от тези параметри?

Според същото проучване 17% от жените никога не са изпитвали оргазъм. А тези, които са, обикновено се нуждаят и от други активности, освен пенетрация на вагината чрез пениса. Затова и няма как да има точно определение колко дълго трябва да трае сексуалният акт, за да задоволи жените – всичко е много субективно спрямо всяка една жена.

Според неофициално проучване сред 3836 души, жените биха искали средно сексуалният акт да трае 25 минути и 51 секунди, въпреки че повечето от техните срещи траят между 16 и 17 минути. Докато според изследване сред сексуални терапевти, публикувано в Journal of Sexual Medicine, идеалното време, през което да продължи вагиналният секс е между 7 и 13 минути.

Сексолозите смятат, че между 1 и 2 минути е „прекалено късо“, между 3 и 7 минути е „нормално“, а между 10 и 30 минути е „твърде дълго“. Но всичко между 3 и 13 минути се смята за типично и нормално.

Вижте още:

Защо не мога да изпитам оргазъм? 5 възможни причини