Алекситимия, или защо се разпада традиционният брак

| от MamaMia |


Забелязали ли сте, че напоследък всички са се загрижили за „традиционното семейство“? Някои негови привърженици мислят, че отговорът за „спасяването“ му се крие в патриархалните ценности. А всъщност може да се окаже, че в тях е причината за разпада му, а не надеждата за спасението му.

Факт е, че браковете намаляват. С до 60% от 70-те години на миналия век. Въпреки че има множество причини за това, включително променящата се икономика, има една по-рядко обсъждана причина, която разрушава връзки.

Хетеронормативната мъжка алекситимия води до края на много връзки и бракове.

Ако се чудите няма ли как това да се каже с думи прости, значи сте на прав път какво означава.

Терминът алекситимия е психологическо понятие за „неспособност да назовеш чувствата си или да говориш за емоциите си“. Това не означава изобщо, че мъжете не са чувствителни хора, а че просто им липсва емоционалната интелигентност да говорят свободно за това. И възпитанието, че всъщност е окей да го правят.

За съжаление, въпросната алекситимия не изчезва просто така.

Вместо това просто се предава и на жените в партньорства с мъже, които не се освобожадават от тези си задръжки.

Невъзможно е само единият партньор да се справи с всички емоции във връзката. Семейството живее трудно и умира поради това, че другият така и не е разбрал за какво може и за какво не може да говори.

Много съпруги няма да изоставят съпрузите си, задето не говорят за чувства.

За сметка на това има жени по целия свят, които рутинно плачат, докато спят и са в емоционална агония заради браковете си. При това с ясното съзнание, че нищо няма да се промени към по-добро, докато партньорът им отказва да го назове. Трябва да си социопат, за да не те притеснява това.

Всички тези разговори, които водим за липсата на разделение на труда у дома, за майчинството срещу бащинството и емоционалния труд в брака, няма да бъдат коригирани, докато мъжете не стигнат до корена на своите емоционални нужди .

Има огромен брой мъже, които признават, че нямат идея как да споделят чувствата си с други хора.
Според данни, получени от благотворителната организация за мъжко здраве Movember, която анкетира 4000 мъже в САЩ, Канада, Обединеното кралство и Австралия относно възприятията им за мъжественост и изразяване на емоции, 58% от мъжете се чувстват така, сякаш от тях се очаква да бъдат „емоционално силни и да не показват слабост“, а 38% от мъжете са избягвали да говорят с другите за чувствата си, за да не изглеждат „немъжествени“.

53% от мъжете изпитват непрекъснат натиск да бъдат „мъжествени“.

Повече от 29% казват, че целенасочено не са показали емоции или са се сдържали да плачат пред другите, за да запазят своята мъжественост, а 22% казват, че е „малко вероятно“ да говорят с някого, дори ако се справят с проблем, който имат имате проблеми с справянето.

Тези статистики са потресаващи и обезпокоителни по много причини. В крайна сметка всички те водят обратно към патриархалните стандарти и остарелите норми за пола. От ранна възраст момчетата често се социализират, за да се придържат към определени поведения, които са в съответствие с това, което се определя като традиционна мъжественост. Това включва да не проявяват уязвимост, да разчитат само на себе си и да избягват „женствени“ качества като чувствителност или емоционално изразяване.

Този начин на мислене има множество последици, особено за мъжете, които искат да имат дългосрочни връзки. Потискането на емоциите и отказът от уязвимост единствено пречат на свързването с другите.

Истината е, че най-доброто, което мъжете могат да направят за себе си, е да осъзнаят, че нещата няма да се подобрят за тях, докато не научат, че истинската мъжественост означава да се грижиш за емоционалното си благополучие.

Вижте още:

Къде сбъркахме с женското приятелство