Ако не си обвързана, ти си…

| от MamaMia |


“Необвързаните жени без деца са най-щастливата част от населението”. Навярно сте попадали на това съждение, което обикаля интернет от известно време. Приписват го на някакъв британски експерт по щастието. Изречението вече е придобило силата на сентенция и се среща във всяка една статия за радостния живот на необвързаните жени на 30 плюс години.

Но колкото и да е страхотно положението на мацките, които го раздават сингъл, рано или късно се намира доброжелател, който да ги потупа по рамото и да въздъхне: „Е, все някога ще си намериш някого. Хората се намират дори след определена възраст…

За всеобщо разочарование обаче, ти сякаш никога не си намираш никого. Според околните това се дължи на някое от следните неща:

Прекалено си взискателна

„Може би трябва малко да свалиш гарда. Пълно е с готини мъже наоколо“ – чурулика твоя омъжена близка, която би дала мило и драго да можеше да пофлиртува на воля. Но не може. Именно заради това тя смята, че не трябва да се преструваш на „толкова недостъпна“ и малко да занижиш критерия.

– Че какво му е на Х. – разведен е, изкарва добре, а и много те харесва! – убеждава те тя.
– Много е дебел, пие, псува бившата си и постоянно говори мръсотии.
– Всички след определена възраст напълняват, а ако търсиш мъж, който не пие – забрави.
– Той се занимава с финанси, а аз не знам даже таблицата за умножение.
– Най-успешните двойки са онези, които не споделят общи професии.
– Ама той живее в Германия!
– Тъкмо ще отидеш при него – хората мило и драго дават да заминат за нормална страна.
– Не говоря немски.
– Ще научиш!
– Тук имам професия, а там ще трябва да започвам от нулата…
– Ще започнеш! Но пък ще имаш семейство.
– Ама аз не искам семейство с него!
– Точно това ти е проблемът… Много си взискателна! – И разговорът завръшва.

Твърде много обичаш свободния живот

„Да се забавляваме-е-е!!!“. От един час искаш да си тръгнеш, но твоята приятелка не те пуска: днес е вечерта, в която мъжът й гледа децата, затова и тя му е отпуснала края. „Ти си свикнала да мислиш само за себе си, но аз имам една вечер в месеца, в която мога да изляза…!“ – и те дърпа да танцуваш на някакви латино песни. Много ти е трудно да й обясниш, че не ти се танцува, не ти се пие и не ти е забавно. „Че какво ще правиш в къщи сама?“ – не разбира тя. Не е единствена – всичките ти приятелки са убедени, че щом не си обвързана и нямаш деца, се забавляваш по цели вечери. В техните очи ти си жена, която не иска да се обвърже, защото обича свободния живот и кратките връзки. От своя страна това се дължи също така на факта, че според тях

си твърде себична

„Общият живот изисква съобразяване“, обобщава друга приятелска двойка. Те двамата точно са последните хора, за които би казла, че се съобразяват един с друг – намираш караниците им за битови неща за непоносими. Пред теб обаче двойката демонстрира завидно единодушие: не трябва да си толкова себична, защото никой не е създаден да живее сам. Трябва да си намериш някого. Ако ще и само за да се карате. Точка.

Безотговорна си

„Страхотно е, че имаш толкова много свободно време“, казва сестра ти. „Ама аз работя!“, възразяваш. „И аз работя, а и гледам деца!“, парира тя. Нямаш оправдание – не си обвързана и нямаш деца, което автоматично означава, че си безотговорна – не ставаш рано да водиш децата на градина и не си заета с изхранването на гладни гърла. Недей отрича: може да спадаш към най-щастливата част от населението, но си безотговорна. Няма никакъв смисъл да се тревожиш – да си безотговорна е в пъти по-добре, отколкото да

си стара

„Годинките минават толкова бързо!“ – въздишат бившите ти съученици по време на годишната училищна среща. Не можеш да повярваш колко са се променили: мъжете са пуснали кореми, а жените изглеждат като минали през центрофуга: разпуснати тела, сериозни физиономии, разговори за пари, за детски градини и дори за пенсионно осигуряване. На техния фон ти се чувстваш като петнайсетгодишна. Но те не пропускат да ти обяснят, че „трябва да побързаш“, защото след пет години „няма да ставаш“. „Трудно е да се обвържеш сред определена възраст“, размахва пръст съученикът ти Гошко, който работи като експерт в Министерството на регионалното развитие. Нямаш представа той откъде знае, след като е женен от доста години. Във всички случаи срещите с женените ти познати и приятели те карат да се чувстваш много, много стара. Свиквай. Или бързо си хващай гадже.

Не се стараеш достатъчно

„Ще те запозная с приятелите на моето гадже. Те са програмисти и почти всичките са разведени“ – загрижена за твоя сингъл статус, една позната иска да те замъкне на нърд-парти. На въпроса ти защо всичките мъже са разведени, тя отговаря: „Че то да не е лесно да съжителстваш с някого! Това е най-трудното нещо на света!“… Свикнала си майсторски да се измъкваш от всякакви контролирани опити за сватосване, затова отказваш срещата с приятелите на гаджето й. „Виж какво“, казва ти тя – „Няма да стане без да се постараеш“.

Сега разбра ли защо не си обвързана? Ако не – попитай околните – и без това всички знаят по-добре от теб.